Janneke en Serge Philippi bedankt! Niet alleen voor de prachtige winterborrelplank in delicious.februari – die op zich al een goede reden is – maar voor álle week- en weekendmenu’s die Studio Philippi 12 jaar lang voor delicious. maakte.
Janneke geeft de fakkel door en dus bieden we je vanaf volgende maand een splinternieuwe Simpel & snel. Maar wees gerust, Janneke blijft gewoon lekker doorkoken voor delicious. Dus mis onze volgende editie niet.
12 jaar lang, 8 recepten per maand
Zelf schrijft Janneke: ‘… Wat was het een feest om 12 jaar lang, gemiddeld 8 recepten per maand te mogen bedenken, testen, koken en fotograferen voor delicious., mijn favoriete foodmagazine. Opgeteld zijn dat meer dan 1100 recepten, allemaal met goed verkrijgbare ingrediënten, liefst one-stop, eenvoudig te bereiden en tóch verrassend en vooral heel lekker voor het hele gezin. …’
‘… Mijn man en foodfotograaf Serge en ik deden het met enorm veel plezier. Maar na 12 jaar voelen we dat het tijd is voor iets anders, en willen we graag plaats maken voor een nieuw team, vol nieuwe inspiratie. We nemen afscheid van onze vaste rubriek, maar blijven samenwerken met de allerleukste, liefste en meest inspirerende foodredactie.’
Lees het hele verhaal van Janneke en haar laatste recepten in deze rubriek in delicious. februari:
Van Familietijd naar Simpel en Snel
Janneke Philippi schrijft al sinds het prille begin van delicious. recepten. Het begon in 2009 met een paasbrunch, daarna volgden een aantal vrije producties en begon een steeds intensievere samenwerking.
In 2012 startte Familietijd, een rubriek die net als de latere simpel en snel-recepten bestond uit gerechten die je doordeweeks kan maken in een mum van tijd.
Janneke Philippi recepten hebben altijd iets verrassends
Janneke: ‘De opzet van wat we voor delicious. doen is altijd nagenoeg hetzelfde geweest: lekker eten voor het hele gezin met toegankelijke producten (veelal uit de supermarkt), zowel voor doordeweeks als in het weekend met gasten. Onze recepten hebben altijd iets verrassends. Dat kan in smaak, manier van bereiden of uiterlijk zijn.’
Van dips en taarten tot amuses en knappe voorgerechtjes: Janneke maakt het allemaal op haar simpel en snel manier. Maar om het je wat makkelijker te maken, hebben we hier alleen haar hoofdgerechten op een rijtje gezet.
Inspirerende maaltijden voor doordeweeks met de typische Janneke Philippi twist. Soms een maanzaadje, dan een bittere biermarinade, of juist een superhartig ingrediënt die het hele gerecht omhoog trekt. Pancetta bijvoorbeeld, miso, of een lekker ansjovisje.
44x Janneke Philippi recepten voor doordeweeks
geroosterde puntpaprika met lamsgehakt en yoghurt
Zo'n zachtgeroosterde, gevulde paprika met kruidige vulling past perfect bij knapperig-frisse koolsalade met extra veel dille. Tip: Paprika's zijn ook lekker van de barbecue. Leg ze eventueel in een (grill)schaal en bak ze met de deksel dicht zodat ze sneller zacht worden.Ingelegde citroen? Dezelfde techniek werkt ook met ander fruit
Een pan met gestoofde groenten waar iedereen van smult. Bovendien kun je het recept makkelijk je eigen draai geven. Liever iets meer pit? Voeg dan 2 a 3 tl harissa toe. Mag het wat aromatischer? Neem in plaats van alleen tijm een bosje gemengde Provençaalse kruiden, waaronder rozemarijn. oregano en salie. Zo geef je deze ratatouille nóg meer smaak. Bekijk ook: keftedes van tomaat (Griekse vega gehaktballetjes)
kip-köfte met geroosterde groente tabouleh & tahinidressing
Frisse tabouleh en kip-köfte zijn ook op kamertemperatuur lekker, dus ideaal voor een picknick. Of om als hapje te serveren als er eters onder weg zijn en jij nog in de keuken staat.Zin om de tafel vol te zetten? Deze mezze passen er heel goed bij!
Geweldige maaltijden met weinig ingrediënten, die gegarandeerd binnen 30 min. op tafel staan. Dat kan! Deze smeuïge risotto met asperges en venkel bijvoorbeeld. Gril meteen een extra portie asperges voor je lunch de volgende dag. Heerlijk!
Je hebt mensen die je ’s nachts wakker mag maken voor risotto. Daarom nóg een recept, met zeevruchten en bleekselderij.
kalfsrolletjes met dillesaus & parelcouscous met spinazie
Deze rolletjes gevuld met zoutige parmaham laat je rustig mals en gaar stoven. Eroverheen een romige dillesaus op basis van sjalotjes en witte wijn. Een makkelijk feestmaal voor doordeweeks! Liever vega? Maak rolletjes van linten courgette, bestrooi ze met dille en wat knoflook. Stoof de courgettelinten in 4-5 min. gaar.Maak ook eens: melanzane parmigiana
Hartige churros zijn samen met een frisse salade een heerlijke familiefavoriet. Bereid het churrosbeslag voor en leg de zak met beslag in de koelkast. Heb je churro's over? Ze zijn ook lekker als toetje of tussendoortje. Bestrooi ze met suiker en een beetje kardemom of kaneel, en serveer ze met een bol roomijs als dessert.15x makkelijk toetje in een glas – want je hebt niet altijd zin in een bakproject
pissaladière – Franse pizza met ansjovis en gekaramelliseerde ui
Dit is dé pizza uit de Méditerranée. Pissaladière komt van pissalat dat ansjovispasta betekent. Voor een nog snellere versie maak je 'm met goede kwaliteit bladerdeeg. Bespaar alleen geen tijd op de uitjes: hoe langer ze stoven, des te zoeter het geheel wordt. Frans eten? 36 gerechten om zelf te maken óf te bestellen in Frankrijk
Deze vega-kipbowl is geïnspireerd op het Japanse gerecht kip katsu, waarbij de kip wordt gepaneerd met panko. Panko is wat grover dan ander paneermeel, waardoor de schnitzel heerlijk krokant wordt. Janneke maakt haar vega versie. Smullen! Maak ook eens: vegan ossobuco
Paella kun je ook prima van couscous maken, zo bewijst Janneke Philippi. Haar recept is kleurrijk, eenvoudig, staat in 25 minuten op tafel, maar is bovenal: héérlijk!
100% plantaardig is deze lekkere zomerse rijst met venkel en pistachenoten en kort gemarineerde courgette. Twee tips:ZOETZUUR EXTRAATJE Lekker met op de barbecue gegrilde halve citroenen. Gegrilde citroenen zijn extra sappig en hebben een zoet accent: heerlijk om boven de rijst uit te knijpen.ANDERE GROENTEN In plaats van courgette kun je ook een aubergine nemen. Of probeer eens plakken pompoen, bloemkool of romanesco.Vegan taart als dessert? Hebben we voor je!
Doordeweeks snel maar wel gezond eten? Met aubergines en kikkererwten maak je in supertempo deze geweldige salade. Geen ingewikkelde ingrediënten en in 20 min. klaar. En nog vega en glutenvrij ook!Gek op alles met aubergine? Je kunt ze ook heel goed vullen, bijvoorbeeld met vegagehakt! Of check deze lijst: recepten met aubergine in de hoofdrol! De 17 beste gerechten.
Je herkent het vast: één hap van een fijn bord risotto en je bent gelijk terug in Italië! Deze risotto met prei en ansjovis maak je met visfond. Een flinke schep mascarpone erop en klaar ben je, binnen 30 minuten. Geef er gestoomde broccoli bij, besprenkeld met notenolie, en strooi er nog wat gehakte hazelnoten overheen. Houd je van uitgesproken smaken? Stop er dan gerust wat meer ansjovis in! Minder fan van ansjovis, maar wel van spek? Dan is deze risotto met radicchio en gorgonzola iets voor jou.
Een frisse peulvruchtensalade met Spaanse manchego. Vullend, maar tegelijkertijd niet te zwaar. Kun je geen manchego vinden? Gebruik dan geitenkaas of oude brokkelkaas.
Fris en toch romig, deze zomerse pasta met kalfsgehakt, tuinbonen en bleekselderij. Janneke Philippi ziet de Zuid-Europese keuken als ideale inspiratiebron. Haar gerechten zijn extra lekker met zondoorstoofde groenten en verse kruiden, en subliem in hun eenvoud.
8 ingrediënten en 20 minuten: meer heb je niet nodig! Deze pastasoort heet maltagliati en betekent letterlijk ‘slecht gesneden’. Vaak gemaakt van restjes verse pasta maar ook heel leuk om snel te maken van koelverse lasagnebladen. Wil je makkelijk meer groente eten? Neem dan lasagnebladen van bijvoorbeeld pompoen. Als je dol bent op pasta moet je deze snelle carbonara met paddenstoelen eens proberen!
Polenta is enorm veelzijdig, zie deze variant: gewoon op een bakplaat met saucijsragù.Nog meer gemak uit de oven: 16x ovenschotel recepten.TIP: De polenta-traybake maak je makkelijk zonder vlees. Vervang de saucijsjes dan door 250 g linzen uit blik. Stoof ze 10 min. mee met de saus.
Thaise vissoep is van velen een favoriet. Daarom is het altijd fijn om een goed recept bij de hand te hebben. Zoals deze vissoep met koriander, rode currypasta en rijstnoedels.Deze Thaise doperwten-kokossoep is ook erg lekker!
Door de raapstelen op het laatst door de warme puree te scheppen, behouden de frisgroene steeltjes hun lekkere knak. Janneke gebruikt voor stamppot vaak volle melk in plaats van crème fraîche. Dat geeft net zo'n romige smaak.
Jannekes uitdaging is snel, makkelijk én lekker koken. In maart lopen de meeste bewaargroenten op hun eind en laten de nieuwe lentegroenten nog op zich wachten. Dan zijn zoete aardappels met eend een heel goed idee. Geen liefhebber van eend? Neem dan kip, bij voorkeur het vlees van de dijen, net zo lekker.Voor je vega(n) gasten maak je een schaal met deze: gepofte zoete aardappel met kruidenyoghurt. Dan is iedereen aan tafel gelukkig!
Butter chicken is een bekend Indiaas kipgerecht met heerlijke saus. Elke Indiase kok heeft z’n eigen recept en jij straks ook! Met kant-en-klare boemboe zet je hem binnen een half uur op tafel. Kun je geen kipgehakt vinden? Neem dan 300 g kipfilet, snijd in stukken en maal met behulp van de pulseknop van de de keukenmachine fijn tot gehakt. Voeg aan het gehakt nog wat fijngesneden munt of koriander toe.We gokken dat hier ook veel lekkers voor je tussen zit: 14x recepten om verrukkelijk Indiaas te koken!
In dit recept gebruiken we lamsgehakt. Bij mediterrane supers met een vleesafdeling vind je zeker lamsgehakt. Of gebruik eventueel het vlees uit lamsworstjes.
In de zomer kookt Janneke graag lekker makkelijk met een twist. Deze koude soep is heerlijk romig en fris met precies genoeg venkel. Daardoor is de smaak subtiel en zoet is en niet te overheersend. Een cadeau op een broeierige avond!Nog op zoek naar een lekker toetje? Bak deze citroen-maanzaadcake!
Deze schelvisschotel is koolhydraatarm, rijk aan groenten en makkelijk te maken! Eet er puree van aardappel en knolselderij bij of wat brood, als je zin hebt in een vullende maaltijd. Dit komt vast van pas: de 6 lekkerste pureerecepten.
geroosterde witlof met gehaktballetjes & kruiden-pepersaus
Deze geroosterde witlof met gehaktballetjes en kruiden-pepersaus is niet te versmaden. En zoals we van Janneke gewend zijn is ook dit gerecht weer heerlijk simpel & snel. Ideaal dus voor doordeweeks.
Truffelrisotto met paddenstoelen en burrata: kun jij dit waanzinnige herfstgerecht van Janneke weerstaan? Lekker voor doordeweeks, het weekend en natuurlijk de feestdagen!
Wél feestkoken, maar niet te veel gedoe? Dan moet je bij Janneke zijn! Haar makkelijk te maken gerechten zijn altijd een succes: van zacht gepocheerde kalkoenfilet tot deze rijke pappardelle met portobello-parmezaanragù.Voorbereiden: bereid de ragù 2-3 dagen van tevoren helemaal en bewaar afgedekt in de koelkast. Check ook onze tip onderaan voor de vegan versie.
Janneke maakt heerlijk comfortfood vol met specerijen. Haar kruidig gestoofde koolcurry met kokos en zalm hoort daar ook bij. Je gebruikt er groene kool voor, dat behoudt zijn structuur als je het niet te lang gaart en is erg lekker met garam masala en kokosmelk.
Janneke: ‘Als het even lukt, maak ik de goulash al in de ochtend of zelfs een dag eerder. Het karwijzaad geeft zijn smaak dan nog beter af en geeft de goulash een kick.’Nog zo'n leuke variatie op goulash: goulashpasteitjes met crunchy filodeeg.
Geroosterde pastinaak met waterkers & dille-hollandaise
Janneke Philippi is al helemaal in de stemming om extra feestelijk en toch makkelijk te koken. Ze doet dat graag met seizoensgroenten, zoals pastinaak. En, zoals we van haar gewend zijn met een originele twist. Waterkers smaakt pittig, vervang het eventueel door veldsla voor een zachtere smaak.
Wel feestkoken, maar niet te veel gedoe. Maak dan deze simpele, lekkere zoete aardappelgratin van Janneke. Bereid 1-2 dagen van tevoren de gratin voor tot stap 5. Hak en roosterde pecannoten. Bewaar de gratin afgedekt in de koelkast en de pecannoten in een potje.
Wie denkt dat een lekkere stoofpot een echt wintergerecht is, heeft het mis! Janneke: 'Stoven is van alle seizoenen. Lichtere stoofs voor de lente en de zomer, en lekker stevig en stoer voor de koudere maanden.’
Janneke Philippi kookt voor delicious. altijd gerechten, die makkelijk te maken zijn. En met nooit meer dan 10 ingrediënten, die je gewoon bij de supermarkt haalt. Maak haar snelle pizza met gekonfijte tomaatjes en paddenstoelen. In 30 min. ben je klaar!Is je oven nu toch goed heet voor de pizza's? Maak ook deze vegetarische pizza parmigiana!
Door de hartige miso mis je het rundvlees niet in deze klassieke Hongaarse paprikasoep. Janneke: 'Ben je net als ik een bonenfan, vervang dan 1 blik kikkererwten door witte (cannelini)bonen.'
Als je van vis houdt, wordt deze burger met kabeljauw en garnalen zeker een van je nieuwe favorieten. Tip van Janneke: 'Maak de burger en de saus 1 dag van tevoren, dan ben je op de dag zelf in 15 min. klaar!'Ken je dit recept al met garnalen en pittige kimchi?
tartare van tonijn met dragondressing & haricots verts
Een fris en elegant gerecht, precies zoals je bestelt op een Zuid-Frans terras.Tip van Janneke: Deze tartare is ook lekker van andere visfilet. Ik gebruik bijvoorbeeld graag kabeljauw- of zalmhaas.Maak ook eens: steak tartare op z’n Aziatisch
In de zomer kookt Janneke graag lekker makkelijk met een twist. Deze koude soep is heerlijk romig en fris met precies genoeg venkel. Daardoor is de smaak subtiel en zoet is en niet te overheersend. Een cadeau op een broeierige avond!Nog op zoek naar een lekker toetje? Bak deze citroen-maanzaadcake!
merguez met parelcouscous, kikkererwten & ras el hanout
Als het kwik stijgt, staat Janneke zo kort mogelijk in de keuken. Natuurlijk doet ze geen concessies aan smaak! Proef haar lekkere en makkelijke parelcouscous met merguez; een echte smaakbom dankzij de ras el hanout en kaneel. Tip: Snijd na het raspen het witte deelvan de sinaasappelschil dik af, snijd de partjes tussen de vliesjes uit en meng door het merguezmengsel.Bekijk ook onze lijst met 20 gezonde zomerrecepten
salade niçoise met Hollandse nieuwe en gepocheerd ei
Een elegante salade als in Nice, maar nu met Hollandse ingrediënten.Als Janneke Philippi in Nederland vakantie viert, kookt ze het liefst met de lekkerste producten uit de streek. Zoals met haring! Lekker, vol eenvoud en ook snel om veel tijd over te houden om lang buiten te eten.