lauwwarme rijstsalade met aubergine-kasundi

lauwwarme rijstsalade met aubergine-kasundi
RECEPT VALLI LITTLE FOTOGRAFIE NIGEL LOUGH STYLING KIRSTEN JENKINS
glutenvrij, vegetarisch
aantal 4 | hoofdgerecht | | indiaas | glutenvrij, vegetarisch
Het geheim zit 'm in de combi van specerijen en vooral de geur en smaak van vers kerrieblad is onmisbaar.
Kooktijd1 uur 10 minuten
Totale tijd1 uur 10 minuten

Ingrediënten

  • 125 ml olijfolie, om in te bakken
  • 1 tl komijnzaad
  • 1 tl karwijzaad
  • 1 tl venkelzaad
  • 1 tl nigellazaad
  • 1 el bruin mosterdzaad
  • 24 verse kerrieblaadjes*
  • 1 ui, fijngesneden
  • 1 el fijn geraspte gemberwortel
  • 3 tenen knoflook, geperst
  • 600 g aubergine, in 1 cm-blokjes
  • el kerriepoeder
  • el bruine basterdsuiker
  • el wittewijnazijn
  • 800 g kerstomaatjes uit blik
  • 1-1½ blik kikkererwten 400 g, afgespoeld en uitgelekt
  • 140 ml Griekse yoghurt
  • sap van ½ citroen
  • dunne schijfjes komkommer en muntblaadjes, voor erover

kardemomrijst

  • 250 g basmatirijst
  • 4 kardemompeulen, gekneusd
  • 2 steranijs

Instructies

  • Verhit de olie in een steelpan met dikke bodem op hoog vuur. Bak hierin de zaden met de kerrieblaadjes ± 2 min. tot het mosterdzaad opspringt in de pan. Voeg de ui, gember en 2 geperste tenen knoflook toe en bak 3-4 min. Voeg de aubergine, het kerriepoeder en de suiker toe en laat 8-10 min. pruttelen onder af en toe omscheppen.
  • Voeg de azijn, de helft van de tomaatjes en 250 ml water toe en breng aan de kook. Laat met de deksel schuin op de pan ± 25 min. pruttelen op laag vuur tot de aubergine helemaal gaar en zacht is. Schep de rest van de tomaatjes en de kikkererwten door de kasundi.
  • Zet in een steelpan de rijst op met 500 ml water, de kardemom, steranijs en een flinkje snuf zout. Breng aan de kook. Draai het vuur op zijn laagst en kook afgedekt zonder te roeren in ± 12 min. gaar, waarbij alle vloeistof wordt opgenomen. Schep de rijst luchtig om met een vork.
  • Meng de yoghurt met het citroensap en de rest van de geperste knoflook.
  • Schep de rijst in een grote schaal en schep hierop de kasundi en de komkommerschijfjes. Sprenkel er wat yoghurtdressing over, strooi er munt over en schep om.

Voedingswaarde

calorieën: 517kcal
eiwit: 10g
vet: 42g
koolhydraten: 19g
auteur: delicious.
* Vers kerrieblad is lastig te krijgen, diepvries-kerrieblad is soms te koop bij
Aziatische supermarkten. Gedroogd kerrieblad is veel minder geurig. Laat dan
liever weg.
RECEPT VALLI LITTLE FOTOGRAFIE NIGEL LOUGH STYLING KIRSTEN JENKINS
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!

Lees ook: waarom je champignons niet rauw wil eten – en wat er dan gebeurt