31x krokante recepten, ultra-crispy genieten!

De bite van nét beetgare groenten, de krak van kaaskoekjes of de crunch van perfect gepaneerde vis: het mondgevoel en het geluid zijn net zo belangrijk als de smaak. En dat geldt zeker voor deze krokante recepten die stuk voor stuk crispy, crunchy en knapperig zijn.

Bijna alles kun je een ‘crispy treatment’ geven, zoals hoofdredacteur Karolien van Dinter schrijft in het nieuwe krokante-nummer van delicious. Je kunt kip wentelen door bloem en panko voor superschnitzels, gnocchi frituren, en knapperige groenten juist zo min mogelijk bereiden zodat ze een beetje rauwig blijven waardoor de ‘knak’ nog harder klinkt aan de binnenkant van je mond.

Wil je een salade extra krokant maken, dan strooi je er croutons over, een noten-zadencrunch of misschien wel knapperige stukjes tempeh. Ga voor gefrituurde kappertjes op sperziebonen en maak eens fattoush. Ben je echt een liefhebber van krokante recepten, dan kun je deze delicious. eigenlijk niet overslaan. Gooi ‘m meteen maar in je mandje, dan valt hij misschien morgen al op je deurmat.

Crunchy kip

low-carb kipschnitzels met krokante uitjes en Aziatische koolsla
Zelf schnitzels maken is heel makkelijk en ze zijn zoveel lekkerder dan de kant-en-klare versies! Door de kip eerst in karnemelk te marineren vang je twee vliegen in één klap: ten eerste wordt het vlees zachter door het vet en zuur in de zuivelmarinade, en ten tweede voorkomt de karnemelk dat de kip uitdroogt.
naar recept
kipschnitzel low carb
gebraden kip met verjus, druiven, walnoten en dragon
Kip met druiven en walnoten is een feestcombi die weinig inspanning vraagt.
naar recept
Hele kip uit de oven met verjus, druiven, walnoten en dragon
Kipschnitzel met kappertjes-peterseliesaus
Joris Bijdendijk gaat voor 'oomph' in zijn gerechten. Ofwel: vitaliteit in een gerecht, de punch. Deze kipschnitzel met kappertjes is daar een goed voorbeeld van.
Oh, en een tip: Verkruimel eventueel nog wat feta over de salade.
naar recept
kipschnitzel joris bijdendijk
za’atar-citroenkip met kruidige kikkererwtendip
Deze kip wil je. Dus maak een uitstapje naar de Turkse supermarkt en sla flink Midden-Oosterse smaakmakers en verse kruiden in. Za’atar geeft een heerlijk comfort food-gevoel en citroen zorgt voor een frisse kick. Vergeet ook de dip niet!
naar recept
koolblad met zwarte bonen, aubergine en kip
San choy bow is van origine Aziatisch streetfood dat direct wordt gegeten uit een groen blaadje. Vul koolbladeren met deze heerlijke roerbak van aubergine en kippendij met bonte smaakmakers als zwartebonensaus en sambal oelek. Lekker umami!
Zo maak je zelf sambal.
naar recept
koolblad met aubergine kip
vega-kipbowl (katsu) met soja-gembermayo
Deze vega-kipbowl is geïnspireerd op het Japanse gerecht kip katsu, waarbij de kip wordt gepaneerd met panko. Panko is wat grover dan ander paneermeel, waardoor de schnitzel heerlijk krokant wordt. Janneke maakt haar vega versie. Smullen!
Maak ook eens: vegan ossobuco
naar recept
pokebowl kip vega kipbowl met soja-gembermayo
katsudon met kip
Een krokante kipschnitzel maar dan op z'n Japans, gepaneerd met panko. Serveer in een ruime kom met warme rijst en een lekkere, frisse coleslaw.
In Rotterdam? Ga zeker langs deze Japanse deli
naar recept
katsudon met kip
kip met venkel, snijbiet en aardappels
Twee keer marineren is dubbel zoveel smaak! Eerst marineer je de kip met olie en citroen – daar wordt-ie supersappig van – en net voor het roosteren smeer je 'm nog een keer in met allerlei geurige specerijen. Over een smaakbom gesproken! En omdat je alles op één bakplaat maakt, is de afwas een eitje.
Bekijk ook: kip uit de oven: de 21 beste recepten
naar recept
traybake kip met aardappel snijbiet venkel

Crispy toppings

In het nieuwe nummer bakken we mini-gnocchi samen met chorizo tot supercrispy saladetopping. Maar er is meer! Je kunt krokante toppings maken door noedels, nori en kappertjes te frituren. Sjalotjes uit het vet, een noten-zadenstrooisel: allemaal verschrikkelijk lekker. Of bak pancetta knapperig voor een contrast op een romige risotto.

omelet met eend en crispy noedels
Deze crispy noedels zitten vol rijke smaken: eend, munt, chilipeper en hoisinsaus. Perfect bij de zachte omelet. Eigenlijk een variatie op de bekende Vietnamese Bánh Xèo.
Lees ook: roze peper is geen peper – en wat je erover moet weten
naar recept
gevulde omelet met eend en crispy noedels
haricots vert met salieboter, gefrituurde kappertjes en pistache
Groenten als bijgerecht kunnen niet ontbreken tijdens het kerstdiner. Dit recept van haricots vert met salieboter, kappertjes en pistache is een perfect bijgerecht naast het vlees- of visgerecht.
naar recept
haricots vert met salieboter, gefrituurde kappertjes en pistache
De noten-zadencrunch van Merijn
Ok, daar is hij dan: de noten-zadencrunch die je óveral in Café Mazahar terugziet! Emma de Thouars kwam er speciaal een keer voor eten. Maar vrees niet, want het is belachelijk makkelijk te maken en in een wip heb je een flinke pot vol.
Handig, want deze crunch wil je nu altijd klaar hebben staan. Opwindend goedje, deze verslavende crunch. Daar hoort dan ook een dito nummertje bij: Yekfini nesma’ sotak van Libische Egyptenaar Hamid al Shaeri, uit de Habibi Funk-compilatie.
naar recept
Café Mazahar noten-zadencrunch
POMPOENRAMEN met gefrituurde nori & spicy tofoetopping
Dit vegan recept voor pompoenramen is bedacht door Milou van der Will. Haar kookboek 'Vegan comfort' staat vol met vegan gerechten waar je spontaan trek van krijgt. Zo ook dit recept voor pompoenramen met gefrituurde nori en spicy tofoe. Of je nu kookt voor het hele gezin of voor een romantische dinertje voor twee, dit gerecht is geschikt voor elke gelegenheid. Enjoy!
naar recept
Pompoenramen
Zijden tofoe in pittige sojasaus & crispy sjalotjes
De koningin onder de tofoesoorten: zijden tofoe! Zacht, romig, subtiel en ontzettend voedzaam. Door dit gerecht slaan je smaakpapillen nèt niet op tilt. Die beleving is volledig te danken aan de frisse bosui en een hete sizzle van sojasaus met gember, crispy sjalotten en een royale hoeveelheid chilipeper. 
naar recept
taco’s met crispy spiering
‘Spiering is een piepklein visje dat in grote scholen rondzwemt. Zijn bijnaam is komkommervisje, omdat verse spiering naar komkommer ruikt. De visjes zijn zo klein dat je ze met huid en haar kunt opeten. De meegebakken graatjes geven een lekkere crunch. In Nederland eten we weinig spiering, terwijl het in Frankrijk (petit friture!) en meer Zuid-Europese landen als een delicatesse wordt gezien. Niets zo lekker als deze gemarineerde visjes in een kruidige vistaco met romige avocado, pittige jalapeño en frisse tomaat.’ Gefrituurde spiering is ook erg lekker met saffraanmayonaise. Klik hier voor het recept.
naar recept
spiering taco
spinazierisotto met krokante pancetta
Het geheim van geslaagde risotto zit ’m in het gebruik van bouillon van goede kwaliteit en de mantecatura– de laatste stap die voor die perfecte al dente-textuur zorgt.
naar recept
spinazierisotto met krokante pancetta

Knapperige groenten

Voor krokante recepten heb je niet standaard een frituurpan nodig. Frisse lentegroenten kunnen net zo goed kraken in je mond. Het enige wat je hoeft te doen voor zo’n bordje krakend groen, is het kookproces verkorten. Blancheer ze, voeg groenten in een stoof of curry pas aan het einde toe, of laat ze rauw!

dashi met broccolistronk en tempuraroosjes
Dashi is een Japanse bouillon vol umami. Dus als je een oppeppertje kunt gebruiken, is deze soep alles wat je nodig hebt. Breng voor de boodschappen een bezoek aan de toko – een hele beleving als je het ons vraagt – want daar hebben ze alles wat je nodig hebt voor deze dashi.
naar recept
dashi
crudité met gemarineerde burrata
Mediterraan etentje op de planning? Ga van start met rauwkost en een lekkere dip. Het romige hart van burrata is ideaal om in te dippen: olijfolie, kappertjes, citroen en kruiden.
Tip: Ook cherrytomaatjes, reepjes venkel en roosjes bloemkool zijn lekker als rauwkost erbij. En heb je geen burrata? Vervang deze dan door buffelmozzarella. Schep op de opengesneden buffelmozzarella een lepel crème fraîche.
naar recept
Crudité met gemarineerde burrata
thaise viscurry met noedels
Curry-liefhebbers opgelet! Deze heerlijke, snelle Thaise curry met witvis, sugarsnaps en rijstnoedels zet je binnen no-time op tafel!
naar recept
thaise-viscurry-delicious
groene curry met groente, paneer & sticky pinda’s
Deze groene curry maak je met lekker veel groente en paneer. Paneer is een verse Indiase kaas van koemelk. Ideaal in curry's of andere vega gerechten. Zelf paneer maken? Check hier hoe je dat makkelijk doet!
Eet je 'm liever vegan? Vervang de paneer dan voor tofoe.
naar recept
Groene-groentencurry met paneer en sticky pinda's - delicious
bouillon van kool met gepocheerde eieren
Deze bouillon lijkt simpel maar dat doet niks af aan de smaak. De wintergroente maken het rijk en smaakvol. Voor een smaakexplosie gooi je er aan het einde nog een scheut sojasaus doorheen.
Zin in een visbouillon? Kijk dan hier.
naar recept
koolbouillon met gepocheerde eieren - delicious

Gepaneerde en gefrituurde recepten, maar dan net even anders

groentefrietjes met gefrituurde uien
Met dit feest van gefrituurde groente wordt snacken nóg beter.
naar recept
groentefrietjes
pyaz ke pakora (uienbeignets)
Asma Khan: 'Mijn liefde voor pyaz ke pakora gaat terug naar de vreugde die ik als kind voelde wanneer de eerste moessonregens vielen. Ik herinner me nog dat de verkoelende regen na een broeiende vochtige periode die weken duurde, een verademing was. De eerste buien waren altijd een wolkbreuk. Wij kinderen zaten bij het raam, keken naar de aanhoudende stortbui, aten pyaz ke pakora en namen slokjes chai. Serveer de beignets met groene chutney.
Dit recept komt uit het kookboek Ammu van Asma Khan en staat samen met een selectie van haar andere recepten in de nieuwe delicious.
naar recept
Pakora - uien recepten
gefrituurde portobello’s met ovenfriet
Probeer in plaats van frikandellen of kroketten eens iets nieuws bij de friet. Deze gefrituurde portobello’s zijn super crispy en onwijs lekker! 
naar recept
gefrituurde portobello ovenfriet - delicious
gefrituurde asperges met kruidensla
Tja, bijna alles wat je paneert en frituurt is lekker, en witte asperges zijn geen uitzondering. Dit is een heerlijke snack voor bij de borrel, een verrukkelijk voorgerecht met een frisse kruidensla, of trakteer jezelf op een uitgebreide lentelunch. Glas witte wijn erbij, en niks meer aan doen.
naar recept
gefrituurde asperges met kruidensla
halloumifrieten met dukkah en zoute citroenmayo
Wie met kerst z'n gasten wil verrassen moet zeker deze halloumifrieten serveren. Van die citroenmayo van ingelegde citroen wordt het helemaal een spectaculair hapje.
naar recept
halloumifrieten met dukkah & zoute citroenmayo
Caesar salad met Scotch eggs
Oud brood weggooien is echt verleden tijd. Het is namelijk een prachtig ingrediënt om elk gerecht meer structuur en body te geven!
Niet alleen aan een lekkere Toscaanse broodsalade met vijgen of zoete aardappels met pangrattato, maar ook aan een caesarsalade met krokante Scotch eggs. Gooi brood dus niet weg, maar geef het – volledig no waste – een nieuwe bestemming.
Zin gekregen in meer inspiratie voor gerechten met brood? Check onze lijst met 154 recepten!
naar recept
caesar salad scotch eggs

Croutons en knapperig brood

Merijn is dol op fattoush, de friszure salade met sumak en superkrokant gebakken reepjes brood. Ze duikt in de geschiedenis van dit gerecht en geeft je het recept in de nieuwe delicious. voor haar ruige versie. Alvast een voorproefje? Maak een van deze krokante recepten met brood:

wittebonen-aardappelsoep met boerenkool en parmezaancroutons
Boers & elegant tegelijk: deze bonen-aardappelsoep zit vol umami
naar recept
wittebonen-aardappelsoep met boerenkool en parmezaancroutons
groene fattoush
Nadia & Merijn: ‘Dit is dé salade van Libanon. Wij hebben er onze eigen twist aangegeven; rucola in plaats van tomaat en meer andere groene slasoorten. Deze fattoush smaakt nog lekkerder als je tegelijkertijd luistert naar de stem van Libanon, Fairouz.’
naar recept
groene-fattoush-delicious
lamskoteletjes met za’atar, fattoush & spinazie-dadelsalade
Deze lamskoteletjes met za’atar, fattoush & spinazie-dadelsalade staat écht binnen 35 min. op tafel. Onze belofte: snel klaar en toch een delicious. maaltijd.
Ook heel erg lekker: massaman lamscurry met zoetzure groenten!
naar recept
llamskoteletjes met za'atar | delicious

Crispy aardappels

waanzinnig krokante aardappels
Tuurlijk kun je aardappels koken. Of poffen. Of als schijfjes bakken in een pan. Maar daar wil je niets meer van weten zodra je dit hebt geproefd. Krokanter dan dit wordt het niet en dit recept zal je niet snel vervelen.
Het geheim? Eendenvet en baking soda. Die zorgen er samen voor dat de aardappels niet alleen een heerlijk diepe smaak krijgen, maar ook perfect crispy worden aan de buitenkant, en fluweelzacht vanbinnen.
Deze krokante aardappels uit ALL FIRED UP kun je heel goed een dag van tevoren maken, stop in dat geval voor de één na laatste stap. Bak de aardappels op het moment suprême af in een flink hete oven.
naar recept
pretty awesome potatoes all fired up joy bouwmeester
geroosterde aardappels met roquefort
Extra supertip: als je aardappels kookt in water met baksoda en/of bakpoeder krijgen ze een ruwere buitenkant, waardoor ze extra goudbruin en krokant worden, maar wel lekker fluffy van binnen.
Of ga voor deze geroosterde aardappels – zonder kaas, mét bacon en verse kruiden: waanzinnig krokante aardappels.
naar recept
populairste recepten instagram geroosterde aardappels roquefort
salade van pompoen, geitenkaas met aardappelschil, basilicumgremolata en hazelnoot
Aardappelschil geeft de geitenkaas in deze herfstsalade een licht kruidige smaak. Dat past heel goed bij frisse gemarineerde pompoen. De smaak van Hollandse geitenkaas is vol, romig, puur. Ofwel: melk met een eigen karakter! Van die unieke melk wordt een verrukkelijke kaas gemaakt. Natuurgerijpt op houten planken, zodat de smaak zich rustig kan ontwikkelen.
Meer pompoen? Bekijk hier onze favoriete pompoenrecepten.
naar recept
halloumifrieten met dukkah & zoute citroenmayo