salade recept: alle lijstjes met onze beste recepten

Salades zijn een perfecte manier om snel en gezond te eten. Kies je de juiste ingrediënten voor je salade recept en maak het verschil tussen een gewone salade en een knaller van een maaltijd of bijgerecht.

Om je te helpen kiezen, maken we regelmatig verzamellijsten. Denk: 9 salades met burrata, 11 kipsalades of 18 Italiaanse salades. Zie dit soort artikelen als een dossier of gids. Een startpunt voor als je op zoek bent naar dé salade van je dromen. Scroll verder voor alle lijsten!

De basis: aardappelsalade, couscous of wordt het toch een pastasalade recept?

Aardappelsalade is ideaal voor een stevige, vullende maaltijd. Er zijn talloze manieren om een aardappelsalade op te fleuren. Probeer bijvoorbeeld een van deze 10 frisse aardappelsalades die net even anders zijn.

Couscoussalade is licht, veelzijdig en snel klaar. Perfect voor wie houdt van mediterrane smaken. Wil je meer inspiratie? Bekijk dan deze 6 couscous salade recepten die zowel gezond als lekker zijn.

Pastasalade is een echte allemansvriend, ideaal voor picknicks of als bijgerecht bij de barbecue. Je kunt eindeloos variëren met groenten, kaas en vlees. Kijk voor ideeën bij deze 16 makkelijke pastasalades.

Rijstsalade is top wanneer je op zoek bent naar een goed vullende maaltijd. In dit lijstje vind je 17 rijstsalades en andere bowls met granen.

Aankleden met ingrediënten…

Als je de basis op orde hebt, is het tijd om je salade verder aan te kleden. Denk aan knapperige groenten, zachte kazen, en verrassende fruitsoorten.

Kipsalades zijn bijvoorbeeld een ideale keuze voor een lichte maaltijd op zonnige dagen. Ontdek 11 kipsalade recepten die eenvoudig te maken zijn en vol smaak zitten.

Tomatensalades zijn altijd een hit, vooral in de zomer. Hier zijn 7 heerlijke tomatensalades om van te genieten.

Salade met fruit zoals watermeloen of granaatappel geeft een zoet en fris accent. Deze combinaties maken je salade niet alleen smakelijker maar ook kleurrijker. Bekijk 22 salades met fruit.

Salade met rode bieten zijn hemels: hun rode tint, stevige textuur en de zoete smaak. Dat doet het allemaal top in een salade. Probeer daarom een van deze 4 rode bieten-salades.

Venkelsalade heeft een anijsachtige smaak en is heerlijk fris. Ontdek 10 waanzinnige venkelsalades die je zeker moet proberen.

Witlof: Witlof voegt een knapperige bite en een licht bittere smaak toe. Bekijk deze 9 witlofsalades voor inspiratie.

Kikkererwten: salade met kikkererwten: 6 recepten met de peulvrucht

Granaatappel: 5x salade met granaatappel

Burrata: 9x salade met burrata omdat we nog lang niet burrata-moe zijn

Welke ingrediënten zijn nog meer top?

Gerookte zalm: 4x salade met gerookte zalm voor zomers gemak

Biefstuk: 6x biefstuk salade – voor wie beter wil worden in biefstuk bakken én salades

Watermeloen: 8 sappige watermeloen recepten voor salades, drankjes en meer

Geitenkaas: 5x salade geitenkaas die niet te vergelijken is met de salade uit het eetcafé

Ken uw klassiekers: salade recepten

Sommige salades zijn klassiekers om een reden. Ze zijn eenvoudig, maar blijven altijd lekker.

  • Caesar Salade recept: Een romige dressing, knapperige croutons, en Parmezaanse kaas. Probeer deze klassieke Caesar salade recepten met een twist.
  • Caprese Salade: De eenvoud van tomaat, mozzarella, en basilicum. Zo simpel, zo lekker. Ontdek de Italiaanse vlag op je bord.
  • Salade Niçoise: Voor wie van de Zuid-Franse keuken houdt. Een stevige salade met tonijn, boontjes en eieren. Hier zijn 3 recepten voor salade Niçoise voor de nodige vakantie-vibes.
  • Fattoush: Een friszure salade. Van romainesla in repen, rijpe tomaat en kleine mediterrane komkommer in niet te grote, niet te kleine stukken, soms radijs, soms lente-ui of rode uit heel fijngesneden, verse peterselie en munt. Bekijk deze 3 recepten + alles wat je moet weten over deze salade.

Alle landen op een rij!

Griekse salade: ‘Als je iedereen wil pleasen, maak dan een Griekse salade want die stelt zelden teleur’. Dat schreef redacteur Sophie-Fleur al. Daarom: Griekse salade: hét recept voor ieders zomerfavoriet + variaties

Spaanse salade: Spanje staat misschien niet om bekend, maar met ingrediënten als chorizo, manchego, olijfolie en sherryazijn maak je natuurlijk alsnog de lekkerste salades. Bekijk onze 6 Spaanse salade recepten, por favor

Italiaanse salade: Vergeet pizza en pasta, vanavond gaat we voor Italiaanse salade recepten. 18 toppers voor elke dag

Makkelijke salade-lijstjes om te hebben

Koken voor een grote groep: Grote groep te eten? Deze 6 saladerecepten zijn vegetarisch

Gezonde lunch: gezonde lunch salades: 14 recepten voor iedere dag

Alle maaltijdsalades bij elkaar: 36x maaltijdsalades voor een fijne dosis energie

Salade recept uit het seizoen

Het gebruik van seizoensgebonden ingrediënten zorgt voor de meest verse en smaakvolle salades.

In de zomer zijn lichte, frisse salades populair, zoals in deze 42 zomerse salades vol kleur en smaak. In de herfst zijn aardse smaken zoals paddenstoelen en noten perfect. Laat je inspireren door 19 herfstsalades die het seizoen op je bord brengen.

Of bekijk eens een van deze lijstjes:

Lente:
lentesalade: insalata primavera met ansjovis
Zomer:
42x zomerse salades voor zomerse dagen
22x salade voor bij de bbq
Herfst:
19x herfst salade vol najaarssmaken
Winter:
14x gezonde winterse recepten met minder dan 600 calorieën

En mocht je het dan nog niet weten:

Dan vind je een compilatie van allerlei saladerecepten in dit artikel: 84x de lekkerste salades (vega, vlees en vis)

Zelf een salade recept samenstellen?

Toch liever zelf samenstellen? Kijk dan eerst even naar onderstaande tips om je salade extra veel smaak te geven:

Zo kruid je jouw salade goed

Kruiden zijn een simpele manier om je salade te transformeren van saai naar sensationeel. Een beetje basilicum kan een tomatensalade opfrissen, terwijl munt een couscoussalade een verfrissende twist geeft. Peterselie, dille, tijm en koriander zijn andere goede opties. Wil je weten welke kruiden jouw salade compleet maken? Bekijk dan deze 15 kruiden voor door de sla.

Dressings: zo maak je ‘m af

Een goede dressing is essentieel voor een smaakvolle salade. Zelf een dressing maken is helemaal niet moeilijk en het verschil in smaak is duidelijk merkbaar. Gebruik verse ingrediënten en zorg voor een goede balans tussen zuur, zout en zoet. In dit artikel vind je 3 gouden tips voor de beste dressing.

Beter leren koken? Shop dan het laatste nummer van delicious. vandaag nog!

komkommersalade recept
RECEPTEN: EMILY EZEKIEL, FOTOGRAFIE: ISSY CROKER, ILLUSTRATIES, VORMGEVING: ALICE CHADWI