17x rijstsalades en andere bowls met granen

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Laat het maar regenen! Wie had gedacht dat we dat ooit zouden zeggen… Maar met deze (lauw)warme rijstsalades en andere bowls met granen kunnen we er weer tegenaan.

We zijn klaar voor de herfstdagen, klaar voor het lekker-binnen-zitten-met-een-dekentje-op-de-bank-seizoen. En dat betekent comfortfood, rode wijn en kaarsen, maar ook goed gevulde rijstsalades die je het liefst uit een grote kom eet, want dan mag het misschien wel onder dat eerder genoemde dekentje op de bank. Vooruit, voor deze ene keer.

Liever een salade zonder granen? Bekijk deze knolselderijsalade met spinazie & honingdressing.

De pracht van een rijstsalade is dat hij meebuigt met jouw smaak

En welke ingrediënten je bij de hand hebt. Restje geroosterde broccoli van de avond ervoor over? Perfect, throw it in. Gemarineerde kipfilet? Heerlijk! Nog een pietepeuterig beetje hummus over: dat wordt de basis van de dressing.

Met deze drie stappen maak je easy salades met rijst en andere granen

Stap één: kies je rijst of graansoort

Elke rijstsoort of graan die je lekker vindt heeft de potentie om je nieuwe lievelingssalade te worden, of je nu rode rijst gebruikt, jasmijnrijst of kiest voor quinoa of parelgort. Op de redactie proberen we altijd wat extra zakjes gort, spelt en rode rijst te kopen zodat we altijd een goede basis in huis hebben waar we op kunnen terugvallen. Want je weet maar nooit wanneer je zin hebt in een rijstsalade.

De meeste granen kun je in principe koken zoals je doet met pasta: in een ruime pan met goed gezouten kokend water. Heb je granen over van een andere maaltijd, gebruik ze dan hier, maar houd in gedachten dat je voor een salade intacte granen wil gebruiken die hun zetmeel vasthouden.

Dat komt je salade ten goede omdat ze ten eerste de dressing beter opnemen en ten tweede komt de zetmeel niet in de rest van de salade terecht. Dat betekent dat een restje kleverige zilvervliesrijst uit de koelkast minder geschikt is voor je salade, maar des te beter werkt in rijstepap of soep.

Stap twee: groenten, kruiden en eiwitten

Eigenlijk kun je bijna alles toevoegen aan een rijst- of granensalade, alleen wil je wel smaken en texturen samenbrengen die goed werken. Hieronder hebben wij dat al voor je gedaan, maar wil je zelf experimenteren, kies dan twee verschillende groenten met een andere bereidingswijze. Bijvoorbeeld geroosterde zoete aardappel met rauwe, ingemaakte rode ui. Doe er frisse kruiden bij, een lekkere proteïne zoals kikkererwten of juist een gebakken stukje zeebaars en maak het af met een romig of juist knapperig element.

Stap drie: de dressing

Rijst smaakt vrij neutraal, terwijl granen een nogal aardse, nootachtige smaak van zichzelf hebben, waardoor je er flink wat zuur tegenaan mag knallen om de smaak van de salade te balanceren.

Met vinaigrettes en dressings op basis van citrussap zit je al snel goed, maar binnen dit kader is er natuurlijk nog veel meer mogelijk. Zo kun je andere azijnsoorten kiezen – van Champagne tot kokosazijn – spelen met het romige component – van een extra vergine olijfolie en hazelnootolie tot yoghurt en tahin – en de dressing een extra kick geven met mosterd, vissaus, mierikswortel of (geroosterde) specerijen.

17x rijstsalades en meer

salade van gepekelde rode kool met roquefort
Gepelde kool, we zijn er gek op! In salades past gepekelde kool ook erg goed; het geeft bite én een hartige smaak.
naar recept
salade gepekelde rodekool-delicious
soul bowl met pittige kip
Deze soul bowl met pittige kip zit tjokvol lekkere én gezonde ingrediënten en staat in een halfuur op tafel. Perfect voor een drukke dag. Vork in de aanslag!
Probeer ook pittige kip met mangosalade.
naar recept
soul bowl met pittige kip | delicious
rode-rijstsalade met roodlof, rodekool en geroosterde walnoten
Hier zijn we dol op; rode-rijstsalade met roodlof, rodekool en geroosterde walnoten. Gezond en voedend met lekker veel smaak. Zo zien we salades graag.
Ook lekker: parelcouscoussalade met asperges & feta-harissadressing.
naar recept
rode-rijstsalade met roodlof
Griekse rijstsalade (kisir) met kikkererwten en halloumi
Deze Griekse rijstsalade (kisir) met kikkererwten en halloumi is een echte familiefavoriet. Heel fijn in de zomer, geschikt voor grote groepen en super om van tevoren te maken.
naar recept
kisir-rijstsalade-delicious
gebakken vis met rijstsalade
naar recept
rijstsalade-delicious
feta-rijstsalade in druivenbladeren
Deze mediterrane salade is lekker én verantwoord. De feta-rijstsalade zit vol met verse kruiden en specerijen. De druivenbladeren maken de salade helemaal af.
naar recept
feta rijstsalade in druivenbladeren | delicious
gebakken zeebaars met garnalen-rijstsalade
Mister kitchen vist op Hollandse zeebaars, en gelukkig hebben ze beet. Maarten: 'Zeebaars is zo stevig en smaakvol dat je er vooral niet te veel mee moet doen in de keuken! Nog meer koken met zeebaars? Probeer ook eens dit recept met quinoa en olijven!
naar recept
zeebaars mr kitchen - delicious
warme pittige rijstsalade met bloemkool en broccoli
Broccoli, bloemkool, zilvervliesrijst en veel specerijen en verse kruiden. Een warme salade bomvol smaak en voedingsstoffen. 
naar recept
rijstsalade-delicious
geroosterde paprika met granen-koriandersalade
Vier de zomer met Janneke’s verrukkelijke maaltijdsalades met feestelijk tintje. En zeg nou zelf: een salade serveren in bonte paprika’s geeft meteen een extra zomers tintje toch?!

Janneke: ‘Ik kies altijd de granen waarin ik op dat moment zin heb. Voor een fijne salade gebruik ik meer quinoa, wanneer ik zin heb in een grovere salade met extra beet ga ik vooral voor tarwe en bulgur. Ook gort en spelt, vaak bij biologische supermarkten verkrijgbaar, zijn heerlijk in deze salade.’
naar recept
geroosterde paprika granensalade - delicious
speltsalade met tomaatjes, mozzarella en basilicum
Gezond én lekker leven is de trend. Met eerlijke en pure smaken. Spelt past helemaal in onze bewuste levensstijl van nu. 
Dat wisten de Oude Romeinen al. In de boerenkeukens van Italiaanse regio’s als Toscane en Umbrië vormt farro van oudsher een basisingrediënt voor eenvoudige soepen, salades, pasta, brood en zelfs gebak. Het waren dan ook de Italianen die dit oergraan mee naar ons land namen. Na enige tijd verdrongen te zijn door andere granen beleeft spelt een culinaire comeback. Spelt is hard op weg heel populair te worden. 
De charmante graankorrel is niet alleen gezonder dan tarwe; bevat meer eiwitten en zit boordevol mineralen en vitaminen. Spelt is bovendien simpel te bereiden en biedt volop variatie. Van hele korrel tot gemalen bloem of meel voor brood, pasta en patisserie. Van ontbijt tot nagerecht en borrelhapje. Maar de volle nootachtige smaak van spelt is vooral erg lekker. Spelt is verkrijgbaar bij de natuurvoedingswinkel en (Italiaanse) delicatessenzaak.
naar recept
spelt-delicious
salade van speltcouscous, kikkererwten, feta & kruiden
Een frisse Arabische avondmaaltijd met zoete paprika’s, speltcouscous en feta. Wees niet te zuinig, als je iets over houdt heb je alvast een heerlijke lunch voor de volgende dag! Probeer ook dit recept uit ons saladeboek: couscoussalade met watermeloen, feta en lamsreepjes.
naar recept
kikkererwten-delicious
farro-bloemkoolsalade met gekonfijte kabeljauw
Lekker puur vakantie-eten, maar dan gewoon in het comfort van eigen eetkamer of tuin. Janneke maakt het mogelijk en bracht dit heerlijke gerecht mee uit het zonnige Toscane. Deze vis konfijt je makkelijk op de BBQ en als je de salade een tijdje van tevoren maakt, krijgen alle smaken de kans om goed tot leven te komen. Wordt dit ook jouw nieuwe lievelingsgerecht?
naar recept
Farro-salade-met-bloemkool-ansjovis-olijven-en-kappertjes.jpg
quinoasalade met witlof, spekjes en appel
Naast de natuurwinkel krijgt ook de supermarkt een steeds grotere keuze aan healthy food. Kies bijv. voor quinoa (gewoon bij de granen in de supermarkt) i.c.m. verse biologische witlof en appel in deze power-quinoasalade.
naar recept
quinoasalade witlof spekjes appel - delicious
quinoa met geroosterde wortel en kikkererwten
Wij koken graag met de seizoenen. We doen vandaag lekker veel wortel, peterseliewortel en pastinaak in een warme salade met volkorenquinoa. Snel klaar en dus precies goed voor doordeweekse dagen!



Gek op de kruidige smaak van pastinaak? Maak dan ook deze geweldige gratin!

naar recept
Quinoa met geroosterde wortel en pastinaak
quinoa met geroosterde aardpeer en zoete aardappel
Janneke Philippi kookt als geen ander snel en makkelijk comfortfood. Haar eenpanners zijn gemaakt van maximaal 10 ingrediënten (uit de supermarkt) én staan in 30 minuten op tafel. Deze quinoasalade met geroosterde aardpeer en zoete aardappel past altijd ergens bij!
naar recept
Quinoa met kruidig geroosterde aardpeer - delicious
Caribische Quinoa Salade
In de winter kun je wel wat Caribische warmte gebruiken! Maak deze lekkere quinoa salade van Caribbean Spice Girl Helmi Smeulders
naar recept
caribische salade
amandel-koftaballetjes met oertomatensalade
Een goed gevulde kom met onder meer quinoa, olijfolie, amandelen, koftaballetjes, oertomaten en plakjes feta. Ook handig: alles zit in één kom, dus neem deze amandel-koftaballetjes met oertomatensalade gerust mee het zonnetje in.
naar recept
Amandel-koftaballetjes - delicious

Quinoa met kruidig geroosterde aardpeer - delicious