aantal |
dessert, taart |
familietijd, feestelijk, weekend |
|
Grieks of Bulgaars, stand, roer of rechtstreeks van de boer: bijna iedereen heeft wel yoghurt in huis voor in de muesli of een smoothie. Ons idee: doe die yoghurt ook eens in taart voor een romige én toch fris-zure touch.
voorbereiding45 minuten
kooktijd30 minuten
uitlekken3 uur
totale tijd4 uur 15 minuten
Kookgerei
- ook nodig: zeef, kaasdoek of schone theedoek, ronde bak- of springvorm van 20 cm Ø, ingevet
ingrediënten
- 750 g Griekse yoghurt
- 300 g fijne kristalsuiker
- sap en rasp van 1 biocitroen
- 180 g zachte boter + extra voor invetten
- 4 eieren, gesplitst
- 1 tl vanille-extract
- 250 g zelfrijzend bakmeel, gezeefd
- ½ tl bakpoeder, gezeefd
instructies
- Maak eerst de hangop. Bekleed een zeef met kaasdoek of theedoek en hang boven een kom. Schep 550 g van de yoghurt in de zeef. Laat dit 2-3 uur uitlekken in de koelkast. De uitgelekte vloeistof heb je niet meer nodig.
- Verwarm intussen 120 g van de suiker met het citroensap in een kleine steelpan op matig vuur tot het kookpunt. Draai het vuur laag en laat de suiker onder af en toe roeren in 7-8 min. oplossen, zodat je een dikke citroensiroop krijgt. Voeg een kwart van de citroenrasp toe, neem van het vuur en laat afkoelen.
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Klop de boter met de resterende 180 g suiker in ± 8 min. licht en romig. Klop de eidooiers er een voor een goed door.
- Spatel de rest van de citroenrasp, de vanille en de resterende 200 g yoghurt erdoor.
- Meng in een kom het zelfrijzend bakmeel en bakpoeder. Voeg toe aan het yoghurtmengsel en spatel voorzichtig door elkaar.
- Klop in een vetvrije kom de eiwitten tot stijve pieken. Spatel ze in 2 delen voorzichtig door het yoghurtmengsel.
- Schenk het beslag in de bakvorm en bak de cake 45 min. of tot hij goudbruin is en een in het midden ingestoken houten satéprikker er schoon of met wat kruimels er uitkomt.
- Laat de cake in de bakvorm 10 min. afkoelen, stort hem op een rooster, bedruppel met wat citroensiroop en laat verder afkoelen.
- Bestrijk de afgekoelde cake royaal met hangop en sprenkel de rest van de citroensiroop erover.
calorieën: 507kcal
|
eiwit: 9g
|
vet: 27g
|
koolhydraten: 57g
auteur: delicious.
RECEPTEN GEORGIE ESDAILE, HELENA MOURSELLAS. FOTOGRAFIE NIGEL LOUGH. STYLING KIRSTEN JENKINS.
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!
Dit recept komt uit het mei-nummer van delicious. magazine, bestel jouw exemplaar hier:
De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."