waarom je mayonaise in je cake wil stoppen

Frieten en gebakken aardappels kunnen niet zonder goede mayo. Ook voor de basis van een romige dressing grijp je al snel naar de mayonaisepot. Mayo maakt echt álles lekkerder. Maar wist je dat mayonaise in cake ook een magische combinatie is?

Een vollere smaak en een sappig kruim, wat als we je vertellen dat mayonaise in cake daarvoor zorgt, zou je ons dan geloven? Het klinkt gekker dan het is, maar als je erover nadenkt is het eigenlijk best logisch. Mayonaise is namelijk niet veel meer dan olie, eieren en zuur, zoals azijn of citroensap. Prima ingrediënten om een cake mee te bakken.

Zelf mayonaise maken is natuurlijk nóg lekkerder: zo doe je dat.

Mayonaise in cake, oftewel extra olie, azijn en eieren

Laten we de mayonaise ingrediënten even ontleden, zodat we de functie snappen in een cake. Van eieren weten we het: die zorgen voor binding en laten de cake rijzen, zo krijg je een heerlijke, luchtige textuur.

Maar van olie weet je misschien nog niet wat het precies doet in cake. Dus laten we daar even kort induiken. Wat is het grootste verschil tussen boter en olie? Precies, boter stolt bij kamertemperatuur terwijl (olijf)olie vloeibaar blijft. Juist die kwaliteit zorgt ervoor dat cakes met olie over het algemeen smeuïger worden.

olijfoliecake met citroenglazuur
Snel nog wat lekkers maken voor die vrienden die langskomen? De mixer is je beste vriend! Deze zoete Italiaanse cake maak je niet met boter, maar met olijfolie en karnemelk.
Nog meer van dat lekkere Italiaanse zoet? Probeer deze scones met mascarpone.
naar recept
Italiaanse olijfoliecake met citroenglazuur - delicious
Carrot cake met power
Snak je af en toe naar iets zoets, maar wil je daarvoor je gezonde lifestyle niet laten varen? Kies dan voor gerechten die gezoet zijn met gedroogd fruit of palmsuiker, zoals deze carrot cake met power.
Of probeer carrotcakewafels.
worteltaart - delicious

Let er wel op dat olie ook smaak afgeeft, gebruik dus altijd goede kwaliteit olijfolie, of extra vergine kokosolie. Voor een neutrale smaak kun je beter gaan voor zonnebloemolie of druivenpitolie (die ook vaak wordt gebruikt in, jawel, mayonaise!).

Omdat olie lichter is dan boter – 1 kopje met gesmolten boter weegt ca. 15 gram zwaarder dan 1 kopje met plantaardige olie – is de textuur van een oliecake ook lichter. In sommige cakes, zoals een carrot cake pakt dat heel goed uit! Die blijft bovendien langer smeuïg dankzij de olie. Na drie, vier, soms zelfs vijf dagen kun je nog prima een puntje snoepen.

En dan blijft de azijn over. Daar kunnen we kort over zijn: vooral chocoladecakes hebben baat bij een scheutje azijn, aangezien de azijn de chocolade nog meer naar chocolade laat smaken. Een slimme smaakversterker dus.

Oké, mayonaise in cake klinkt niet slecht, maar hoeveel dan?

Onze culinair redacteur Dosia Brewer adviseert om ongeveer 2 à 3 eetlepels mayonaise toe te voegen aan een cake, die wordt voller van smaak en krijgt zo lekker mals/vochtig kruim.

In het maart-nummer van delicious. hebben we nog veel meer hacks met mayo. Iets met een tosti, kip en puree… Bestel het nummer hier.

mayonaise cake
ERIC VAN LOKVEN