Bonen! The talk of the town! Ze zijn ruig, romig, en geven ruim. Als je zelf een pan met bonen kookt, maak dan altijd meer, want met de 80 recepten uit Bold Beans worden bonen betoverend lekker!
Bonen hebben het zwaar te verduren gehad. Ze werden weggezet als hard, droog, smakeloos hippievoer. Maar er is een nieuw tijdperk aangebroken voor de boon! Welverdiend, want met hun eiwitrijke veelzijdigheid, rijke textuur en diepe smaak kun je werkelijk alle kanten op.
In Bold Beans doorbreekt Amelia Christie-Miller alle bonenbarrières met 80 recepten, waarin ze zowel de culinaire potentie van bonen als hun belang voor onze gezamenlijke voedseltoekomst schetst.
Amelia: ‘Ik leerde hoe onze bovengrond snel uitgeput raakt door de industriële landbouw en hoe peulgewassen de natuurlijke bemestende redders kunnen zijn die we nodig hebben. Bonen waren het gewas waarmee onze voorouders jarenlang overleefden toen vlees moeilijker te krijgen was, en het heeft onze beschaving gebracht tot waar ze nu is. Ze zijn proteïnerijk en maken het mogelijk om wereldwijd minder vlees te eten en klimaatverandering tegen te gaan.’
Wittebonendip, broccoli + ansjovis
Ingrediënten
citroenbonendip
- 1 pot witte bonen à 700 g
- 1 teentje knoflook, fijngehakt
- 2 el olijfolie
- sap en rasp van 2 biologische citroenen, gebruik meer of minder naar smaak
- 1 portie citroenbonendip, warm of koud
- 50 g vegetarische harde kaas of Pecorino, geraspt
- zeezout en versgemalen zwarte peper
roggebroodkruim
- 3-4 sneden roggebrood
- 25 g boter
- 1 tl chilivlokken
- Voor de broccoli
- kleine stronk broccoli of 200 g bimi, in hapklare stukjes
- 2 el olijfolie
- 6 ansjovisfilets, grof gehakt
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- 1 tl chilivlokken
voor erbij (optioneel)
- brood, zoals extra roggebrood of rustiek volkorenbrood, partjes citroen
Instructies
- Voor de citroenbonendip: meng de bonen met de knoflook, olijfolie en de citroenrasp in een blender of keukenmachine.
- Begin met het maken van het roggebroodkruim. Rooster het brood 4 tot 5 minuten in de broodrooster. Laat het brood even afkoelen en maal het dan in een keukenmachine tot grove kruimels.
- Smelt de boter in een koekenpan op middelhoog vuur. Voeg de kruimels en chilivlokken toe, samen met een snufje zout. Bak enkele minuten tot de kruimels bedekt zijn met boter en chilivlokken. Zet het vuur uit, maar houd warm.
- Breng voor de broccoli een grote pan met gezouten water aan de kook en zet een kom ijswater klaar. Blancheer de broccoli 3 minuten in het kokende water en dompel dan onder in het ijswater. Giet af en knijp eventueel extra vocht uit de broccoli.
- Verhit de olijfolie in een koekenpan op middelhoog vuur. Voeg de ansjovis, knoflook en chilivlokken toe en bak 30 seconden tot de ansjovis gesmolten is − zorg ervoor dat de knoflook niet verbrandt. Voeg de broccoli toe aan de pan en roer door de ansjovisolie. Gebruik meer chilivlokken als je van wat pit houdt.
- Smeer de citroenbonendip uit over een groot bord en leg de broccoli erop. Garneer met de pecorino, het roggebroodkruim en flink wat peper.
- Serveer eventueel met brood en partjes citroen.