Salades zijn onze beste vrienden. Niet alleen omdat ze in ieder seizoen passen; ook omdat ze je op elk moment van de dag kunt eten én omdat je van alles een salade kunt maken. Saaie groene blaadjes komen in ons delicious.-woordenboek niet voor! We geven je 84 saladerecepten met flink wat crunch en dressings om van te watertanden.
De 10 gouden ‘regels’ voor salades om van te houden
Bij delicious. zijn we echte salad freaks – absoluut in de positieve zin van het woord – en hebben er door de jaren heen aardig wat gehusseld, gesneden en opgegeten. En nu delen we onze beste salade tips en tricks met jou:
- Judge your salad by it’s leafs. Ja echt, als je blaadjes gebruikt, moeten ze vers zijn en stijf van het sap staan. Hoewel we dol zijn op rucola en baby spinazie is het leuk om te experimenteren met ander bladgroen zoals little gem, radicchio, witlof, snijbiet of een bos verse kruiden zoals munt, basilicum en dragon. In de Perzische keuken is een kruidenslaatje net zo normaal als de Franse kropsla met vinaigrette.
- Je handen zijn de beste husselaars ter wereld. Kan geen speciale tool tegenop dus gebruik ze! Anders kneuzen de blaadjes.
- Vermijd zompige salades. Gebruik een slacentrifuge om alle blaadjes goed droog te maken voordat je de dressing toevoegt, dat geldt óók voor verse kruiden! En een extra tip: doe de dressing eerst in de kom, en pas daarna de sla die je er voorzichtig doorheen husselt (met je handen dus).
- Salade zonder sla is onze favoriet. Wat dacht je van venkel, bittere bladgroenten zoals boerenkool (hint hint), geroosterde knollen: pompoen, pastinaak, topinamboer of aardappel. Tijdens het roosteren kun je specerijen toevoegen. Bijvoorbeeld een combinatie van gemalen komijn (rooster de komijnzaadjes eerst in een droge pan), chili en een snuf kaneel.
- Groene massage. Stugge blaadjes zoals boerenkool hebben eerst wat zout en liefde nodig, oftewel een good old massage! Geloof ons, daar worden je darmen ook blij van.
- Transformeer je groenten: gooi ze op de barbecue, grill ze in de pan (met een lekkere pittige marinade!), rooster erop los, of experimenteer met inmaaktechnieken.
- Sla is als yin en yang. Een feest van contrasten. Heb je veel knapperige elementen – zaadjes en noten, croutons, hartige granola, kaaschips, tortillas, gefrituurde uitjes of tofu uit de airfryer – voeg dan iets zachts toe. Is je salade vooral zoet? Doe er dan iets hartigs of bitters bij. Romig? Voeg meer zuur toe. Flets? Speel met specerijen.
- Schaf een mandoline aan en een microplane. Dé favoriete tools van de redactie.
- Move over vinaigrette. Dressing zijn er in alle vormen en maten en hoeven echt niet altijd te bestaan uit olie en azijn. Ook met tahini en citroensap, mayonaise en gochujang of yoghurt en limoenzest maak je de allerlekkerste salades.
- Twee soorten zuur is beter dan één. Voor meer complexiteit in je dressing gebruik je altijd twee soorten zuur. Bijvoorbeeld een combinatie van azijn en citroensap, balsamico en rode wijnazijn, mosterd en witte wijnazijn, of yoghurt en citroensap. Maar think outside the box: ingrediënten zoals amchoor (poeder van onrijpe mango), sumak en granaatappel zijn ook heerlijk om als fris element te gebruiken.
Er is een salade voor iedereen
Dat is misschien wel het lekkerst aan salades: je kunt ze precies aanpassen naar je eigen voorkeur. Daardoor zijn ze het ideale gerecht voor grote groepen. Je maakt de basis klaar, zet de ingrediënten er omheen en je gasten stellen zelf hun eigen bord samen. Weinig moeite, groot plezier.
Iedereen komt aan zijn trekken in deze lijst. Vis, vlees, vegetarisch of juist recepten met fruit: we hebben het allemaal in huis. Duik lekker de keuken in en dress to impress, want owee als je de dressing vergeet!
Trek in wat low-carb inspiratie? Die vind je hier!
84x lekkere salades
salades met vis
recepten met vlees
vegetarische recepten
Ook heel lekker: gevuld brood met Beemster Jong Belegen 30+.
Nog een lekkere salade met peultjes
recepten met fruit
Probeer ook eens de gekaramelliseerde witlof met peer en scharrelspekjes!