84x de lekkerste salades (vega, vlees en vis)

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
salades

Salades zijn onze beste vrienden. Niet alleen omdat ze in ieder seizoen passen; ook omdat ze je op elk moment van de dag kunt eten én omdat je van alles een salade kunt maken. Saaie groene blaadjes komen in ons delicious.-woordenboek niet voor! We geven je 84 saladerecepten met flink wat crunch en dressings om van te watertanden.

De 10 gouden ‘regels’ voor salades om van te houden

Bij delicious. zijn we echte salad freaks – absoluut in de positieve zin van het woord – en hebben er door de jaren heen aardig wat gehusseld, gesneden en opgegeten. En nu delen we onze beste salade tips en tricks met jou:

  1. Judge your salad by it’s leafs. Ja echt, als je blaadjes gebruikt, moeten ze vers zijn en stijf van het sap staan. Hoewel we dol zijn op rucola en baby spinazie is het leuk om te experimenteren met ander bladgroen zoals little gem, radicchio, witlof, snijbiet of een bos verse kruiden zoals munt, basilicum en dragon. In de Perzische keuken is een kruidenslaatje net zo normaal als de Franse kropsla met vinaigrette. 
  2. Je handen zijn de beste husselaars ter wereld. Kan geen speciale tool tegenop dus gebruik ze! Anders kneuzen de blaadjes. 
  3. Vermijd zompige salades. Gebruik een slacentrifuge om alle blaadjes goed droog te maken voordat je de dressing toevoegt, dat geldt óók voor verse kruiden! En een extra tip: doe de dressing eerst in de kom, en pas daarna de sla die je er voorzichtig doorheen husselt (met je handen dus). 
  4. Salade zonder sla is onze favoriet. Wat dacht je van venkel, bittere bladgroenten zoals boerenkool (hint hint), geroosterde knollen: pompoen, pastinaak, topinamboer of aardappel. Tijdens het roosteren kun je specerijen toevoegen. Bijvoorbeeld een combinatie van gemalen komijn (rooster de komijnzaadjes eerst in een droge pan), chili en een snuf kaneel. 
  5. Groene massage. Stugge blaadjes zoals boerenkool hebben eerst wat zout en liefde nodig, oftewel een good old massage! Geloof ons, daar worden je darmen ook blij van.
  6. Transformeer je groenten: gooi ze op de barbecue, grill ze in de pan (met een lekkere pittige marinade!), rooster erop los, of experimenteer met inmaaktechnieken.
  7. Sla is als yin en yang. Een feest van contrasten. Heb je veel knapperige elementen – zaadjes en noten, croutons, hartige granola, kaaschips, tortillas, gefrituurde uitjes of tofu uit de airfryer – voeg dan iets zachts toe. Is je salade vooral zoet? Doe er dan iets hartigs of bitters bij. Romig? Voeg meer zuur toe. Flets? Speel met specerijen.
  8. Schaf een mandoline aan en een microplane. Dé favoriete tools van de redactie.
  9. Move over vinaigrette. Dressing zijn er in alle vormen en maten en hoeven echt niet altijd te bestaan uit olie en azijn. Ook met tahini en citroensap, mayonaise en gochujang of yoghurt en limoenzest maak je de allerlekkerste salades. 
  10. Twee soorten zuur is beter dan één. Voor meer complexiteit in je dressing gebruik je altijd twee soorten zuur. Bijvoorbeeld een combinatie van azijn en citroensap, balsamico en rode wijnazijn, mosterd en witte wijnazijn, of yoghurt en citroensap. Maar think outside the box: ingrediënten zoals amchoor (poeder van onrijpe mango), sumak en granaatappel zijn ook heerlijk om als fris element te gebruiken.

Er is een salade voor iedereen

Dat is misschien wel het lekkerst aan salades: je kunt ze precies aanpassen naar je eigen voorkeur. Daardoor zijn ze het ideale gerecht voor grote groepen. Je maakt de basis klaar, zet de ingrediënten er omheen en je gasten stellen zelf hun eigen bord samen. Weinig moeite, groot plezier.

Iedereen komt aan zijn trekken in deze lijst. Vis, vlees, vegetarisch of juist recepten met fruit: we hebben het allemaal in huis. Duik lekker de keuken in en dress to impress, want owee als je de dressing vergeet!

Trek in wat low-carb inspiratie? Die vind je hier!

84x lekkere salades

salades met vis

met thee gerookte zalm en courgettesalade
Rauw, gebakken óf gerookt: echt een alleskunner die zalm. Zelfgerookt heeft 'ie een lekkere rooksmaak en is veel minder zout dan gerookte zalm die je kant-en-klaar koopt. Bovendien is zelf thuis zalm roken heel simpel: in de wok, op een rooster, onder een deksel! Easy. Nog meer experimenteren met thee? Hier vind je 5 verrassende recepten!
naar recept
met thee gerookte zalm en courgettesalade - delicious
brunchsalade met spinazie, gravad lachs en basilicum

Deze zalm-spinaziesalade is extra lekker door de grove mosterd, rode ui, basilicum, honing en citroen!
Extra fijn: deze heerlijke salade staat binnen 20 min op tafel.
Probeer ook eens deze salade van gepekelde kool en roquefort!
naar recept
brunchsalade zalm delicious.
pompoensalade met garnalen
Beetje experimenteren met ingrediënten levert de allerlekkerste combinaties op. Pompoen krijgt de hoofdrol in deze salade, erbij gegrilde garnalen, knapperige bleekselderij, rode ui en taggiasche olijven. Mogen we nog een bordje… Dit wist jij nog niet van pompoen..
naar recept
pompoensalade garnalen-delicious
thaise noedelsalade met garnalen
Dit is een ideale , gezonde lunch om mee naar het werk te nemen. In de groenten zitten veel vitaminen en de rode peper geeft je stofwisseling een oppepper.
naar recept
thaise noedelsalade-delicious
salade met forel, zuurkool en gepocheerd ei
Forel, spruitjes, zuurkool, gepocheerde eieren en avocado leveren samen deze spannende salade op. Maak er een romige dressing bij van eidooier, mosterd en citroensap en serveer de salade lauwwarm. Ook deze speltsalade maak je met gepocheerd ei & spruitjes & lekker veel groene kruiden!
naar recept
salade met forel
italiaanse bonensalade met tonijn en pistachenoten
Deze overheerlijke salade boordevol bonen heb je in no time op tafel staan. Heerlijk met zachte tonijn, maar laat die weg als je ‘m vega wilt houden.
naar recept
italiaanse bonensalade | delicious
tonijn met sumak en komkommer-muntsalade
Dit beeldschone gerecht maak je in een halfuurtje klaar. Je marineert de verse tonijn in een mix van olie, zout en sumak. Bonenmengsel met granaatappelmelasse erbij en de frisse yoghurt en bietenrelish maken het helemaal af. Zo mooi en lekker kan simpel zijn!
naar recept
tonijn-sumak-deliciousmagazine
koriandergarnalen met citrussalade
De Mexicaanse keuken is véél meer dan alleen streetfood. Om dat te bewijzen, maken wij deze authentieke Mexicaanse koriandergarnalen gerecht vol smaak, om je vingers bij af te likken. De garnalen serveer je met een heerlijk frisse citrussalade. 
Probeer ook eens deze Mexicaanse eieren met krokante aardappels.
naar recept
speltsalade met spruitjes en gepocheerd ei
Speltsalade met spruitjes uit de oven, een gepocheerd ei en groene kruiden. Helemaal vega en vol kleur, geur en smaak. Lekker én gezond als royale lunch, maar ook als licht hoofdgerecht.
naar recept
speltsalade met spruitjes en gepocheerde ei-delicious
gebakken zeebaars met garnalen-rijstsalade
Mister kitchen vist op Hollandse zeebaars, en gelukkig hebben ze beet. Maarten: 'Zeebaars is zo stevig en smaakvol dat je er vooral niet te veel mee moet doen in de keuken! Nog meer koken met zeebaars? Probeer ook eens dit recept met quinoa en olijven!
naar recept
zeebaars mr kitchen - delicious
zalmforel met tahin en kruidensalade
Wát een plaatje deze zalmforel met tahin en kruidensalade… En lekker dat ‘ie is. Een handje van dit, een handje van dat en een flinke zalmforel… Dat maakt dit gerecht tot de ultieme maaltijd om je gasten te verwennen. Meer inspiratie met zalm? Dit zijn onze 5 favorieten.
naar recept
zalmforel-tahin-delicious
zeefruitsalade met thaise dressing
Als visliefhebber wil je het soms zo: niet één vis, maar een kom vol heerlijk zeefruit. Garnalen, sint-jakobsschelp én pijlinktvis, deze zeefruitsalade zit er vol mee.
naar recept
zeefruitsalade met Thaise dressing | delicious
salade met geroosterde vis en antiboise
Zolang het mooi weer blijft, genieten we elk weekend van de bbq! We maken deze lekkere geroosterde visjes en een Franse salade. Met Zuid-Franse antiboise als zomers bijgerecht: een ‘dressing’ van olijfolie, heel kleine blokjes tomaat, kappertjes, kruiden, olijven, natuurlijk knoflook en evt. wat citroensap. 
De bbq toch aan? Maak ook een portie scheermessen
naar recept
Salade met geroosterde vis en antiboise - delicious

recepten met vlees

limburgse salade met grottenham & geitenkaas
Deze Limburgse salade is natuurlijk het lekkerst met kaas en ham uit Limburg, maar vervangen door iets wat dichterbij verkrijgbaar is mag natuurlijk ook! Heerlijk voor in de zomer.
naar recept
Limburgse salade
sumaktournedos met avocado-wortelsalade
Maak deze sumaktournedos met avocado-wortelsalade als je doordeweeks lekker snel klaar wilt zijn in de keuken. Gril het vlees 3 à 4 min. per kant en laat het even onder aluminiumfolie rusten. In de tussentijd maak je de salade en de dressing. Binnen 25 min. zit je aan tafel! Nog zo'n lekker-snel-klaar recept met rundvlees?
naar recept
sumaktournedos - delicious
rucolasalade met gegrilde entrecote
Deze pittige rucolasalade wordt geserveerde met gegrilde entrecote en een dressing van delicious. mosterd, sjalotten,citroensap en olijfolie.
naar recept
gerst-tomatensalade met harissa-biefreepjes
Volkoren graanproducten zitten tjokvol voedingsstoffen. Heerlijk als basis voor frisse salades met groenten van het seizoen of in feestelijke gerechten voor zomerse diners.
Maak ook deze freekeh en zalm met honing-paprikaglazuur.
naar recept
gerst-tomatensalade met harissa-biefreepjes - delicious
lamskoteletjes met linzensalade en munt-waterkerspesto
Dit lichte hoofdgerecht is lekker voor elk moment. Het grillen van de lamskoteletjes en courgette kan buiten op de barbecue, maar ook net zo goed in de grillpan. 
Craving chicken? Maak dan de gebraden laksakip met Aziatische salade. 
naar recept
lamskoteletjes linzensalade waterkerspesto - delicious
salade met freekeh, koriander en merguez
Freekeh is een graansoort met een heerlijke bite die jong en groen wordt geoogst en vervolgens wordt geroosterd. Wij gebruiken ‘m het liefst in een salade met koriander en merguezworstjes.
Ook lekker: Freekeh met zalm in honing-paprikaglazuur.
naar recept
couscoussalade met watermeloen, feta en lamsreepjes
Frisse watermeloen vormt een droomcombinatie met mals lam, waterkers en parelcouscous met honing en citroen. Daarom vind je deze couscoussalade en nog 99 andere salades in ons saladeboek!
naar recept
couscoussalade-watermeloen-deliciousmagazine
rodekoolsalade met lof, spekjes en vijgen
Deze rodekoolsalade heb je zo gemaakt. Door de spekjes krijgt-ie een zoutje, door de vijgen een zoetje en door de azijn een zuurtje. Alle smaken die je wilt hebben in één salade! Probeer ook eens deze salade van chinese kool met peterselie-pestodressing
naar recept
rodekoolsalade-delicious
caesarsalade met citroenkip
Caesarsalade met citroenkip is een topgerecht. Een simpele toevoeging van citroen en sesamzaadjes geeft de gebakken kip een heerlijke oppepper. Tip: serveer de salade met lekker veel dressing en versgeraspte parmezaan – en een glas gekoelde witte wijn. Je kunt ook caesarsalade maken met geroosterde boerenkool!
naar recept
caesarsalad met citroenkip - delicious
winterse salade met gebakken zwezerik
Een bijzondere salade met gebakken zwezerik en pompoen. De zachte structuur van het vlees in combinatie met de pompoen en knolselderij maakt deze winterse salade helemaal af. Eet smakelijk!
naar recept
salade met zwezerik | delicious
Gerookte-eendenborstsalade met sinaasappelgelei
Deze salade met gerookte eendenborst is een vrolijke verschijning op tafel. Megalekker en makkelijk te maken voor de lunch of als voorgerecht bij het paasdiner.
naar recept
eendenborstsalade-delicious
lamskarbonades met venkel-ananassalade
Lamskoteletjes met een fruitige salade, mooi brood en glas wijn vormen wat ons betreft de ingrediënten voor een heerlijke vrijdagse maaltijd om het weekend in te luiden.
Dol op lamsvlees? Probeer dan deze tagliatelle met lamsbolognese.
naar recept
geroosterde-kipsalade met pompoenhummus
Zelf pompoenhummus maken lijkt misschien veel werk, maar je kunt het een dag van te voren voorbereiden. Dan hoef je het de avond zelf alleen nog maar af te maken.
Gek op hummus? Probeer één van onze vier favoriete recepten met hummus.
naar recept
volkorenpastasalade met rosbief
Zo nu en dan houden we van écht powerfood. Daarom kiezen we ingrediënten die ons lijf net dat beetje extra kunnen geven, bijvoorbeeld walnootolie. Dat bevat veel meervoudig onverzadigde vetzuren en ook omega-3 olie, de olie die ook in vette vis zit en die we bijna allemaal te weinig eten. Gezonde vetten dus! Onze volkorenpastasalade bevat naast de walnootolie ook sproutmix: een mix van jonge, net ontkiemde zaadjes die boordevol vitaminen, mineralen en voedingsstoffen zitten.
naar recept
volkorenpastasalade asperges | delicious
aardappelsalade met little gem, boerenkip en za’atardressing
Vier de zomer met deze geweldige midden-oosterse aardappelsalade met little gem, boerenkip & za’atardressing. Ook ideaal om mee te nemen naar park, strand of simpelweg je balkon of tuin! 
naar recept
aardappelsalade little gem boerenkip | delicious
zoete-aardappelsalade met Surinaamse drumsticks
Dit gerecht is een en al zomers! Zoete-aardappelsalade, drumsticks met een spicy Surinaamse marinade en allerlei frisse kruiden. Neem je bordje mee de tuin in en ga er eens lekker voor zitten. Enjoy!
naar recept
portugese kipwraps met regenboogsalade
Deze Portugese kipwraps met regenboogsalade vallen in de categorie: looks good, tastes even better. Zachte maïstortilla’s rijkgevuld met malse kip, gegrilde maïs, wat groenten en een heerlijke saus. Ook handig: je kunt de wraps makkelijk oprollen en lekker buiten eten. De ideale afsluiting van een zomerdag.
naar recept
Portugese kipwraps met regenboogsalade - delicious
gegrilde kip met courgettesalade
Een hoofdgerecht binnen 15 min. op tafel? Kom maar door met deze heerlijke gegrilde kip met courgettesalade. Geen grill? Deze kip is net zo lekker op de bbq. De frisse courgettesalade is weer eens wat anders en maakt het gerecht helemaal af.
naar recept
gegrilde kip met courgettesalade - delicious
lamsvlees met yoghurt en groentesalade
Aardappels, vlees en groente? Ja zeker! In dit recept vind je de moderne variant: vlees met seizoensgroenten, overheerlijk en snel klaar.
naar recept
lamsvlees-yoghurt-delicious
gegrilde biefstuk met radijs-mozzarellasalade
Door de biefstuk dicht te schroeien zonder vet, kleurt het vlees mooi bruin en wordt extra lekker. Erbij maak je een fris-romige salade met pittige radijs en mozzarella. En dan heb je heel snel een heerlijk maal op tafel met weinig calorieën en weinig koolhydraten. Maar waar het natuurlijk om gaat: met héél veel smaak! En dan morgen lekker iets met gegrilde vis.
naar recept
gegrilde biefstuk met radijs-mozzarellasalade
kalfskoteletten met saffraantomaten-venkelsalade
Deze kalfskoteletten met saffraantomaten-venkelsalade is het pérfecte maal om te delen. Zet een grote schaal met deze knapperige kalfskoteletten op tafel en tast toe!
naar recept
kalfskoteletten met saffraan en venkel | delicious

vegetarische recepten

pastasalade met pesto
Deze kleurrijke pasta combineert perfect met allerlei verse ingrediënten in een frisse salade. Een pastasalade is een lekkere, volwaardige hoofdmaaltijd, maar kan ook prima worden geserveerd als bijgerecht, bijvoorbeeld bij de barbecue. Blijft er wat over, geen probleem! Deze pasta blijft heerlijk stevig en wordt niet klef, dus is ook heerlijk als je hem de dag erna als lunch wilt eten.
naar recept
Grand_Italia_Salade_Pasta_Penne_met_Pesto (1)_delicious
pastasalade met radicchio en pesto
Het is bijna onmogelijk om het beste recept óóit te kiezen. Maar in veel favorieten speelt pasta ongetwijfeld een hoofdrol. Vandaag een pastasalade gevuld met kaas met knapperige pancetta en een bittertje van de radicchio.
naar recept
pastasalade-delicious
pastasalade met bluecheesedressing
Liefhebbers van roquefort halen hun hart op met de dressing die over deze pastasalade gaat. Als je de dressing apart houdt, kun je ‘m ook meenemen naar park/bos/picknick!
naar recept
pastasalade met blue cheese dressing
parelcouscoussalade met asperges & feta-harissadressing
Precies waar je zin in hebt als het kwik stijgt, deze parelcouscoussalade met heerlijke Midden-Oosterse smaken en veel groenten.
naar recept
parelcouscous salade met asperge - delicious
groene maaltijdsalade met asperges en oude kaas
Proef de lente met deze frisse groene salade! Royaal gevuld met groene appel, groene asperges, geroosterde amandelen en Beemster Oud 30+! Lekkerder wordt 't niet.

Ook heel lekker:
gevuld brood met Beemster Jong Belegen 30+.
naar recept
groene maaltijdsalade met asperges en oude kaas - delicious
peulvruchtensalade met manchego
Een frisse peulvruchtensalade met Spaanse manchego. Vullend, maar tegelijkertijd niet te zwaar. Kun je geen manchego vinden? Gebruik dan geitenkaas of oude brokkelkaas. 
naar recept
peulvruchtensalade met manchego | delicious
peulen-kruidensalade met burrata en grissini
Vier de nazomer met deze verrukkelijke peulen-kruidensalade, een maaltijdsalade met een feestelijk tintje. Peulvruchten zijn fantastisch, helemaal als ze ultravers zijn. Heerlijk met royaal kruiden, romige burrata en knapperige grissini. Je verdubbelt of verdriedubbelt de hoeveelheden van deze salades ook heel gemakkelijk, als je meer eters aan tafel hebt!

Nog een lekkere salade met peultjes
naar recept
peulen-kruidensalade met burrata - delicious
salade van witlof en wortel
Dat je best een dagje zonder kan, liet Mister Kitchen ons zien. En dan heeft Mister Kitchen het niet over dat saaie blaadje sla of kapot gekookte groentjes maar over Stoere Groente met smaak en een bite, die je vlees compleet doen vergeten! Zoals deze salade van witlof, wortels en sinaasappel.
naar recept
salade witlof en wortel - delicious
salade van speltcouscous, kikkererwten, feta & kruiden
Een frisse Arabische avondmaaltijd met zoete paprika’s, speltcouscous en feta. Wees niet te zuinig, als je iets over houdt heb je alvast een heerlijke lunch voor de volgende dag! Probeer ook dit recept uit ons saladeboek: couscoussalade met watermeloen, feta en lamsreepjes.
naar recept
kikkererwten-delicious
orzosalade met romanesco en radijsbladpesto
Orzo of riso is een pasta die op rijstkorreltjes lijkt. Orzo betekent in het Italiaans gerst, riso is rijst. Deze pasta soort leent zich ideaal voor risotto! Wij serveren hem met romanesco en huisgemaakte pesto van radijs.
naar recept
orzosalade-pesto-delicious
salade met paneer, linzen en mangochutney
Liefhebber van kaas? Probeer eens paneer: witte Indiase kaas. Heerlijk in combinatie met linzen en een zoetzure mangochutney.
naar recept
salade-paneer-linzen-delicious
bulgursalade met aubergine, walnoten en yoghurt
Dit is de bulgursalade waar we dit voorjaar geen genoeg van kunnen krijgen. Met flink veel knoflook, nootachtige bulgur en een parade aan Turkse smaken.
naar recept
bulgursalade - delicious
wortelsalade met krokante polenta en pestodressing
Deze heerlijke salade zit vol wortel. De krokante polenta, pestodressing en walnoten maken de salade af. De uitgesproken smaken, bijna nootachtig, zijn heerlijk!
naar recept
wortelsalade-delicious
geroosterde groentesalade met halloumi
Halloumi is een zoute kaas uit Cyprus die een beetje doet denken aan feta. Hij is gemaakt van schapen- of geitenmelk en smelt niet snel. Daardoor is halloumi ideaal om te bakken of grillen. Heerlijk van de bbq!
Probeer ook deze burgers van portobello met halloumi.
naar recept
geroosterde groentenhaloumi - delicious
salade van snijbiet en zwartoogbonen uit Salad Days
‘Zwartoogbonen worden veel gebruikt in de Cypriotische keuken, maar lijken hier minder populair. Ze zijn ontzettend romig en nootachtig, dus zeker de moeite waard om naar te zoeken. Je kunt ze gedroogd kopen bij de toko of Turkse winkel, of in blik bij veel biologische winkels. Ik gebruik in deze salade het liefst zwartoogbonen uit blik. Die zijn niet alleen heel goed van kwaliteit, maar ook heel gemakkelijk in gebruik. De bonen van ‘La Bio Idea’ vind ik het lekkerst. Het liefst eet ik dit gerecht met vis uit blik, sardines bijvoorbeeld, en knapperig brood. Als je iets over hebt kun je deze salade heel goed een paar dagen bewaren in de koelkast. ‘ Aldus Ajda Mehmet, auteur van Salad Days – winnaar van de delicious. publieksprijs 2021.
naar recept
aardappel-andijviesalade met mosterd-parmezaandressing
Minta & Mae, alias M & M, zijn moeder & dochter en duiken graag samen de keuken in. Sinds Mae naar de middelbare school gaat, eet ze geen vlees meer, én dus koken ze vega. Niet met vleesvervangers, maar met seizoensgroenten, zoals bijvoorbeeld andijvie.
naar recept
aardappel-andijvie salade met mosterd-parmezaandressing
rode-rijstsalade met roodlof, rodekool en geroosterde walnoten
Hier zijn we dol op; rode-rijstsalade met roodlof, rodekool en geroosterde walnoten. Gezond en voedend met lekker veel smaak. Zo zien we salades graag.
Ook lekker: parelcouscoussalade met asperges & feta-harissadressing.
naar recept
rode-rijstsalade met roodlof
lofsalade met blauwe kaas, vijgendressing & basilicumolie
Met lof of roodlof kun je in deze tijd van het jaar fantastische salades maken. Helemaal super met pittige blauwe kaas en de wat zoetige vijgendressing. Schenk ook wat basilicumolie van de salade op een bordje en dip er brood in. Nog olie over? Ook lekker over een bordje pasta met tomatensaus. Nog een aanrader: deze salade met lof en wortel!
naar recept
lofsalade met vijgendressing
knolselderijsalade met spinazie & honingdressing
Een frisse salade is het perfecte bijgerecht! Door de honing is deze lekker zoet en overal bij te combineren!
Nog meer zin in salades? Bekijk deze groene maaltijdsalade met asperges en oude kaas.
naar recept
bataat-pastinaaksalade
Roosteren brengt de smaak van groenten nóg meer naar boven. Ze blijven een beetje knapperig, heel lekker bij de zachte geitenkaas…
Niet zoveel tijd? Probeer dan een van deze vijf supersnelle vega gerechten.
naar recept
Lauwwarme bataat-pastinaaksalade uit de oven - delicious
spruitjessalade met citrusolie
Moet je eens proeven: flinterdun gesneden spruitjes met amandel en citrus-korianderolie. Slechts zes ingrediënten maar toch een groot, imponerend effect. 
naar recept
spruitjessalade - delicious
salade van linzen en spruiten met geitenkaas
Roerbak dungesneden spruitjes snel beetgaar. Met een dressing maak je zo een heerlijke, lauwwarme salade van linzen en spruiten. Aards, een tikje bitter en fris-romig op één bord!
naar recept
salade van linzen
knolselderijsalade met dragondressing en hazelnoot
Deze frisse knolselderijsalade is de perfecte salade als bijgerecht. Frisse knolselderij met dragonmosterddressing en de aardse smaak van hazelnoot!
Serveer deze salade bij de gebraden rosbief met dragonkorst.
naar recept
knolselderijsalade
salade van pompoen, geitenkaas met aardappelschil, basilicumgremolata en hazelnoot
Aardappelschil geeft de geitenkaas in deze herfstsalade een licht kruidige smaak. Dat past heel goed bij frisse gemarineerde pompoen. De smaak van Hollandse geitenkaas is vol, romig, puur. Ofwel: melk met een eigen karakter! Van die unieke melk wordt een verrukkelijke kaas gemaakt. Natuurgerijpt op houten planken, zodat de smaak zich rustig kan ontwikkelen.
Meer pompoen? Bekijk hier onze favoriete pompoenrecepten.
naar recept
salade van gepekelde rode kool met roquefort
Gepelde kool, we zijn er gek op! In salades past gepekelde kool ook erg goed; het geeft bite én een hartige smaak.
naar recept
salade gepekelde rodekool-delicious
aubergine-kikkererwtensalade met fetadressing
Doordeweeks snel maar wel gezond eten? Met aubergines en kikkererwten maak je in supertempo deze geweldige salade. Geen ingewikkelde ingrediënten en in 20 min. klaar. En nog vega en glutenvrij ook!


Gek op alles met aubergine? Je kunt ze ook heel goed vullen, bijvoorbeeld met vegagehakt!
naar recept
aubergine-kikkererwtensalade met fetadressing - delicious
Griekse rijstsalade (kisir) met kikkererwten en halloumi
Deze Griekse rijstsalade (kisir) met kikkererwten en halloumi is een echte familiefavoriet. Heel fijn in de zomer, geschikt voor grote groepen en super om van tevoren te maken.
naar recept
kisir-rijstsalade-delicious
linzen-venkelsalade met ansjovisdressing en burrata
Salades zijn niet alleen lekker in de zomer, deze linzen-venkelsalade is heerlijk winters. Dragon en venkel geven een heerlijke anijssmaak, super in combinatie met de knoflookansjovisdressing, aardse linzen en frisse burrata.Als je deze dressing in de vijzel maakt, wordt hij romig en zacht. En vijzel je knoflook met wat zout, dan neemt de scherpe rauwe knoflooksmaak af. Goed om te weten! Probeer ook eens deze salade van gepekelde rode kool met roquefort.
naar recept
linzen-venkelsalade-delicious
aspergesalade met oude-kaasdressing & gepocheerd ei
Schaaf voor deze aspergesalade de asperges in lange linten voor een chique resultaat. Bovenop nog een gepocheerd ei. Voor een extra hartig accent is het lekker om aan deze salade wat snippers gebakken parmaham of pancetta toe te voegen. Zoek voor deze salade dikke asperges uit, daar schaaf je gemakkelijk linten van.
naar recept
mexicaanse zwartebonensalade
Deze salade is een maaltijd op zich, maar doet ‘t ook perfect bij pittige drumsticks van de bbq of op een taco met medium-rare gebakken ribeye. Of maak er een Mexicaans feestje van met een kalfsburger met avocadosalsa. 
naar recept
mexicaanse zwarte bonensalade - delicious
lauwwarme wortelsalade met koriander en chilizout
Chef-kok Matt Wilkinson geeft zijn gerechten een extra touch met specerijen. Zo ook met deze kardemompeulen, die zowel in hartige- als zoete gerechten worden gebruikt. De groene peulvruchten zijn licht bitter van smaak. ‘Door de combinatie bakken én roosteren worden wortelgroenten nóg lekkerder en voller van smaak. Deze wortels zijn echt het einde!’
naar recept
aardappel-bonensalade met geitenyoghurt
Janneke Philippi kookt zoveel mogelijk met seizoensgroenten van het land. Deze aardappel- bonensalade serveert ze met geitenyoghurt. Maar je kunt ‘m ook heel goed uitbreiden met wat verbrokkelde feta of blokjes camembert.
quinoa saladebowl met hoemoes-gemberdressing
Werkelijk álles is lekkerder als je het uit een kom eet. Deze saladebowl met quinoa en een frisse hoemoes-gemberdressing is comfort food ten top. Klaar in 20 minuten, zodat je (samen met je bowl) de rest van de avond op de bank kunt vertoeven. Of neem ‘m lekker mee naar buiten!
naar recept
salade van wortellinten met ricotta
Typisch voorbeeld van weinig moeite, groots effect, deze salade van wortellinten met ricotta. En het oog wil ook wat: neem wortels in 2 kleuren. Een plaatje! Met wortellinten kun je ook deze lekkere salade met biet en venkel maken.
naar recept
salade van wortellinten met ricotta
wortelsalade met biet en venkel
Wij gaan nu voor luchtige en frisse salades als deze wortelsalade met biet en venkel. De venkel geeft je salade een lichte anijssmaak. Ook fijn: binnen 15 min. op tafel, genoeg tijd om van de zon te genieten dus.
naar recept
wortelsalade met biet en venkel | delicious

recepten met fruit

taugésalade met witte kool, mango en kokosdressing
Taugé is een spruitgroente en wordt gekweekt uit katjang idjoe boontjes, een klein groen tropisch boontje. Te koop bij de toko en natuurwinkels. Taugé smaakt rauw heel lekker maar het is verstandig om het net 10-15 tellen in kokend water te dompelen om evt. aanwezige bacteriën te doden. Spoel dan gelijk koud als je het bijvoorbeeld in deze taugésalade wilt gebruiken. In spruitgroente zitten in verhouding meer vitaminen en mineralen dan volgroeide groente, omdat zo’n kiemplantje nog veel reserve moet hebben om tot wasdom te groeien.
naar recept
taugésalade-delicious
salade met roquefort met peer, kerriecashews en druiven
We zijn verzot op fijne salades. Ook op deze met roquefort, peer, knapperige kerriecashewnoten en druiven. Voor erbij: een dressing met honing en mosterd. 
naar recept
salade met warmgerookte makreel, appel en chorizo
Met chorizo in de koelkast heb je altijd een ’geheim’ mediterraan ingrediënt om snel of zelfs last minute een kip, salade, mosselen of frittata lekker pittig mee te maken. In dit Spaans geïnspireerde gerecht combineren we warme makreel met frisse appel en het hartige van chorizo. Alles over chorizo: dit is waarom je het altijd in huis wil hebben.
naar recept
warmgerooktemakreel-deliciousmagazine
pastasalade met gegrilde perziken
In deze pastasalade zit de zoete smaak van perzik, de stevige smaak van blauwe kaas én het hartige van olijven… Geniet van zo’n perfecte aanvulling op een mooie zomerdag!
naar recept
pastasalade met gegrilde perzik | delicious
groene-aspergesalade met cranberry’s
Met dit vegan voorgerecht of bijgerecht van groene asperges met cranberry’s maak je veel mensen blij! En supermakkelijk: je kunt de asperges met de cranberry’s ‘s ochtends al maken. Zet de asperges na uitlekken en afkoelen afgedekt koel weg. Laat ze voor het serveren op kamertemperatuur komen en meng met de dressing.
Nog zo’n spannend toprecept met asperges: met gerookte tofoe en salsa van radijs.
naar recept
groene-aspergesalade met cranberry's - delicious
crushed komkommer, avocado en perziksalade
Met onder meer nigellazaad, koriander en munt, zit deze crushed komkommer, avocado en perziksalade vól smaak. Yvette: Doordat de komkommer niet gesneden maar geslagen wordt, loopt de dressing er niet af, maar trekt het lekker in de groente. Voeg de dressing toe, et voilà een heerlijk frisse salade. 
Wil je vaker koken met fruit? Probeer één van deze 10 gerechten eens!
naar recept
crushed kommer, avocado en perziksalade - delicious
zomersalade van bladgroenten, croutons, blauwe bessen en geitenkaas
Zeg ‘nordic cuisine’ en ons food-hart gaat sneller kloppen. Want veel ingrediënten zijn ook gewoon op Nederlandse bodem te vinden. Zoals deze zomersalade met bladgroenten, blauwe bessen en Hollandse geitenkaas.
naar recept
zomersalade van bladgroenten
salade van witlof met schapenkaas & peer
Dat tikje bittere van lof, de pittige kaas, zoete peer plus de bite van pompoenpitcrunch… deze salade is een smaakexplosie!
Probeer ook eens de gekaramelliseerde witlof met peer en scharrelspekjes!
naar recept
witlofsalade delicious.
salade met frambozen, buffelmozzarella en groene asperges
In de zomer eten wij niets liever dan frisse, groene salades. Deze jonge salade met frambozendressing, mozzarella en groene asperges één van de redactie-favorieten, daarom delen we het recept graag! 
naar recept
salade met frambozendressing en mozzarella | delicious
pittige vis met sinaasappelsalade en olijven
Vanavond eten we vis en niet zómaar vis. Maak een simpel stukje witvis bijzonder door ‘m te marineren in speciale rub voor vis. De sinaasappelsalade met radijs en crunchy pistachenoten maakt dit gerecht helemaal af. 
naar recept
oranjebloesem-fruitsalade met couscous en honing
Nadie & Merijn: ‘Wij wijken regelmatig af van het traditionele kookpad, maar bij het stoven van couscous houden wij ons netjes aan de oude regels. Er is maar een manier om couscous echt lekker, luchtig en rijk van maak te krijgen en dat is door te stomen in een couscoussiere. Stoom, afhankelijk van het formaat van je couscouspan, 500 g of 1 kg couscous. Wil je snelle, kant-en-klare couscous achter de hand hebben? Bijvoorbeeld voor deze fruitsalade. Vries dan porties gestoomde couscous in en ontdooi die vlak voor je ze nodig hebt door ze nogmaals te stomen in de couscouspan of een paar minuten in de magnetron te ontdooien.
naar recept
fruitsalade-delicious
citrussalade met een dressing van Hollandse appelstroop en munt
Een goed ontbijt is de beste start. Daarom starten we de zondag graag met deze frisse citrussalade met een dressing van Hollandse appelstroop en munt. Drink er een homemade karnemelk-shake bij en je dag kan niet meer stuk. Tip: ook lekker met een lepel (Griekse) yoghurt en honing. Of maak iets meer en je hebt een top lunch!
naar recept
citrussalade met dressing van appelstrop en munt | delicious
sumakzalm met grapefruitsalade
Met zalm kun je alle kanten op: probeer eens deze sumakzalm. De smaak van sumak is fris-zurig (bijna als citroen), maar dan nog aromatischer. Heerlijk met de citrussalade! Gek op zalm? Hier vind je nog 5 gerechten met zalm in de hoofdrol!
naar recept
sumakzalm-delicious
american pancakes met sinaasappel-dadelsalade
Deze Amerikaanse pancakes bak je met bruisend water voor een extra fluffy effect. Hoe handig is het als je dat bruiswater direct haalt uit je Quooker-kraan waar je ook koud, warm en kokend water uit tapt.
Dit recept is tot stand gekomen in samenwerking met Quooker.
naar recept
American pancakes met sinaasappel-dadelsalade - delicious
sinaasappel-venkelsalade met zwarte olijven en waterkersdressing
Dit vega voorgerecht met sinaasappel en venkel is heerlijk fris en licht. Liever een complete maaltijd van deze salade maken? Geef er geroosterde biefstuk of ribeye bij!
naar recept
sinaasappel-venkelsalade met zwarte olijven en waterkersdressing | delicious
salades