salade dressing maken: 3x gouden tips voor de beste dressing


Dressing máákt je salade en een zelfgemaakte dressing al helemaal. Bovendien is het een fluitje van een cent. Wat het belangrijkste is volgens testkok Martine? Zorgen dat je basisingrediënten van sublieme kwaliteit zijn. Dit zijn haar gouden tips voor de lekkerste saladedressing. 

Lees ook: testkok Martine legt uit hoe je easy zelf mayonaise maakt.

3 tips voor de allerbeste dressing

  1. De basis
  2. De olie
  3. De azijn

1. De basis

Een simpele dressing – of zoals de Fransen het noemen een vinaigrette, vinaigre betekent azijn – bestaat uit goede azijn (zuur), wat zout en peper en een mooie olie (vet). Van een lik pittige mosterd erbij wordt de vinaigrette nóg lekkerder.

Een dressing verbindt alle ingrediënten van je salade. Behalve azijn kun je als zuurelement ook fruit nemen, daar zit behalve een zuurtje vaak ook flink wat zoet in. Olie maakt de dressing romig en zorgt dat het zuur in balans komt.

2. De olie

Ga voor koudgeperste oliën, die niet geraffineerd (bewerkt) zijn, want die smaken heerlijk vol en zijn ook gezond. Bewaar koudgeperste olie op een donkere, koele plek. Van licht en warmte gaat de kwaliteit achteruit. Ruim gesorteerde supermarkten hebben vaak een klein assortiment koudgeperste olie, in de biologische winkels en online is de keuze groter.

Een mix van diverse oliën in je dressing geeft een volle, complexe smaak. Neutrale, koudgeperste oliën zijn bijv. saffloer-, pindaof arachide-, druivenpit-, sesam-, maïs- en koolzaadolie. Oliën met een duidelijke smaak zijn bijv. notenoliën als walnoot-, hazelnoot- en amandelolie, en ook avocado-, lijnzaad-, tarwekiemen pompoenpitolie.

3. De azijn

Er zijn veel soorten azijn. Welke je gebruikt, bepaalt ook voor een groot deel de smaak van je dressing. Azijn is een fermentatieproduct van wijn of fruit. Bijv. chardonnay-azijn en frambozen of ciderazijn. Er bestaat zelfs tomatenazijn.

Hoe zuurder de azijn, hoe minder je nodig hebt. Een teveel haalt de dressing uit balans. Toevoegen van wat zoet als een snuf poedersuiker, lepeltje honing of wat ahornsiroop brengt de azijn meer in balans.]

Nu kan je meteen aan de slag met deze drie frisse salades

Tekst: redactie delicious. Beeld recept: Yolanda van der Jagt. Fotografie: Eric van Lokven. Styling: Cyn Ferdinandus. Bereiding: Eke Marien. Productie: Trudelies Schouten

sinaasappel-venkelsalade met zwarte olijven en waterkersdressing | delicious