Simpel, gracieus en het liefst uitgeserveerd op wit linnen met een broodmandje en gezouten boter: van klassieke Franse gerechten krijgen we zelden genoeg. Zet de tafel vol met warme brioche, mosselen, punten quiche, en een salade niçoise en nodig al je amours uit: we eten vanavond à la manière Française!
Be a better cook: het geheim voor quiche zonder slappe bodem
Vis
Aan de Franse kust eet je de lekkerste schaaldieren, slurp je mosselen uit de schelp en brengen vissers lijn gevangen vis naar de restaurants aan de kade.
De vis verdwijnt in de bisque of bouillabaisse en wordt opgefrist met een scheut anijsdrank, Pastis bijvoorbeeld. Erbij lekker veel citroen, want dat smaakt direct naar zomer, en ragfijne blaadjes kervel.
Imposant vlees
Hoe groter hoe beter, althans zo lijkt de regel. Want côte de boeuf wordt het liefst per kilo bereidt. En dat kun jij ook met dit recept van onze lievelingsrotisserie in Amsterdam: restaurant Rijsel. Bearnaise moet er uiteraard bij, net als een zomerse, simpele salade.
Typisch Frans eten: Quiche
Zouden wij meer quiche eten dan de Fransen? We zijn er in ieder geval net zo gek op. Vooral op de Lorraine, das pas een klassiek Frans recept!
Salade
Met een goede vinaigrette ben je al driekwart op weg, want een Franse salade moet eigenlijk zo simpel mogelijk zijn. Een manier om door de vettigheid van de andere componenten op tafel te snijden. Een opfrisser en fantastische manier om te pronken met de parels van het seizoen.
Hapjes
Hoe je een Franse zomeravond begint? Nou, zo bijvoorbeeld met gekoelde rode wijn en een kazige crostini.
Vega, but make it French
Franse desserts
Van een bombastische, doch luchtige soufflé tot een schaaltje met madeleines om in de room te dopen. Zo sluit je de avond af, op z’n Frans. Maak ook zeker de île flottante, een waanzinnig dessert.
Toch iets anders dan Frans eten? Lees ook: Siciliaanse recepten om nog lang na te genieten van je vakantie