kipschnitzel met kappertjes-peterseliesaus

kipschnitzel joris bijdendijk

Heb je het over de smaakmakers van chef Joris Bijdendijk, dan mogen kappertjes niet ontbreken. delicious.culi Hester bedacht er een heerlijk gerecht mee: kipschnitzels met kappertjes-peterseliesaus.

Het recept komt uit het september 2023-nummer van delicious. In deze editie was chef Joris Bijdendijk (RIJKS) onze gasthoofdredacteur. Je kunt het nummer hier nog bestellen. Maar wees snel, want op is op.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Kipschnitzel met kappertjes-peterseliesaus

aantal 4 | hoofd, hoofdgerecht | doordeweeks, weekend | europees |
Joris Bijdendijk gaat voor 'oomph' in zijn gerechten. Ofwel: vitaliteit in een gerecht, de punch. Deze kipschnitzel met kappertjes is daar een goed voorbeeld van.
Oh, en een tip: Verkruimel eventueel nog wat feta over de salade.
kooktijd45 minuten

ingrediënten

  • 700 g rode kool, ± 1 kleine kool, dun geschaafd op de mandoline of met scherp mes in dunne reepjes gesneden
  • 3 el ciderazijn
  • 3 el extra vierge olijfolie
  • 1 rode appel, ongeschild, in dunne reepjes
  • ± 30 g platte peterselie, fijngesneden
  • 4 kleine kipfilets
  • 6 el mayonaise
  • 1 gekonfijte citroen, zonder vruchtvlees, schil in reepjes
  • 150 g panko
  • 150 g roomboter
  • 3 el gezouten kappertjes, afgespoeld

instructies

  • Meng de rode kool in een ruime kom met ½ tl zout, de azijn en 2 el olijfolie en masseer de kool met je handen tot deze zacht is en in volume geslonken. Meng de appel en ± 20 g van de peterselie erdoor. Zet afgedekt in de koelkast tot gebruik.
  • Leg een kipfilet tussen 2 stukken plasticfolie en sla met een deegroller plat tot een dikte van ± 1 cm. Herhaal met de overige kipfilets. Bestrooi de kip rondom met peper en zout.
  • Doe de mayonaise en gekonfijte citroenschil in een hoge beker en pureer glad. Doe de panko in een diep bord. Bestrijk een kipschnitzel rondom met de citroenmayonaise en haal dan door de panko en druk een beetje aan. Herhaal met de rest van de schnitzels.
  • Verhit 25 g boter en 1 el olijfolie in een ruime koekenpan en bak 2 schnitzels in ± 8 min. goudbruin en gaar. Keer halverwege. Neem uit de pan en houd warm onder een deksel of aluminiumfolie. Bak zo ook de rest van de schnitzels.
  • Laat de rest van de boter smelten in een steelpan. Wals de boter rond in de pan en laat zachtjes koken totdat de eiwitten bruin zien en de boter nootachtig ruikt. Voeg de kappertjes en peterselie toe en laat nog 1 min. zachtjes meekoken. Schenk de nog hete bruine boter over de kipschnitzels en serveer met de rode koolsalade.
Voedingswaarde:
calorieën: 864kcal
|
eiwit: 34g
|
vet: 64g
|
koolhydraten: 33g
auteur: delicious.
GEZOUTEN KAPPERTJES
Kappertjes zijn ingemaakte bloemknoppen van de kappertjesplant. Kappertjes die zijn ingelegd in ‘droog’ zout worden gezouten kappertjes genoemd. De smaak is hartig met een licht bloemige, fruitige ondertoon. Ze zijn steviger dan kappertjes op azijn en minder zuur.
RECEPTEN: HESTER DE GOEDE, BEREIDING: OSCAR DE LINT, STYLING: MAAIKE KOORMAN, FOTOGRAFIE: SASKIA OSNABRUGGE
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!

Bekijk ook: katsudon met kipschnitzel

kipschnitzel joris bijdendijk
RECEPTEN: HESTER DE GOEDE, BEREIDING: OSCAR DE LINT, STYLING: MAAIKE KOORMAN, FOTOGRAFIE: SASKIA OSNABRUGGE