chiffoncake met rode grapefruit, yoghurt en kardemom

chiffoncake met rode grapefruit, yoghurt en kardemom
aantal 10 | dessert, taart, zoet | feestdagen, feestelijk, pasen, weekend | |
Chiffoncake wordt extra luchtig doordat je de eiwitten voor het beslag eerst stijf klopt. De roze glazuur ziet er in één woord sen-sa-tio-neel uit! Perfect voor Pasen of een ander feest.
Lees ook: waarom je mayonaise in je cake wil stoppen
kooktijd35 minutes
oven + afkoelen1 hour 30 minutes
totale tijd2 hours 5 minutes

ingrediënten

  • 11 eieren, gesplitst
  • 275 g fijne kristalsuiker
  • 80 g Griekse yoghurt
  • 25 g boter, gesmolten en afgekoeld
  • rasp en al het sap van 1 flinke rode biograpefruit
  • 185 g bloem, gezeefd
  • 1 el gemalen kardemom
  • ook nodig: 2 bak- of springvormen van 18 cm Ø ingevet en met bakpapier bekleed*

roze eiwitglazuur

  • 3 eiwitten
  • 165 g fijne kristalsuiker
  • roze voedingskleurstof

instructies

  • Verwarm de oven voor op 160°C.
  • Klop de 11 eidooiers met 110 g van de suiker in een grote kom met de mixer op hoge snelheid tot een dik en bleek mengsel. Klop de yoghurt en boter erdoor. Schep in een grote kom.
  • Klop in een schone, vetvrije kom met vetvrije kloppers de 11 eiwitten op hoge snelheid tot zachte, maar niet stijve pieken. Klop de resterende 165 g suiker lepel voor lepel erdoor, zodat je een dik en glanzend maar niet stijf mengsel krijgt.
  • Voeg driekwart van de grapefruitrasp toe aan het eidooiermengsel en spatel dan de bloem, het grapefruitsap en de kardemom erdoor. Schep in 3 delen het eiwitmengsel erdoor. Verdeel het beslag over de twee vormen. Tik ze tegen het aanrecht om grote luchtbellen te laten ontsnappen. Bak onderin de oven in ± 45 min. goudbruin. Laat 20 min. afkoelen in de bakvorm, stort op een rooster en laat helemaal afkoelen. Snijd eventueel de bovenkanten van beide cakes recht af.
  • Doe de 3 eiwitten voor het glazuur met de suiker in een vetvrije hittebestendige mengkom en zet de kom op een pan met zacht kokend water – zorg dat de bodem van de kom het water niet raakt. Klop met een garde tot de suiker is opgelost en het mengsel heet is. Neem de meng- kom van de pan en klop het mengsel met een mixer in 6-8 min. op hoge snelheid tot het mengsel volledig afgekoeld, dik en glanzend is. Roer de rest van de grapefruitrasp en de voedingskleurstof door het glazuur tot het de gewenste tint krijgt.
  • Leg een cake op een schaal. Bestrijk hem met ± 120 ml van het glazuur en leg de tweede cake erop. Breng met een paletmes glazuur aan op de hele cake, maar laat aan de onderkant wat cake zichtbaar. Serveer direct.
Voedingswaarde:
calorieën: 391kcal
|
eiwit: 12g
|
vet: 9g
|
koolhydraten: 65g
auteur: delicious.
* Kijk op deliciousmagazine.nl/bakpapier hoe je easy een springvorm met bakpapier bekleed. 
RECEPT, BEREIDING: PHOEBE WOOD | FOTOGRAFIE: MARK ROPER | STYLING: DAVID MORGAN.
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!

29x bakken voor een zalig zoet Pasen

chiffoncake met rode grapefruit, yoghurt en kardemom
RECEPTEN: PHOEBE WOOD | FOTOGRAFIE: MARK ROPER | STYLING: DAVID MORGAN.