in Rotterdam? Ga zeker langs deze Japanse deli

De Japanse keuken is in Nederland vooral bekend dankzij sushi die hier in de jaren negentig werd geïntroduceerd. Inmiddels is er meer, zoals deze Japanse deli in Rotterdam waar je allerlei verrukkelijke bijgerechten bestelt.

De Japanse culinaire kern ligt in Amsterdam (Buitenveldert), Amstelveen (aka Japan aan de Amstel) en Uithoorn. Daarbuiten betekent Japans eten nog steeds vooral sushi, edamame en yakitori. Ramen zie je steeds vaker en een ander fijn fenomeen dat in opkomst is, is de Japanse deli. Jonneke de Zeeuw tipt haar favoriet in, verrassend: Rotterdam.

Nog meer tips van Jonneke? Bekijk ze hier.

Japanse deli

Jonneke: ‘Een erg leuke Japanse deli is het Rotterdamse Osozai, dat ’delicatessen’ betekent. Als Japanners geen tijd hebben om te koken, gaan ze naar zo’n deli voor allerlei verrukkelijke bijgerechten. Meestal niet voor rijst: die wordt naar eigen voorkeur in de rijstkoker thuis gemaakt die soms dagen op de warmhoudstand staat.

En die rijst moet op. De gerechtjes zijn vers, licht en delicaat zoals nasu dengaku (miso aubergine) en goma-ae (spinazie met sesam). En ook allerlei gefrituurde happen zoals pompoenkroketten en tempura-garnalen. In Japan is dit deli-eten heel betaalbaar: voor zo’n twintig euro heb je voor een paar dagen eten.’

Foto: Jonneke de Zeeuw / Mooncake

Osozai in Rotterdam

‘Kevin en Mai zijn de eigenaren van deze fantastische deli. Alles is hier delicaat en verrukkelijk. Sla de mitarashi dango zeker niet over. Zoete kleefrijstballetjes in sticky sojasaus – karamelachtige umami is een verslavende combi die best verboden zou kunnen worden. Daar eten kan ook en je doet er fijne boodschappen zoals de sojasaus van Marukin.’

Heb je nog zoete trek? Bestel een hojicha latte gemaakt van geroosterde groene thee en neem na iedere slok een hap van de witte chocoladecake met matcha. Voor de liefhebber van chewy desserts is er goma dango, oftewel black sesame mochi. En omdat er in Japan veel liefde is voor Franse patisserie, kun je bij Osozai ook terecht voor (veganistische) azuki-en-matcha-croissando’s (croissants met azuki- en matcharoom en verse aardbeien aan de binnenkant.

Foto: Jonneke de Zeeuw / Mooncake

Info
Osozai Japanese Deli
Jonker Fransstraat 105A,
3031 AP, Rotterdam

Osōzai Japanse deli Rotterdam
JONNEKE DE ZEEUW / MOONCAKE