nr.1 foodmagazine

Gebraiseerde spitskool in paddenstoelen-wijnbouillon

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
gebraiseerde spitskool in paddenstoelen-wijnbouillon - delicious


glutenvrij, vegetarisch
aantal 4 | hoofdgerecht | feestelijk, kerst | internationaal |
De unieke deur van de NEFF- Slide&Hide®– oven verdwijnt bij het openen helemaal onder de oven. Ideaal om gerechten tussentijds te checken of om bijvoorbeeld deze gebraiseerde spitskool te bedruipen.
Stomen kan ook heel goed in de oven, bijvoorbeeld deze gestoomde zeebaars gevuld met dille, venkel en citroen.
voorbereiding35 minuten
kooktijd2 uur 30 minuten
totale tijd3 uur 5 minuten

ingrediënten

  • 2 spitskolen
  • 1 bol knoflook
  • 4 blaadjes laurier
  • 2 takjes tijm
  • 2 takjes rozemarijn
  • 4 el boter, op kamertemperatuur
  • 100 ml olijfolie
  • 10 sjalotten
  • 15 g gedroogd eekhoorntjesbrood, fijngemalen
  • 100 ml witte wijn
  • 4 grote kruimige aardappels
  • 200 ml hete melk
  • 100 ml crème fraîche

instructies

  • Verwarm de oven voor op 180 °C.
  • Halveer de spitskolen. Pel de knoflook en snijd de teentjes in plakjes. Maak in de buitenste kant van de spitskoolhelften met een scherp mes overal inkepingen. Bestrooi de kolen met zout. Steek in elke inkeping een plakje knoflook – wrik soms de inkeping wat groter met het lemmet van het mes. Breek de laurier in stukjes en steek ook her en der in de inkepingen. Ris de tijm en rozemarijn, hak heel fijn en meng met zout en peper door de boter.
  • Leg de spitskolen op de bolle kant in een braadslee of grote ovenschaal en verdeel in vlokjes tweederde van de boter erover. Snijd de sjalotten in dunne lange reepjes en verdeel rondom de kolen. Besprenkel met de olijfolie. Bestrooi met zout en het gedroogde paddenstoelpoeder en meng het er goed door.
  • Besprenkel met de wijn en 400 ml water of evt. groente- of kippenbouillon. Gaar de spitskolen tot zacht in ± 2-2½ uur, bedruip geregeld met het vocht. Voeg wat water toe als het te droog wordt. Smelt de rest van de boter en bestrijk de kool de laatste 15 min. met gesmolten boter. Bak ze goudbruin.
  • Stoom intussen de aardappels in de schil gaar in ± 30 min. Pel ze en stamp fijn. Druk door een fijne zeef, klop de hete melk erdoor en daarna de crème fraîche. Meng tot een smeuïge puree. Breng goed op smaak met peper en zout.
  • Serveer de puree met de gebraiseerde spitskool en versier met een takje tijm. Geef de paddenstoelenjus uit de braadslee er los bij in een kommetje.
Voedingswaarde:
calorieën: 740kcal
|
eiwit: 18g
|
vet: 50g
|
koolhydraten: 47g
auteur: delicious.
Voorbereiden (1-2 uur van tevoren): knoflook in de kool steken en verder voorbereiden tot het besprenkelen met de wijn.
In samenwerking met NEFF.
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!


gebraiseerde spitskool in paddenstoelen-wijnbouillon - delicious