ingelegde citroen? Dezelfde techniek werkt ook met ander fruit

Als je aan fruitconserveren denkt, zie je boterige croissants belegd met jam. Het is zoet, plakkerig en smaakt naar zomer. Maar je kunt fruit net zo goed bewaren door zout in plaats van suiker toe te voegen. Ingelegd fruit maak je zo!

Alles over marineren voor extra smaak – want dat wil je!

Ingelegd fruit

Gezouten fruit klinkt een tikje vreemd, en toch eten we met veel plezier gezouten citroenen (ook wel ingemaakte, gepekelde of ingemaakte citroenen genoemd). Misschien heb je ook een keer umeboshi geproefd, Japanse gepekelde pruimen. Een heerlijke zoetzure smaakbom die geweldig smaakt in dressings en bij rijst.

Op diezelfde manier kun je nog veel meer soorten fruit inmaken met zout, van abrikozen en perziken tot kersen en bosbessen. De ideale hack om de zomerse weelde te verlengen tot ver na september.

Hoe pak je het aan?

Hoewel er een paar fruitsoorten zijn die vragen om een andere behandeling, is het recept vrijwel altijd hetzelfde. Komt-ie: halveer of snijd het fruit in vieren en verwijder eventuele zaden en pitten. Leg een fruitlaag in een grote, schone pot of bak (dat kan bijvoorbeeld een glazen pot zijn van een halve liter die je goed hebt gesteriliseerd).

Bedek het fruit met zeezout – dus geen tafelzout met jodium. En blijf zo laagjes bouwen met fruit en zout tot je geen ruimte meer hebt in de pot. Het zout trekt het vocht uit de vruchten zodat zich een pekel vormt.

Hoe lang duurt het om ingelegd fruit te maken?

Het ingelegde fruit moet ongeveer een week rusten in de pekel. Zodra het fruit stevig is geworden en de kleur een paar tinten donkerder is gekleurd, dan weet je dat het einde nadert. In een warme keuken gaat dit doorgaans sneller dan in Zweedse schuur in de winter. Houd het proces dus goed in de gaten!

Om er zeker van te zijn dat elk stukje fruit goed dobbert in de pekel, kun je het beste de pot een paar keer omdraaien gedurende de week. Bewaar het ingelegde fruit zodra het klaar is in de koelkast in een luchtdichte pot. Het is nu maximaal een maand houdbaar.

De smaak van ingelegd fruit

Het doet denken aan de originele smaak van het fruit, maar dan intenser en explosiever. De suikers zijn geconcentreerder en ook het zout is sterk aanwezig. Het aroma is veel aromatischer, bijna parfumachtig. Alsof je je neus in een lelie hebt gestoken. Ingelegde bosbessen lijken een beetje op kappertjes. Ze zijn erg sappig en lekker zilt. Serveer ze bijvoorbeeld bij pasta of een bol burrata.

Combineren

Hoe kook je met ingelegd fruit? Zie het als een ingrediënt dat zowel zoetheid als een verkwikkende hartigheid toevoegt. Het is perfect om door rijke gerechten zoals geroosterd varkensvlees heen te snijden, of juist te accentueren; denk aan gebakken zalm.

Milde smaken kun je een oppepper geven zoals rijst, pompoen, zoete aardappel of botersla. En bittere groenten zoals rood- of witlof, andijvie, en andere brassica’s zijn een andere match met ingelegd fruit. Proef maar! Zelfs in een lekkere cocktail of op een plak gegrild zuurdesembrood kan een klein beetje ingelegd fruit geen kwaad.

Lees ook: alles over bakbanaan (plantaan): dit is het verschil met zoete bananen

ingelegd fruit
UNSPLASH