Iedereen is uitgenodigd, de taart staat in de oven (of is besteld), nu alleen nog bedenken welke hapjes erbij passen. En aangezien je op je verjaardag zelf genoeg te doen hebt, is het wel zo fijn dat al deze recepten vooraf gemaakt kunnen worden. Zie het als een klein cadeautje van ons, aan jou.
Het is de droom van iedere culi: een grandioos verjaardagsfeest met de crème de la crème onder de hapjes op tafel, terwijl je zelf zorgeloos, en vreselijk ontspannen staat te kletsen met vrienden en familie. Of het brood kan worden aangevuld? Al gedaan! Of er nog wat van die viskoekjes zijn? Jazeker!
Met deze recepten heb je de voorbereiding uitgespeeld, en kun je in alle rust van je eigen verjaardag genieten. Misschien dat je nog even iets op een toastje moet smeren of een plaattaart tien minuutjes moet oppiepen in de oven, maar meer zal het niet zijn.
Ha, eindelijk een verjaardag waar je helemaal van de dag kunt genieten. Pak die spotlight en kies je favoriete recepten uit. Want de voorbereiding is in dit geval het hele werk.
Dit zijn onze favoriete hapjes om vooraf te maken.
Bladerdeeghapjes voor een feest, verjaardag of zomaar
Soms wil je een kaasje, dan weer eens een alternatief om 100% plantaardig te genieten. Ontdek hoe lekker plantaardige hapjes op je borrelplank kunnen zijn! Dit recept kwam tot stand in samenwerking met Nurishh Coeur Fleuri, waar iedereen van kan genieten, want dit is een 100% plantaardig alternatief voor kaas. Vega(n), gluten- en lactosevrij, zonder soja en noten en daarmee ideaal voor zowel flexitariërs als vegans.
naar receptJe hebt geen vliegticket nodig om in een andere wereld te belanden. Voorzie je voorraadkast van smaakmakers uit alle windstreken, en je bent er zo! Met Midden-Oosterse ingrediënten als baharat, za’atar en toum voeg je in no time heel veel smaak toe, waardoor je je even ver weg en toch dichtbij waant. Ga los met pittig gevuld filodeeg.
naar receptWow, dit wil je proeven: bierketchup! Een schuimende Pale Ale maakt deze zoetzure tomatensaus extra speciaal en past waanzinnig goed bij zo'n warm saucijzenbroodje. Geen fan van lamsvlees? Rundergehakt is een prima vervanger.Nog meer lekkere borrelhapjes vind je hier.
naar receptVan klassiek tot vega, van licht gekruid tot pittig… met saucijzenbroodjes kun je álle kanten op. De vega variant op het klassieke saucijzenbroodje met vlees noemen we megavega-saucijzenbroodjes, want ze zijn megalekker! Probeer ook eens deze filo-saucijzenbroodjes met appel en cider!
Dips & toast als feestelijke hapjes om vooraf te maken
Feesthapje vooraf? Deze toastjes met mozzarella, doperwten, oude kaas en basilicum smaken naar meer! Ook fijn: deze heerlijke toastjes staan binnen 15 minuten op tafel. Genoeg tijd voor je gasten dus!Nog zo'n heerlijk feesthapje: gevulde eitjes met avocadocrème.
naar receptKlassieke pesto is en blijft favoriet, maar voor een beetje variatie zijn we ook altijd te porren. Voor deze flatbreads maak je een pesto met body, want je gebruikt kikkererwten en amandelen! Perfect als lunch wanneer je veel energie kunt gebruiken, maar ook heerlijk als makkelijk diner. Kikkererwtenpesto over? Serveer het als dip bij de borrelplank!
naar receptYvette van Boven maakt heerlijke wortels met harissa-citroenyoghurtdip: 'Worteltjes zijn van zichzelf al erg lekker, maar met yoghurt en iets pikants komt de zoete smaak er nog meer uit. En dat groen, daar kun je perfect een olie van maken, nooit weggooien dus!'Nog meer koken van Yvette? Maak deze salade met perzik, avocado en crushed komkommer!
naar receptIets te vieren? Deze toastjes met zalm zijn simpel te maken, maar zorgen wel voor een wow-factor op je borrelplank.
naar receptRavinder: 'Koude zilte feta onder een laag tomaten –verhit in olijfolie met allerlei lekkers tot ze barst van zachte zoetheid – is verrukkelijk op brood van de grill. De tomaten zijn ook een volmaakte pasta- of gnocchisaus. Ik roer ze gewoon op de bakplaat door elkaar.'
naar receptDie geuren, die kleuren, die smaken… delicious. is dol op Libanees eten. Daarom serveren we heerlijke zomer-mezze met de smaken van Libanon. De makdous is zijdezacht en onweerstaanbaar, direct maken dus is ons advies!Tip: Je kunt de aubergines ook in de oven roosteren. Verwarm deze dan voor op 220°C. Rooster de walnoten evt. de eerste 5-6 min. mee.tafels vol mezze: 38 recepten om te mixen en matchen
naar receptZo heb je forel nog nooit gezien. Zijdezacht en bomvol smaak door de knoflook, citroen en cornichons (oftewel kleine, knapperige augurkjes). Dit is een hapje waar we blij van worden. Ook een lekker hapje: geroosterde hoisin-kipspiesjes.
naar receptAcht hartige dips die binnen een kwartier jouw borrelplank op kunnen. Serveer er wat crackers, flatbread of chipjes bij en dippen maar!Vul jouw borrelplank aan met dit trio van borrelhapjes.
naar receptHoemoes is hot! Wist je dat je er veel meer mee kunt dan alleen smeren en dippen? Serveer het bijvoorbeeld met gegrilde groenten en platbrood als hapje, voor- of lunchgerecht.
naar receptEind vorig jaar verdiepte Mister Kitchen zich in vis. Samen met de Zeeuwse sterrenchef Edwin Vinke – van restaurant De Kromme Watergang – startte ze de zoektocht en met succes: simpele & duurzame feestvisrecepten. Waaronder dit easy recept voor gerookte makreel op crostini.
naar receptDe zoetheid van de broccoli, de romige smaak van de witte bonen en het zoute van de pecorino maken dit tot een echte showstopper, helemaal als je het afmaakt met een kruim van roggebrood voor extra textuur. Het kan warm of koud geserveerd worden − de keuze is aan jou. Als je zin hebt in iets warms, zorg er dan voor dat je het citroensap op het laatste moment toevoegt om te voorkomen dat het sap bitter wordt.
naar receptFavabonen, oftewel tuinbonen zijn in de eerste zomermaanden te verkrijgen. Als je ze dubbeldopt krijg je een heerlijk romige boon die zich goed laat opdraaien tot een smeuïge dip.Is het nog te vroeg voor verse bonen? Ga dan voor tuinbonen uit het vriesvak: deze zijn vaak zelfs rijker aan vitaminen dan bonen in het koelverse schap. Niets mis mee dus! Gril het brood knapperig en bestrijk de crostini rijkelijk met een laag van deze onweerstaanbare tuinbonenspread en wat schotsen parmezaan. Lekker voor erbij: wortels met harissa-citroenyoghurtdip
naar receptViskoekjes, gazpacho, gemarineerde bonen en meer hapjes
Een topwijn met een simpel hapje zijn vaak de mooiste combinaties! De hazelnootolie versterkt het notige in de wijn, de citroenschilletjes geven frisheid en de smeuïge limabonen met dragonolie maakt het tot één geheel. En met overgebleven limabonen maak je de dag erna deze heerlijke schotel met chorizo en chipotle.
naar receptWij zijn fan van gazpacho! Lekker fris en perfect voor bij zomerse temperaturen. Dit recept past helemaal in het rijtje van lekkere koude soepjes. De frisse smaak van komkommer en tomaat maken dit gerecht een heerlijk geheel. Enjoy!
naar receptDit zijn de viskoekjes van je dromen. Oké, misschien wat overdreven, maar ze zijn waanzinnig en heel geschikt voor in je gourmetpannetje!
naar receptOld school aardappel- en groentekoekjes worden helemaal new school na een upgrade. Lekker bij brunch, lunch of ’s avonds. Probeer deze courgettekoekjes met halloumi eens: extra lekker met de green-goddessdressing.
naar receptSalades voor bij de hapjes
Iwan Driessen: 'Ik weet nog goed dat ik dit bij Restaurant Le Hollandais at toen ze net open waren en ik er nog niet werkte. Ik zat met een andere chef aan de bar om een glas wijn te drinken en Adriaan, de chef, zette een bord voor onze neus met daarop huzarensalade van ossenstaart, een mooie bol ervan overgoten met mayonaise en gegarneerd met ingelegde ui en blaadjes kropsla. Hemels was het. Jaren later heb ik het recept pas ‘gepikt’ en bij Rijsel op de kaart gezet. Met een half ei erop en een iets truttige opmaak, want dat hoort er een beetje bij.'Het recept is afkomstig uit het boek Rijsel van Iwan Driessen, Pieter Smits en Stephanie Lücken.
naar receptServeer als salade of maak er een prachtig voorgerecht van en presenteer het aan je gasten als een venkel-'carpaccio'. Voor een extra dramatisch effect strooi je de geroosterde venkelzaadjes er pas aan tafel overheen.
naar receptVier de nazomer met deze verrukkelijke peulen-kruidensalade, een maaltijdsalade met een feestelijk tintje. Peulvruchten zijn fantastisch, helemaal als ze ultravers zijn. Heerlijk met royaal kruiden, romige burrata en knapperige grissini. Je verdubbelt of verdriedubbelt de hoeveelheden van deze salades ook heel gemakkelijk, als je meer eters aan tafel hebt!
Nog een lekkere salade met peultjes
Ga voor publieksfavorieten, deze salades vindt iedereen lekker. Handig als er veel bezoek over de vloer komt, of neem 'm mee naar een uitgebreide picknick!Wil je nog een salade voor erbij? Wat dacht je van deze aardappelsalade met feta & chorizo?
naar receptHet geheim zit 'm in de combi van specerijen en vooral de geur en smaak van vers kerrieblad is onmisbaar.
naar receptDun gesneden, gegrild en met een powerdressing van sake, mirin & tahin.
naar receptHier zijn we dol op; rode-rijstsalade met roodlof, rodekool en geroosterde walnoten. Gezond en voedend met lekker veel smaak. Zo zien we salades graag.Ook lekker: parelcouscoussalade met asperges & feta-harissadressing.
naar receptEen flinke bol burrata met alleen wat goede olijfolie is al heel lekker. Doe er groenten met harissa, granaatappelpitjes en knapperige pistachenootjes bij en je hebt écht een feestje op je bord.
naar receptEen puntje hartige taart als hapje
Maak dit als je geen raad weet met die zak postelein in de koelkast, ontzettend zonnig wilt eten, en dat allemaal binnen het uur.
naar receptVerlang je vaak naar de eenvoud van de Franse bistro? Janneke Philippi laat je in het Parijse nummer van delicious. zien hoe je thuis superlekker en toch simpel Frans kookt. Maak haar tarte-tatin met sjalotjes bijvoorbeeld eens.
naar receptEen zomerse quiche, gebakken in een prachtige langwerpige vorm – dat staat toch net iets chiquer. Geef er een lekkere salade bij, wellicht een verfrissende cocktail en je tuinfeest is compleet. 15x de allerlekkerste hartige plaattaarten
naar receptMisschien wel het meest romantische cartoonstelletje ooit: Popeye en zijn geliefde Olive Oyl. De gespierde matroos hield er een niet zo geheime affaire met spinazie op na. Eigenlijk kun je deze taart van filodeeg een Popeyetaart noemen. Hij combineert namelijk Popeye’s grote liefdes: spinazie en olijfolie (Olive Oyl). Knisperend krokant en met een rijke, smakelijke, vegetarische vulling. Ai Ai!
naar receptZoet gekaramelliseerde tomaat & ui op een bodem van knapperige laagjes bladerdeeg. Een showstopper van een omgekeerde taart, waar je er gerust twee van wil bakken.Tip: heb je vegan eters te gast? Vervang dan de boter en het bladerdeeg door een plantaardige variant en laat de manchego achterwegen. Dan kunnen zij ook meegenieten van deze hartige tarte.
naar receptIn haar favoriete seizoen hoeft Janneke niet lang na te denken als ze een etentje voor vrienden kookt. Dan zet ze Hollandse gerechten met lente-ingrediënten op tafel. Deze miniquiches zijn dus favoriet: verse asperges met een vleugje geurige daslook. Wist je dat roosteren verreweg de makkelijkste manier is om asperges te bereiden? Het geeft ze bovendien een extra volle smaak.
naar receptDeze frisse doperwtenspread is multi-inzetbaar: als dip, op een burger of op je plaattaart én ook goed te combineren met vlees en vis. Maak dus gerust een dubbele portie.
naar receptDat het leven in Limburg goed is, weet Janneke Phillipi als geen ander: ‘Mijn opa Zef was een echte Limburgse vlaaienbakker. Als kind speelden we graag verstoppertje in de grote bakkerij. Zijn dikke stalen vlaaiplaten gebruik ik nog steeds voor mijn quiches en zoet gebak.’Meer hartige taart? Bekijk hier vijf heerlijke hartige taarten.
naar receptBekijk ook: tapas: de allerlekkerste hapjes voor een Spaanse avond



































