Zomerdagen zijn als een kortstondige liefde, ze verdwijnen weer voordat je er erg in hebt. En juist daarom moeten we er nu de vruchten van plukken. Pak de mooiste en sappigste zomergroenten bij de lurven – pas op voor uit elkaar spattende tomaten en perziken! – en maak er deze zomerse salades mee.
Zomerse salades maak je met zomerse ingrediënten: dit is nu in het seizoen!
Met bijna alle groenten en vruchten die in de zomer geoogst worden kun je heerlijke salades maken. Alsof de natuur het zo heeft bedacht! Van nieuwe aardappeltjes maak je een aardappelsalade, of rooster ze lekker knapperig met olijven en hussel ze dáárna met frisse kropsla en een pittige mosterddressing. Verder is er volop andijvie, artisjok en aubergines die je zacht en zoet kunt roosteren voor een granensalade. Ook lekker met knapperige bleekselderij.
Verse bloemkool bak – of frituur – je krokant met wat goudgele kurkuma en hussel je door een couscoussalade. En wat denk je van een knalgroene salade met hardgebakken broccoli, doperwtjes, tuinbonen en een rucolapesto? Het is nu hét moment om alles te eten met tomaten, en vooral puur, met een drup olijfolie, zoutvlokken en versgemalen zwarte peper of een snuf sumak. Strooi daar wat hartige feta overheen en je hebt de perfecte zomerse salade.
En er is nog veel meer in het seizoen: courgette, komkommer, paksoi, paprika, radijs, rode biet, allerlei verschillende bonen, verse spinazie, spitskool voor op de bbq en ook prachtige venkelknollen, worteltjes, witte kool en witlof.
Voor nog meer seizoensinspiratie: 27x onze favoriete Hollandse zomergroenten
Zomerse salades mét vis
Zomerse salades met vlees (van de bbq)
Vegetarische salades voor warme zomerdagen
Nog een lekkere salade met peultjes