witte wijn bewaren? Zo lang kan dat volgens culinair journalist Jacques Hermus

Culinair journalist Jacques Hermus geeft advies hoe je die flessen witte wijn – geopend of niet – het beste kunt bewaren. Want we willen sappige druiven drinken, geen azijn s’il vous plaît.

Nog meer bewaartips? Lees ook dit artikel: Deze fouten maken zelfs de grootste wijnliefhebbers

Hoe lang kun je een gesloten fles wijn bewaren?

Dat is voor elke wijn weer anders, maar het grootste deel van de wijnen is niet bedoeld als bewaarwijn. Meer dan negentig procent van de wijnen drinken we binnen een week na aankoop. Daar zijn de meeste (supermarkt)wijnen ook voor gemaakt.

Maar als je wijnen wilt bewaren: denk aan de druivensoort (de een is ‘lichter’ dan de ander en heeft minder bewaarpotentieel), aan het oogstjaar (het ene jaar is beter dan de ander) en aan de manier waarop de wijn is gemaakt (gefilterd/ongefilterd, met houtrijping, enzovoort).

Hoe verschilt dat per kleur en jaargang?

Ik hanteer zelf de vuistregel dat je frisse witte wijnen (sauvignon blanc bijvoorbeeld) zo’n 1 tot 2 jaar kunt bewaren en wat vollere witte wijnen (denk aan houtgerijpte chardonnay) 2 tot 4 jaar. Zoete witte wijnen, dessertwijnen dus, kunnen tot wel tien jaar bewaard worden (ik heb ze ook wel van dertig jaar oud gedronken).

Rode wijn lang bewaren

Wil je rode wijnen bewaren, dan geldt het volgende: lichte wijnen (pinot noir, gamay) 1 tot 2 jaar, zwaardere wijnen (cabernet sauvignon, syrah) 3 tot 6 jaar. Verder heb je topwijnen die je nog veel langer kan bewaren, maar vraag dat maar aan de wijnhandelaar, want die wijnen kosten ook een behoorlijke bom duiten.

Rosewijnen zijn geen bewaarwijnen, die moet je meteen drinken. Bij oranjewijnen moet je de slijter vragen, want dat verschilt nogal.

Wanneer is wijn over de datum? 

Eigenlijk kun je dat alleen maar zien en ruiken als de fles open is. Troebele wijn, die ook nog droesem in de fles achterlaat, is vaak niet meer goed (hoewel sommige producenten juist troebele ‘natuurwijnen’ maken).

Kleur is ook belangrijk: als er een bruinige waas over de wijn hangt, is de wijn te lang in contact met zuurstof geweest. Dan is hij geoxideerd. Dat zul je ook wel ruiken. Als je de fles te lang te warm bewaart hebt, kunnen er bacteriën gegroeid zijn, die de wijn verzuren. Denk aan de geur van nagellakremover. Die wijn kun je maar beter direct wegspoelen.

Hoe lang kun je een geopende fles witte wijn bewaren?

Ik zou alle geopende wijnen (ook de rode) in de koelkast bewaren, goed afgesloten met een vacuvin of schroefdop. Witte wijn kan wel 4 dagen in de koelkast, rode wijn 2 (lichte druiven) tot 3 dagen (zware rode wijnen).

Champagne en andere bubbels bewaar ik zelf nooit, die moeten gewoon op. Maar mocht je dat niet willen: maximaal 1 dag in de koelkast.

Zilveren lepeltje in de champagne?

Dat je een zilveren lepeltje in de flessenhals zou moeten doen om de bubbeltjes te bewaren, is een fabel. Mocht je de fles afsluiten: gebruik geen vacuvin, want dan verdwijnen de bubbbeltjes. Een gewone stop die de fles goed afsluit voldoet. Deze bijvoorbeeld.

Lees ook: 8 cadeaus voor de échte wijnliefhebber

wijn bewaren
R+p Dosia Brewer P Ernie Enkelaar Wijnkeus Ellen Dekkers S Cyn Ferdinandus B Victor de Launay