friet van halloumi met dukkah en zoute citroenmayo

halloumifrieten met dukkah & zoute citroenmayo

Met dit borrelhapje van halloumifrieten met dukkah en zoute citroenmayo begint het kerstdiner (of eigenlijk ieder diner) heel goed.

Halloumi is een witte zoutige kaas die van oorsprong uit Cyprus en het Midden-Oosten komt. Het is de enige kaas die je perfect kunt bakken zonder dat-ie smelt. Als je de kaas wat minder zout wilt, kun je hem eerst even een paar uur weken in water – dep daarna goed droog.

27x de lekkerste borrelhapjes

Friet van halloumi met dukkah en zoute citroenmayo

vegetarisch
aantal 6 | bijgerecht, Borrelhapje, hapje | feestdagen, feestelijk, kerst | | vegetarisch
Wie met kerst z'n gasten wil verrassen moet zeker deze halloumifrieten serveren. Van die citroenmayo van ingelegde citroen wordt het helemaal een spectaculair hapje.
voorbereiding5 minutes
kooktijd30 minutes
wachtend20 minutes

ingrediënten

citroenmayo

  • 1 eidooier
  • 1/2 el mosterd
  • 2 el fijngehakte ingelegde citroenschil
  • 250 ml zonnebloemolie
  • 1 el kruidenazijn

halloumifrieten

  • 100 g panko
  • 40 g dukkah + extra voor erbij
  • 150 g bloem
  • 3 eieren
  • 450 g halloumi, in 2 cm-reepjes
  • neutrale olie, om in te bakken
  • citroenpartjes, voor erbij

instructies

  • Doe de eidooier in een hoge maatbeker samen met de mosterd, fijngehakte ingelegde citroenschil, zonnebloemolie en kruidenazijn. Zet de staafmixer op de bodem van de maatbeker en trek deze al mixend heel langzaam omhoog, zodat de mayonaise gaat binden. Beweeg nog een paar keer op en neer. Doe over in een kommetje en breng evt. op smaak met zout en peper. Met dit recept maak je een hele pot, bewaar de rest.
  • Doe de panko met de dukkah in een diep bord en voeg wat zout toe. Strooi de bloem in een andere kom en roer de eieren los in een derde kom.
  • Wentel de halloumireepjes een voor een licht door de bloem, haal ze door de eieren en wentel ze dan door de panko. Druk de kruimels licht aan zodat ze goed vastplakken. Bewaar de gepaneerde halloumi op een bakplaat en zet 15-20 min. in de koelkast.
  • Verhit een bodempje olie van 2 cm in een grote, diepe koekenpan. Bak de halloumifrieten met een paar tegelijk in 2-3 min. goudbruin en krokant; keer ze halverwege. Serveer ze met citroenmayo, nog wat dukkah en citroenpartjes.
Voedingswaarde:
calorieën: 396kcal
|
eiwit: 22g
|
vet: 21g
|
koolhydraten: 28g
auteur: delicious.
RECEPT HALLOUMIFRIETEN, STYLING, BEREIDING: KIRSTEN JENKINS | FOTOGRAFIE: BEN DEARNLEY
RECEPT CITROENMAYO: LISELORE BUS
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!

De 10 lekkerste recepten met halloumi

halloumifrieten met dukkah & zoute citroenmayo