Voor een spontaan retourtje naar de stad van de liefde is het nu wel wat laat. Toch is er goed nieuws! Het gevoel van een zwoele, Franse bistro creëer je net zo makkelijk thuis. Perfect voor een date op Valentijnsdag.
In het comfort van je eigen keuken, waar geen enkele garçon je stoort. Waar je het tempo zelf bepaalt en niemand raar opkijkt wanneer je tussen de gangen pauzeert voor een schuchtere kus – of een potje avondgymnastiek. On y va, 49 recepten om de temperatuur in je eigen Franse bistro flink op te stoken!
Romantisch diner voor Valentijnsdag
Of je elkaar nou door en door kent of de vonk pas net overgeslagen is: een romantisch diner is áltijd een goed idee. Telefoons uit, kaarslicht aan en je favoriete wijn op tafel. Er zijn een hoop geweldige cadeaus die je kunt geven met valentijn, maar de liefde uit je toch het best met aandacht en tijd.
Voor het nabootsen van een knusse bistro heb je niet veel nodig: een passende playlist, de beste ingrediënten en een vooral géén planning voor het verloop van jullie avond.
Daarom geven we je wat suggesties voor de lekkerste Franse borrelhapjes, voorgerechten, salades, hoofdgerechten en desserts – mits jullie zo lang aan tafel kunnen blijven zitten natuurlijk. In deze bistro moet je de afwas helaas wel zelf doen. Doe die gezellig a la vie en rose samen, of bewaar ‘m lekker tot morgen.
Halen jullie de bodem van de wijnfles niet? Geen zorgen: zo lang kun je (geopende) wijn bewaren.
Om in de stemming te komen
In plaats van champagne kun je natuurlijk ook prosecco of cava gebruiken. Lees hier 7 dingen die je nog niet wist over cava.
![Champagnecocktail french 75 populairste cocktails 2023](https://deliciousmagazine.nl/app/uploads/2019/03/Champagnecocktail-french-75-500x500.jpg)
![rosemarys-pear-mocktail-delicious](https://deliciousmagazine.nl/app/uploads/2018/02/Rosemarys-pear-300x300.jpg)
Franse bistro borrelhapjes
![confit de canard kroketjes](https://deliciousmagazine.nl/app/uploads/2022/11/6-hr-2-500x500.jpg)
![](https://deliciousmagazine.nl/app/uploads/2022/03/Nurishh-camembert-met-rozemarijn-in-bladerdeeg-met-geroosterde-druiven-crop-500x500.jpeg)
![](https://deliciousmagazine.nl/app/uploads/2019/12/gepofte-bietjes-rode-ui-en-walnoten-delicious-500x500.jpg)
![brood bakken - briochekrans met vacherin mont dor](https://deliciousmagazine.nl/app/uploads/2019/12/briochekrans-met-rozemarijn-en-vacherin-mont-d’or-delicious-500x500.jpg)
![](https://deliciousmagazine.nl/app/uploads/2019/11/oeuf-dur-mayonaise-alain-caron-delicious-500x500.jpg)
![limabonen met dragonolie en citroen - delicious](https://deliciousmagazine.nl/app/uploads/2019/12/limabonen-met-dragonolie-en-citroen-delicious-500x500.jpg)
![rillettes van witvis](https://deliciousmagazine.nl/app/uploads/2017/12/171026_del13_ReshootVis_01-300x300.jpg)
![rosbief met cantharellen en rodewijndressing - delicious](https://deliciousmagazine.nl/app/uploads/2019/12/rosbief-met-cantharellen-en-rodewijndressing-delicious-500x500.jpg)
Voorgerechten Franse bistro
![franse uiensoep - delicious](https://deliciousmagazine.nl/app/uploads/2017/01/franse-uiensoep-300x300.jpg)
![bourride](https://deliciousmagazine.nl/app/uploads/2017/02/vissoep-300x300.png)
![gepofte biet met geitenhangop en kruiden van cantine de caron](https://deliciousmagazine.nl/app/uploads/2021/10/Cantine-de-Caron-©-Chantal-Arnts-130-500x500.jpg)
![franse bistro](https://deliciousmagazine.nl/app/uploads/2019/04/MisterKrabbisque-0547_web-300x300.jpg)
![franse groentesoep-delicious](https://deliciousmagazine.nl/app/uploads/2011/08/T-pag-28-300x300.jpg)
![pastinaak en gebakken coquilles - delicious](https://deliciousmagazine.nl/app/uploads/2019/11/pastinaak-en-gebakken-coquilles-delicious-500x500.jpg)
Franse bistro salades
![salade geitenkaas-delicious](https://deliciousmagazine.nl/app/uploads/2011/07/F-pag-45-300x300.jpg)
![Salade met geroosterde vis en antiboise - delicious](https://deliciousmagazine.nl/app/uploads/2019/08/Salade-met-geroosterde-mulfilets-1_preview-1-500x500.jpg)
![franse biefsalade met courgette en roquefort | delicious](https://deliciousmagazine.nl/app/uploads/2018/07/web-Franse-salade-1-300x300.jpg)
Hoofdgerechten
![moderne cassoulet](https://deliciousmagazine.nl/app/uploads/2023/02/moderne-cassoulet-crop-500x500.jpg)
![bavette-delicious](https://deliciousmagazine.nl/app/uploads/2016/07/vleesboek-bavette-300x300.jpg)
![quiche met witlof uit de oven](https://deliciousmagazine.nl/app/uploads/2023/01/Panquiche-met-witlof-bier-met-appel-en-abdijkaas-500x500.jpg)
![tartiflette - delicious](https://deliciousmagazine.nl/app/uploads/2020/01/tartiflette-delicious-500x500.jpg)
![Steak tartare tonnato_delicious](https://deliciousmagazine.nl/app/uploads/2019/09/Steak-tartare-tonnato_preview-1-500x500.jpg)
![Franse vissoep met pastis](https://deliciousmagazine.nl/app/uploads/2022/08/Bouillabaise-met-pastis-en-venkel-2-500x500.jpeg)
![suprême van bresse-kip met purée robuchon met truffel-delicious](https://deliciousmagazine.nl/app/uploads/2018/12/suprême-van-bresse-kip-met-purée-robuchon-met-truffel-300x300.jpg)
![tarte tatin van sjalot en peer met geklopte roquefort - delicious](https://deliciousmagazine.nl/app/uploads/2021/01/tarte-tatin-van-sjalot-en-peer-met-geklopte-roquefort-500x500.jpg)
![borden warm parelhoen met gamba & een boutje](https://deliciousmagazine.nl/app/uploads/2022/11/20220927-Delicious-Plantage-Rococo-©-Chantal-Arnts-151_preview_scale_40_ppi_180_quality_100-500x500.jpg)
![gebraiseerde spitskool in paddenstoelen-wijnbouillon - delicious](https://deliciousmagazine.nl/app/uploads/2019/11/gebraiseerde-spitskool-in-paddenstoelen-wijnbouillon-delicious-500x500.jpg)
![zeebaars & schaal- en schelpdieren-delicious](https://deliciousmagazine.nl/app/uploads/2018/12/zeebaars-schaal-en-schelpdieren-met-saus-van-bouillabaisse-300x300.jpg)
![knol-au-vin - delicious](https://deliciousmagazine.nl/app/uploads/2020/11/knol-au-vin-500x500.jpg)
![quiche lorraine van janneke](https://deliciousmagazine.nl/app/uploads/2022/05/quiche-lorraine-en-mesclun-500x500.jpeg)
![Rijsel - Cote de boeuf © Rene Mesman](https://deliciousmagazine.nl/app/uploads/2022/12/3.-Rijsel-Cote-de-boeuf-©-Rene-Mesman-500x500.jpg)
![recepten gebakken knolselderij met peperroomsaus](https://deliciousmagazine.nl/app/uploads/2022/11/Knolselderij-met-peperroomsaus-500x500.jpg)
![pasteitjes eend paddenstoelen](https://deliciousmagazine.nl/app/uploads/2022/12/4_Paddestoel-018_3323-3-500x500.jpg)
![kip a la normande | delicious populairste stoofrecepten 2023](https://deliciousmagazine.nl/app/uploads/2018/12/kip-a-la-normande-300x300.jpg)
![spinaziewraps crepes](https://deliciousmagazine.nl/app/uploads/2020/02/14_spinazieflensjes-1-500x500.jpg)
![Coq au vin met verse zilveruitjes - delicious](https://deliciousmagazine.nl/app/uploads/2020/05/Coq-au-vin-met-verse-zilveruitjes-500x500.jpg)
![Verlang je vaak naar de eenvoud van de Franse bistro? Janneke Philippi laat je in het Parijse nummer van delicious. zien hoe je thuis superlekker en toch simpel Frans kookt. Maak haar tarte-tatin met sjalotjes bijvoorbeeld eens. tarte tatin met sjalotjes hoofdgerecht | 4 personen 50 g rietsuiker 150 ml rode wijn, bijv. merlot 5 plakjes bladerdeeg, ontdooid 1 netje sjalotten* (500 g), gehalveerd 1 ei, losgeklopt 150 g veldsla 150 g Franse kaas (bijv. roombrie, zachte geitenkaas, chaumes of port salut), in blokjes 100 g walnoten, grof gebroken 4 el olijfolie extra vierge ook nodig: dichte taartvorm met gladde iets hogere (3-4 cm) wand van 24-26 cm Ø ingevet Kook de suiker en wijn tot de helft in en tot het siropig wordt. Neem de wijnsiroop van het vuur.** Verwarm intussen de oven voor op 200°C. Leg de plakjes deeg op elkaar en laat elk lapje steeds iets verspringen, zo rolt het makkelijker uit tot een ronde lap. Rol het deeg uit tot een lap van 30 cm Ø. Schenk de wijnsiroop in de vorm en draai de vorm zodat de hele bodem met siroop is bedekt. Leg de sjalotten op het snijvlak dicht tegen elkaar aan in de siroop. Leg de deeglap over de sjalotten en vouw het overhangende deeg naar binnen toe weg, tussen de rand van de vorm en de sjalotten in. Bestrijk het deeg met ei en prik met de punt van een scherp mes enkele keren in het deeg. Bak de tarte tatin in de oven in 25-30 min. goudbruin en gaar. Was en droog intussen de veldsla. Mocht je nog een sjalotje over hebben, snijd het fijn en meng met de kaas en de noten door de salade. Maak de salade aan met olijfolie en zout en peper. Neem de tarte tatin uit de oven. Leg een schaal erop en keer ze samen, pas op er kan wat hete siroop uitlekken. Snijd de sjalottentaart aan tafel in punten en serveer met de salade. Bereiden ± 25 min. / oven ± 30 min. RECEPTEN JANNEKE PHILIPPI FOTOGRAFIE JEROEN VAN DER SPEK STYLING JET KRINGS FOODSTYLING BART STUART PRODUCTIE TRUDELIES SCHOUTEN * Sjalotten eten we te weinig, uien trouwens ook. Jammer, want ze zijn heerlijk om te stoven, in hartige taarten en geroosterd met zeezout of in pakketjes voor in de oven of op de (winter)barbecue. ** Maak een dubbele portie wijnsiroop: een extra lepel bij de sjalottentaart slaat niemand af. Of bewaar de wijnsiroop koel, maar wel buiten de koelkast. Lekker in dressing, marinade, over ijs en in volle yoghurt met geroosterde amandelen.](https://deliciousmagazine.nl/app/uploads/2012/11/tarte-tartin-300x300.jpg)
Franse bistro desserts
![citroen meringue mousse](https://deliciousmagazine.nl/app/uploads/2020/11/citroen-meringue-mousse-500x500.jpg)
![kokos crème brûlée](https://deliciousmagazine.nl/app/uploads/2023/02/Kokos-crème-brûlée-500x500.jpg)
![madeleines](https://deliciousmagazine.nl/app/uploads/2017/02/iStock-850179158-300x300.jpg)
![ile flottante](https://deliciousmagazine.nl/app/uploads/2022/10/ile-flottante-2-2-500x500.jpg)
![creme brulee - delicious](https://deliciousmagazine.nl/app/uploads/2020/09/creme-brulee-500x500.jpg)
![Millefeuille - delicious](https://deliciousmagazine.nl/app/uploads/2020/11/Millefeuille-500x500.jpg)
![Chocoladesoufflé - delicious](https://deliciousmagazine.nl/app/uploads/2021/01/Chocoladesoufflé-500x500.jpg)
![mini clafoutis kersen | delicious](https://deliciousmagazine.nl/app/uploads/2019/04/mini-clafoutis-met-kersen-300x300.jpg)
![](https://deliciousmagazine.nl/app/uploads/2009/08/doucebreed-300x300.jpg)
![espressomadeleines - delicious](https://deliciousmagazine.nl/app/uploads/2019/01/espressomadeleines-300x300.jpg)
Reizen jullie binnenkort toch af naar het immer betoverende Parijs? Mis deze smakelijke lijst dan beslist niet: 6x de beste patissiers in Parijs volgens culi redacteur Merijn Tol.