Als jij degene bent die met kerst in de keuken staat, herken je het vast: feestelijk koken doe je achterstevoren! Want het dessert, daar droom je al wéken van. Het hoofdgerecht? Dat is ook altijd meer dan op tijd voorbereid. Maar het voorgerecht… Dat blijft de allergrootste uitdaging. Tenminste, tot nu! Wij geven je de lekkerste voorgerechten die je met kerst supersnel op tafel zet.
In 15 of 30 minuten
Feestelijke voorgerechten hoeven helemaal niet ultra-culinair of verbazingwekkend complex te zijn. Nee, liever houden we het simpel & snel, kort & krachtig, makkelijk & lekker! Dat is niet alleen prettig voor de chef, ook de gasten hebben er profijt van. Hoe makkelijker die eerste happen zijn, hoe meer er genoten kan worden van de rest van het diner.
Met voorgerechten kun je tijdens kerst ook nog eens alle kanten op: van subtiel tot intens, van vegan tot vlees en van knapperig tot romig. Durf ook eens buiten de standaard menu-kaders te denken. Aziatische smaken zijn namelijk waanzinnig en ook fris-zure of gefrituurde hapjes zullen er goed in gaan bij de gasten. Kortom: genoeg om te kiezen.
Extra tip: heb je zelf je handen (over)vol? Zet je tafelgenoten aan het werk, dan zijn ze in ieder geval weer (maximaal) een halfuurtje zoet.
Zin in meer behapbare kerstrecepten? Check dan ons makkelijke kerstmenu!
Voorgerechten kerst in 15 minuten
‘Ik ben geen chef-kok en heb zelfs geen kookopleiding gevolgd, maar gewoon een Italiaanse die mensen kennis wil laten maken met de manier waarop wij thuis koken.’ – Silvia Colloca
naar receptSabrina: ‘Dadels hebben een heerlijke, intens zoete smaak, maar mogen wel aangevuld worden met een zure smaak. Deze salade zit boordevol smaken die goed bij de dadels passen; van verfrissend zoete sinaasappel tot krokante amandelen.’
naar receptKies een zonovergoten dag en vraag je vrienden voor een Italiaanse middag aan tafel. Start de lunch met deze naar sinaasappel ruikende witvis. Campari geeft de Sardijnse 'ceviche' een lekkere kick. Alles over ceviche: vis bereiden in zuur
naar receptDeze vijgencarpaccio met de uitgesproken smaken van dragon, parmezaanse kaas en olijven past perfect bij een robuuste fruitige extra vergine olijfolie zoals de Carapelli Il Centenario.Verrassend nagerecht: olijfolie-ijs met rozemarijn en zeezout.
De officiële naam van scheermessen is mesheften. Er komen in Nederland drie soorten van voor, die leven in de Oosterschelde en de Waddenzee. Ze moeten net als andere schaal- en schelpdieren ruiken naar frisse zeelucht. Scheermessen zijn te koop op markten en bij goede viswinkels, of bestel ze bijv. bij https://www.schmidtzeevis.nl/schmidtzeevis.nl
naar receptAntipasti zijn het begin van elke Italiaanse maaltijd en lopen uiteen van simpele stukjes kaas tot uitgebreidere hapjes. Dit receptje voor gemarineerde buffelmozzarella en coppa zit er precies tussenin: leuk om te maken, maar uiteindelijk kost het maar weinig moeite en tijd. En ja, wie houdt er niet van buffelmozzarella? Ook lekker met burrata of als 1-persoonportie met burratini. Liever vegetarisch? Vervang dan de coppa door plakken gegrilde aubergine of courgette.
naar receptSpiering is een ongebruikelijk visje in onze keuken. Gefrituurd in een deegjasje met citroen krijgt spiering opeens een heel verrassende knapperige bite en frisse smaak. Nog meer gefrituurde vis? Deze garnalen met aioli gaan er ook zeker in!
naar receptDe kakisoort die op Sardinië groeit, is de hachiya. Als ze rijp zijn, worden ze zo zacht dat ze inzakken als je ze aanraakt. De smaak is moeilijk te beschrijven: een beetje honing, vanille en heel veel zoetigheid. Ze schreeuwen om een friszure tegenhanger. In dit gerecht combineert Letitia Clark ze met wat zout, wat bitter en wat crunch. De geraspte schil en het sap van sinaasappel halen het beste uit de kaki’s naar boven!
naar receptVoorgerechten kerst in 30 minuten
Vega tip: Vervang de garnalen door grof gehakt gekookt ei of uitgestoken rondjes omelet.
naar receptVoor je het weet is het feest al begonnen met deze makreelsalade hapjes.Je kunt zowel de citrusparels als de makreelsalade een dag eerder bereiden. Bewaar in afgesloten bakjes in de koelkast.
naar receptKoriander, hét kruid van Thailand en Vietnam heeft de weg naar onze keuken al lang geleden gevonden. Vandaag de dag gebruiken we het behalve in oosterse gerechten vaker en vaker in andere gerechten. Ook Kirsten ging ‘out of the box’ met dit kruid en maakt gravlax met koriander in plaats van dille.
naar receptSnijd je venkel, appel en radijsjes flinterdun op een mandoline en hussel ze om met een frisse karnemelkdressing.
naar receptMet slechts zes ingrediënten en 20 minuten zet jij dit feestelijke voorgerecht zo op tafel. Vind je de knoflookcrème iets te sterk smaken, roer dan geknipte bieslook en fijngesneden kervel door de crème fraîche.En voor daarna: ravioli met walnoot-saliericotta en bruine maandzaadboter.
naar receptDat tikje bittere van lof, de pittige kaas, zoete peer plus de bite van pompoenpitcrunch… deze salade is een smaakexplosie!
Probeer ook eens de gekaramelliseerde witlof met peer en scharrelspekjes!
Eendenborst is een veelzijdig stukje vlees. Je kunt het pocheren, bakken, roken… We maken er een heerlijke salade bij vol met Aziatische smaken. Lekker met een kommetje noedels!
naar receptRauwe witvis is een ideale basis voor tartare: voeg je eigen smaken en een lekkere crunch toe. Superlekker en zo klaar! Probeer ook eens tartare van rauwe rivierkreeft.
naar receptEén pan en maar vijf ingrediënten heb je voor dit gerecht nodig. Nog een voordeel: de preisoep staat in no time op tafel. Nog meer smaak? Maak dan je eigen vis- of kippenbouillon om het water te vervangen.
naar receptBij de borrel mogen deze bollen niet ontbreken. Bedek ze met verschillende soorten noten en vruchten voor een extra luxe effect!
naar receptPerfect als zomers voorafje, deze koude komkommersoep. De knoflookgamba’s geven een heerlijke twist.
naar receptDe perfecte opening voor een feestelijk diner is dit gerecht met geroosterde pijlinktvis. Serveer het met frisse chili-limoenolie.
naar receptDeze gevulde paddenstoelen met geitenkaas staan snel op tafel en zien er heel mooi uit. De combinatie van geitenkaas, spinazie en citroen is om je vingers bij af te likken. Lekker als voorgerechtje tijdens een feestelijk diner. Eetsmakelijk!
naar receptdelicious.friend Eke Mariën maakt vaak onalledaagse combi’s, zoals deze doperwtensoep met munt. Eke: ‘Doperwten zijn een week of drie goed verkrijgbaar en flink duurder dan hun diepvriesmaatjes. Maar echt de moeite van het doppen waard!’
naar receptTartare is een feest van structuur & smaak: je kunt er alles in doen! Er hoeft niet eens vlees of vis in te zetten. Neem deze heerlijke tartare van aardappel of probeer eens tartare van biet met appel en radicchio.
naar receptHet was gister de Dag van de Duurzaamheid. delicious. is van mening dat je iedere dag – al is het een beetje – duurzaam bezig kunt zijn. En als je eet wat in het seizoen is, eet je met nog meer smaak en haal je zéker de juiste voedingsstoffen binnen. Neem als inspiratiebron delicious. PUUR en alles komt goed! Tip: kook groente voor in gezouten water, zodat de smaak beter behouden blijft (zout water voorkomt ook dat er vocht weglekt uit de groentecellen). Mooi meegenomen: de kleur van groente blijft ook frisser!
naar receptBurrata is mozzarella met een hart van dikke room. Samen met de zure tomatenzaadjes komt de romige smaak nog beter uit. Schenk er een lichte, zachte wijn bij die goed past bij mozzarella (en dus burrata): soepel en niet te krachtig rood, rosé of wit kan allemaal. En bij de frisse smaak van tomaten hoort een wijn met frisheid.
naar receptServeer de authentieke smaken van onze favoriete cucina! Met deze salade met artisjokken en tomaten start jij je Italiaanse diner heel goed.
naar receptDe bereiding van deze garnalensoufflé kan tricky zijn. Maar als je je aan deze regels houdt, komt het allemaal goed: Vet de soufflébakjes goed in. Bestrijk de randen van beneden naar boven met boter; dan rijzen ze beter! Hoe groot de verleiding ook is… houd die ovendeur potdicht! Anders stort je soufflé geheid in.
naar receptZoek je een vegetarisch voorgerecht voor je diner? Of wil je een stevige salade als bijgerecht serveren? Maak dan deze salade met avocado en krokante geitenkaas. Ook lekker: deze salade van linzen en spruiten met geitenkaas!
naar receptDeze Japanse variant van de klassieke tartare is een explosie van smaak. Nog zo’n lekkere Aziatische variant: steak tartare met gember en sesamolie.
naar receptJanneke maakt met slechts vier ingrediënten een venkelbouillon. De anijssmaak ervan is heerlijk in combinatie met mosterd en zachte kalfsballetjes.
naar receptBietjes, dille, zalm, komkommer, avocado, feta en kiemblaadjes, dat is al wat nodig is voor een kleurenexplosie op je bord. Tip: gebruik rauwe geraspte bieten, die kan mooi smaak en kleur aan de zalm geven.
naar receptMaak maar een dubbele hoeveelheid van deze gyoza's, want ze zijn superlekker! De officiële naam is potstickers, omdat ze na het stomen gebakken worden en dan een beetje aan de pan plakken.
naar receptDeze superlekkere soep maak je met maar weinig ingrediënten. En hij is ook nog eens in een halfuur klaar, wat wil je nog meer? Voor kinderen en anderen die niet van pittige blauwaderkaas houden, kun je ook blokjes jonge boerenkaas door de soep doen.
naar receptLast van kerststress? Bereid je gerechten bijna helemaal van tevoren en maak ze écht af vlak voor het serveren. Zo boks je het voor elkaar om een hartig hapjesbuffet op tafel te zetten. Dit zijn onze 10 ideeën voor hartige taartjes. Ook supersnel klaar en heerlijk bij de borrel: dips!
naar receptDoor zachte vis te frituren krijgt het een krokant jasje en een lekkere bite. Gebruik mineraalwater voor een extra luchtig beslag. Voeg kruiden zoals za’atar toe om het beslag extra smaakt te geven. Probeer ook eens deze gefrituurde spiering met saffraanmayonaise!
naar receptDe klassieke steak tartare kent iedereen. Fijngesneden vlees met kruiden, augurkjes en een eidoor in het midden. Culinair redacteur Merijn tol gooit ’t over een heel andere boeg en bouwt deze heerlijke tartare van bietjes!
Ook heel lekker: steak tartare tonnato met kruidenboter.
Voor een kom hete soep zijn we altijd te porren. Neem nou deze paprikasoep met spek-kervelhangop, wát een smaken. Tip: neem er even de tijd voor en smoor de paprika’s langzaam op heel laag vuur tot ze boterzacht zijn. Zo krijg je een intense, zoete en volle smaak en lichte saus.
Liever een vegetarische soep? Laat de spek achterwege, of maak dit recept!
Aardappelschil geeft de geitenkaas in deze herfstsalade een licht kruidige smaak. Dat past heel goed bij frisse gemarineerde pompoen. De smaak van Hollandse geitenkaas is vol, romig, puur. Ofwel: melk met een eigen karakter! Van die unieke melk wordt een verrukkelijke kaas gemaakt. Natuurgerijpt op houten planken, zodat de smaak zich rustig kan ontwikkelen.Meer pompoen? Bekijk hier onze favoriete pompoenrecepten.
naar receptDit vega voorgerecht met sinaasappel en venkel is heerlijk fris en licht. Liever een complete maaltijd van deze salade maken? Geef er geroosterde biefstuk of ribeye bij!
naar receptKastanjeliefhebbers opgelet! Het is herfst en dat betekent: het kastanjeseizoen. delicious. deelt de lekkerste kanstanjerecepten met je. Dit keer: kastanjesoep met aardappels.
naar receptDeze steak tartare is Frans en tegelijkertijd Aziatisch, dit alles dankzij een paar simpele ingrediënten als gember en sesamolie. Proef de kwaliteit van de Franse keuken en de rijkheid aan smaken van de Aziatische keuken. Gegarandeerd genieten!
naar receptKnalgroene soep met de zoete smaak van zacht gestoofde prei en pittige blauwe kaas. Verwen jezelf en doe een plons slagroom door de soep.
naar receptDumplings zijn het perfecte hapje voor de feestdagen. Ook voor onverwacht bezoek. Maak een flinke portie, vries ze in en als je ze nodig hebt, stoom je ze in een paar minuten gaar. Helemaal handig als je kokend water zo uit de Quooker-kraan kunt tappen.Dit recept is tot stand gekomen in samenwerking met Quooker.
naar receptDe dressuurruiter Hiroshi Hoketsu is de oudste deelnemer (71) aan de Olympische spelen in Londen. In 1964 deed hij al mee, maar toen als spring-ruiter. Hiroshi kookt vier keer per week en vermijdt gerechten met veel olie. Deze Japanse bouillon met tofu en veel groenten is dan ook echt iets voor hem.
naar receptTartare nieuwe stijl, en dan op z’n Mexicaans: fris, pittig en kruidig. Of ga jij liever voor de andere kant van de wereld: steak tartare op z'n Aziatisch.
naar receptPompoensoep is een echte allemansvriend. Iedereen is er dol op. Deze versie garneer je met kervel en zwarte walnoten op siroop.
naar receptDit artisjok voorgerecht kun je helemaal voorbereiden. Je hoeft alleen nog maar de artisjok even in de oven te gratineren. Wat doe je vooraf?Kook de artisjok en maak het olijven-broodkruim een paar uur van tevoren en bewaar afgedekt op een koele plek. Ook de mayonaise kun je alvast maken en in de koelkast bewaren. Bestrooi tijdens het voorverwarmen van de oven de artisjokken met het kruim.
naar receptHollands koken met een twist? Culi-redacteur Minta: 'In het weekend pakken we flink uit met tartaar van Hollandse paddenstoelen met geurige hazelnootboter.' Vier ook de herfst! Het recept vind je hieronder.
naar receptdelicious.kerst 2023
Heb jij hem al besteld? Haal de extra dikke delicious.kerst-editie nu in huis: onvergetelijke feestdagen gegarandeerd!















































