Het voelt zo Nederlands, een kommetje yoghurt, maar dan heb je nog niet door landen als Turkije of India gereisd waar yoghurt bijna altijd bij de maaltijd wordt geserveerd. Het geeft elk gerecht een friszure, romige toets én het is heerlijk licht. Ook wij zijn er gek op! Daarom: 53 recepten met yoghurt.
Aardappels bakken is een kunst volgens Bijdendijk – zo doet hij het
Yoghurtsauzen
Yoghurt is als de eerste pagina in een nieuw schrift: fris, onbeschreven en daarom vol mogelijkheden. Je kan er werkelijk alle kanten mee op. Begin met een kneepje citroensap, een lepel geurige olijfolie en een goede snuf zout en geef er daarna je eigen draai aan. Ben je gek op pit? Rasp wat verse knoflook in de saus, misschien wat mosterd of mierikswortel of ga voor het zwaardere geschut: pikante harissa en chilivlokken.
Ook fantastisch: zuivel op zuivel. Geef je yoghurtsaus een lekker kazig randje met wat verbrokkelde feta, of een zachte geitenkaas. Doe er verse kruiden bij zoals bieslook, peterselie, basilicum, munt of juist een handje koriander. Wil je echt uitpakken? Maak een warme specerijenolie (chaunk, tarka of tadka) en giet deze over de koude yoghurt. Het contrast, zowel in temperatuur als textuur is ongekend!
Zo’n yoghurtsausje kost nul moeite en heeft de kracht om vrijwel elk gerecht, of een verstopt restje uit de koelkast, nieuw leven in te blazen. Van een muffe granensalade die zing mist tot een bakje met geroosterde groenten. Of ga op chic en lepel wat yoghurtsaus over gebakken zalmfilets, gegrilde kip of een mooi stuk lamsvlees. Zelfs een pasta knapt op van een lepel yoghurtsaus. Pita falafel? Yoghurtsaus! Couscoussalde? Yoghurtsaus!
Nog een voordeel: yoghurt is helemaal niet duur en overal te verkrijgen. Ga voor een Griekse yoghurt als je houdt van een dikke, romige saus, of voor een volle yoghurt als het iets zuurder mag.
Flatbread recepten met yoghurt
Neem het niet te serieus, een platbrooddeeg is buitengewoon vergevingsgezind. Je kan het met water maken, maar ook met yoghurt of volle melk. Wij zijn fan van flatbread recepten met yoghurt omdat het ten eerste de ontwikkeling van gluten beperkt door het toegevoegde vet. Minder gluten is een brood dat lekker zacht en flexibel blijft, zelfs als je het iets te lang bakt of als je grill(pan) niet helemaal heet genoeg is. Een scheutje olijfolie werkt dat in de hand: extra smaak plus meer zachtheid, want meer vet.
Minta & Mae delen het allerliefste vegetarische recepten met seizoensgroenten in de hoofdrol. Juli staat in het teken van bloemkool, met als resultaat deze kleurrijke flatbreads met geroosterde bloemkool, yoghurt en granaatappelpitjes. Met dit recept maak je de flatbreads heel makkelijk zelf. Nog makkelijker? Ga dan voor kant-en-klare uit de supermarkt.
naar receptDaarnaast zorgen de extra melkeiwitten in de yoghurt ervoor dat het brood in een mum van tijd mooi bruin en knapperig wordt. En als extra voegt zo’n goede dosis friszure yoghurt extra smaak toe. Zodat het eindresultaat zelf met een korte fermentatie en rijstijd nog steeds ongelofelijk smaakvol is. Ga dus voor platbrood recepten met yoghurt!
Recepten met yoghurt als tegenhanger van zoete groenten
Je zal zien dat onderstaande recepten met yoghurt vaak gebaseerd is op de topcombinatie van zoet en zuur. Omdat de yoghurt vrij zuur is, combineren we ‘m maar al te graag met zoete groenten en ingrediënten zoals worteltjes, bieten, zoete aardappel, falafel, en pompoen.
En je begrijpt dat ook onze zoete recepten een succesvolle match zijn met yoghurt. Waar wacht je nog op? Haal dat pak yoghurt in huis en bind je schort voor!
Zo'n zachtgeroosterde, gevulde paprika met kruidige vulling past perfect bij knapperig-frisse koolsalade met extra veel dille. Tip: Paprika's zijn ook lekker van de barbecue. Leg ze eventueel in een (grill)schaal en bak ze met de deksel dicht zodat ze sneller zacht worden.Ingelegde citroen? Dezelfde techniek werkt ook met ander fruit
naar receptZomer of winter, warm of koud: gerechten uit de Indiase keuken zijn altijd lekker! Bak deze kruidige Indiase samosapastei met pittige aardappel-doperwtenvulling en maak er frisse muntyoghurt bij. Maak de samosa met homemade deeg of neem kant-en-klaar deeg voor hartige taart of pizza.
naar receptTe lekker, weinig voorbereiden én met veel verse kruiden en seizoensgroenten. Boerenkool, broccoli en kruidige ras el hanout. Proef het voorjaar in deze verrukkelijke eenpanner met forel! Nog meer lekkers met forel: scones als borrelhapje met zalmforelLiever vega(n)? Vervang de vis door in sojasaus gebakken paddenstoelen en blokjes gerookte tofoe. Vervang de yoghurt door plantaardige yoghurt voor de veganistische optie.
naar receptEen tostada is een knapperig gebakken tortilla die je met allerlei toppings kunt beleggen. Je kunt ze ook in de koekenpan bakken of op de bbq grillen.Eet je minder vlees? Vervang de helft van het gehakt door 250 g linzen uit blik.
naar receptGarneer de soep ook met wat verse kruiden, (roze) peper of sausjes met pit.
naar receptZoete aardappel, wie is er niet dol op? De pure smaak van deze toegankelijke pieper geef je makkelijk wat extra's met geroosterde kikkererwten, fijne specerijen en yoghurt met een kick. Helemaal glutenvrij én lactosevrij, als je voor plantaardige yoghurt kiest. Ook nog eens supersnel klaar: binnen 30 minuten schuif je aan tafel! Zin in meer zoete aardappel? Maak onze boerenkoolstamppot met zoete aardappel, spekjes en pinda’s!
naar receptTip uit de keuken van Janneke: variëren met deze zoete aardappeltaart? Vervang de helft van de aardappel door pompoen, wortel en/of pastinaak.
naar receptDeze courgettesoep van Janneke is echt lekkere soep én ziet er prachtig uit. Vooral de chili-yoghurt is er bijzonder bij. Wil je zelf de chili-olie maken? Dat is heel eenvoudig. Zet neutrale olie met 1 el chiliflakes of 2 gebroken gedroogde chilipepers 30 min. op zo laag mogelijk vuur. Laat de pepers in de olie afkoelen en zeef de olie daarna. Blijft donker en koel bewaard maanden goed.
naar receptShashuka is onze go-to als het gaat om gezond en snel eten op tafel. Dit is een van onze favorieten: met kikkererwten en harissayoghurt.
naar receptMet deze kleurrijke vegaspiesen van de BBQ steel je gegarandeerd de show. Ziltige halloumi en rijpe perziken gaan heerlijk samen met versgebakken pitabrood. Grill je mee?
naar receptGestoofde kip met prei blijft een heerlijke combinatie! Dilleyoghurt geeft het een fris accent. Serveer lekker met fluffy rijst of vers flatbread.
naar receptKibbeh is dé publiekslieveling van het Midden-Oosten. Ze doen denken aan bitterballen, maar dan gemaakt van gehakt, pijnboompitten, granen en geurige kruiden. De mix van granen en vlees (of een plantaardig alternatief) is niet alleen heel veelzijdig: het is bovenal zalig. De kibbeh van Annelien doet je direct aan de levendige straten van Libanon denken, maar maak je net zo lekker thuis, in eigen keuken. Van deze kibbeh hoef je geen losse porties te maken: je bereidt het gewoon in één beweging in een ovenschaal. Wel zo makkelijk. Dit recept kwam tot stand in samenwerking met NEFF. Voor de bereiding maakten we gebruik van de inductiekookplaat en de oven met Slide&Hide® deur.
naar receptMinta & Mae delen het allerliefste vegetarische recepten met seizoensgroenten in de hoofdrol. Juli staat in het teken van bloemkool, met als resultaat deze kleurrijke flatbreads met geroosterde bloemkool, yoghurt en granaatappelpitjes. Met dit recept maak je de flatbreads heel makkelijk zelf. Nog makkelijker? Ga dan voor kant-en-klare uit de supermarkt.
naar receptZin in lekker zomers streetfood, maar dan thuis? Ga voor deze geroosterde maïs met limoenyoghurt, pancetta en geitenkaas van Janneke Philippi. Door het roosteren krijgt de maïs een extra volle smaak. Hap lekker af!
naar receptEen bijgerecht waar je gelukkig van wordt. Zoete, geroosterde wortels met komijnzaad, korianderzaad en honing. En erbij: kruidige yoghurt met gedroogde chilipeper en citroen. Zin in meer wortelrecepten?
naar receptEen feestelijke gelegenheid? Of gewoon een relaxt doordeweeks avondje? Deze bruschetta met een frisse yoghurt on top smaken altijd goed!
naar receptNiets simpeler dan winterwortel, en je kunt er veel meer mee doen dan alleen hutspot maken. Van deze basisgroente maak je stoer wintereten, zoals deze wortelsoep met koriander!
naar receptDit gerecht zit vol kleur & contrast. De gekonfijte tomaten met munt zijn een heerlijke tegenhanger van het kruidige kippenvlees, de notige smaak van de freekeh en de bruine uien. Ook lekker: salade freekeh met koriander en merquez
naar receptIn de zomer ben je blij met beeldschone gerechten die je in een halfuurtje maakt. Kruidige aubergine met couscous en yoghurt bijvoorbeeld. Zo mooi en lekker kan simpel zijn!
Gek op aubergines? Probeer dan deze burrata caprese met aubergine!
Janneke Philippi kookt zoveel mogelijk met seizoensgroenten van het land. Deze aardappel- bonensalade serveert ze met geitenyoghurt. Maar je kunt ‘m ook heel goed uitbreiden met wat verbrokkelde feta of blokjes camembert.
naar receptJill Dupleix serveert haar krokante wortelkoekjes met yoghurt en harissa. Door harissa door de yoghurt te roeren wordt deze niet alleen lekker spicy, maar ziet hij er ook super mooi uit!
naar receptTip uit de keuken van Janneke Philippi: ‘Voor een extra frisse smaak roer ik soms vlak voor het serveren nog wat extra yoghurt door het vocht van deze kipstoof. Niet meer laten koken dan.’
naar receptMaak eens een andere burger. Broodje, laagje frisse avocado, falafel van Maza erop en aftoppen met zelfgemaakte yoghurtsaus. Feest!
naar receptBij dit visgerecht serveer je frisse yoghurtsaus met pittige peper en spicy komijn. Het openen van zo’n kabeljauwpakketje zorgt voor een extra feestelijk effect op elk diner.
naar receptDit is de bulgursalade waar we dit voorjaar geen genoeg van kunnen krijgen. Met flink veel knoflook, nootachtige bulgur en een parade aan Turkse smaken.
naar receptYvette van Boven maakt heerlijke wortels met harissa-citroenyoghurtdip: 'Worteltjes zijn van zichzelf al erg lekker, maar met yoghurt en iets pikants komt de zoete smaak er nog meer uit. En dat groen, daar kun je perfect een olie van maken, nooit weggooien dus!'Nog meer koken van Yvette? Maak deze salade met perzik, avocado en crushed komkommer!
naar receptJe kunt van het worstvlees ook kleine balletjes draaien en die bakken. Kinderen vinden dat een leuke klusje! Serveer de koriander-yoghurt er los bij. Niet iedereen is immers dol op koriander.
naar receptSnel, makkelijk én lekker koken? Voor ons geen uitdaging! Deze gepofte aardappels met gekaramelliseerde ui en kruidenyoghurt staan in nog geen 30 minuten op tafel. Wij serveren er karbonades bij, maar zalmfilet kan bijvoorbeeld ook.
Ben je een fan van zoete aardappels? Je kunt er ook waanzinnig lekkere soep van maken!
Panzanella is een traditionele Toscaanse salade met stukjes oud brood en tomaten die in vinaigrette gemarineerd zijn. In deze moderne versie wordt platbrood gebruikt als bordje.
naar receptZon, zomer, terras…dat combineren we graag in eigen keuken. Maak deze snelle souvlaki en droom weg naar een Grieks eiland. Oorspronkelijk wordt souvlaki boven een houtskoolvuur gegrild, dus zo heb je ook weer een excuus om de bbq aan te steken!
naar receptMatt Wilkinson: ‘Marokkaanse bastilla is een traditionele, hartig-zoete pastei, vaak gevuld met kip of duif. Ik doe er flespompoen in.’ Deze bastilla’s hebben een lekker knapperig deeg en kruidige vulling.
naar receptKok, kookboek- en tv-maker én delicious.friend Yvette van Boven maakt zelf yoghurt. En met die yoghurt maakt ze ultralekkere gerechten. Witte gazpacho met gerookte amandelen, luchtige cake met hazelnoten, pittige krabhapjes, gemarineerde kip en geroosterde worteltjes met een frisse dip.
naar receptMediterrane producten geven direct inspiratie om te koken. Bijvoorbeeld dit heerlijke gerecht uit Turkije en Marokko. Smaakmakers zijn munt, knoflook en citroen en favoriet bij kinderen. Bijna alle ingrediënten zijn in de supermarkt of op de (bio)markt te koop. Ga voor zo vers én gezond mogelijk en alles komt goed!
naar receptEen goede vegetarische optie voor de barbecue zijn deze spicy falafelspiesjes. De yoghurt, peterselie en citroenschijfjes zorgen voor een fris contrast tegenover de pittige harissa.
naar receptAardappels, vlees en groente? Ja zeker! In dit recept vind je de moderne variant: vlees met seizoensgroenten, overheerlijk en snel klaar.
naar receptGegrilde broccoli met frisse basilicumdressing is hét perfecte bijgerecht deze zomer.Vega(n) tip: Vervang de ansjovis door 1 el kappertjes, zo maak je de salade vega. Liever vegan? Vervang dan de mayonaise en Griekse yoghurt door plantaardige alternatieven.Basilicum over? Maak een tosti met pesto en zuurkool
naar receptZoete recepten met yoghurt
Chiffoncake wordt extra luchtig doordat je de eiwitten voor het beslag eerst stijf klopt. De roze glazuur ziet er in één woord sen-sa-tio-neel uit! Perfect voor Pasen of een ander feest.Lees ook: waarom je mayonaise in je cake wil stoppen
naar receptYoghurt frist dit superromige toetje met gekaramelliseerde nectarines lekker op. Let op dat gelatine van botten is gemaakt en dit dessert dus technisch gezien niet vegetarisch is. Agar agar is daarentegen van zeewier gemaakt en houdt de boel net zo goed bij elkaar als gelatine. Reken voor 6 blaadjes gelatine op 7 gram agar agar vlokken, dat is ongeveer 1 zakje. Liever een ander toetje? Bekijk dan ook eens deze lijst met 52x Italiaanse zoete lekkernijen
naar receptDe pruim is – niet echt verrassend – een zusje van de kers, perzik en abrikoos: ze zijn allemaal familie van de roos. Yvette: 'Verse pruimen zijn er in heel veel soorten en maten, van kleine
groene exemplaren tot dikke eivormige rood-oranje of dieppaarse. Ze smaken allemaal net even anders, probeer maar'.Probeer meteen één van deze gerechten met pruimen!
Boerenyoghurt is een favoriet op de redactie. Gewoon oplepelen is geen optie als je ook deze boerenyoghurtcake met bosvruchten kunt maken! Warm is de cake het allerlekkerst. Geef er een flinke lepel extra yoghurt bij en jouw dessert zit wel snor!
naar receptAardbeien bevatten weinig koolhydraten en hebben een hoog vitamine C-gehalte, dus genoeg redenen om ze zo vaak mogelijk te eten en er heerlijke dingen mee te maken!
naar receptStoofperen, kippensoep, draadjesvlees, hazenpeper, Haagse bluf… snak je ook af en toe naar een écht Hollandse klassiekers? Wij verzamelden 11 favorieten en maakten er moderne versies van. Dit keer: gestoofde peren met pistachekletskop en easy yoghurtijs.
naar receptDe zon schijnt volop: het is weer tijd voor ijs! Wist je dat je met jam heerlijke ijsjes met fruitswirls maakt? Verrukkelijk met room, yoghurt & honing. Én het ziet er ook nog eens fantastisch uit.Of maak zelf pure-chocolade ijs.
naar receptMet wat ananas en een paar bananen uit de vriezer maak je anytime een lekkere kom yoghurt-ananasijs.
naar receptIedere gelegenheid wordt nét iets feestelijker met taart! Deze frisse cheesecake met yoghurt versier je met honingslingers en pistacheconfetti.
naar receptHeerlijk bitterzoete sinaasappel en laagjes romig-frisse yoghurt in combinatie met knapperige pecan-koffiecrumble: dit is typisch zo'n dessert waar iedereen blij van wordt. Extra fijn: je kunt deze trifle makkelijk van te voren voorbereiden. Probeer ook eens deze Italiaanse trifle met amarettogelei.
naar receptDeze taartjes met fruit en yoghurt kun je als ontbijt of toetje serveren, maar zijn ook lekker bij de thee. Begin een dag van te voren met dit recept, dan wordt de bodem goed stijf.
naar receptEen kerstdessert voor wie een uitdaging zoekt! Pudding van geitenyoghurt en vanille met bospeen, walnoot, venkelscheuten, duindoorn en bloedsinaasappel. De lange ingrediëntenlijst lijkt ingewikkeld, maar geloof ons: dit gerecht is echt goed te doen, als je maar de dag ervoor begint met de voorbereiding.
naar receptGrieks of Bulgaars, stand, roer of rechtstreeks van de boer: bijna iedereen heeft wel yoghurt in huis voor in de muesli of een smoothie. Ons idee: doe die yoghurt ook eens in taart voor een romige én toch fris-zure touch.
naar receptEke: ‘Eigenlijk is dit helemaal niet zo moeilijk, maar door de ‘twirl’ in het ijs ziet het er spectaculair uit. Én het is erg lekker! Voor parfait heb je trouwens geen ijsmachine nodig, wel zo makkelijk dus! Dit smaakt ook fantastisch met yoghurthoningcrème. Klop hiervoor 200 ml slagroom stijf en meng dit met 200 ml yoghurt en 2 el honing. Lekker!’
naar receptSlingert er nog een courgette rond in de koelkast? delicious.friend Yvette van Boven: ‘Alle niet meer zo mooi ogend fruit of groente kan in een cake. Probeer mijn cake met courgette maar eens. Zo komt de groentela weer leeg en met zo’n homemade cake maak je iedereen heel blij.’ Nog meer inspiratie voor yoghurtcake!
naar receptIn Libanon en het Midden-Oosten is labne – hartige uitgelekte (geiten)yoghurt – een graag geziene gast op de mezzetafel. En omdat labne eigenlijk een soort hangop is, kun je ‘m prima zoet eten. Probeer deze honinglabne met vanille en supersappige watermeloen maar eens. Een zomerdessert waarmee je gegarandeerd (nieuwe) vrienden maakt, let maar op!
naar recept



















































