gefrituurde citroenspiering met saffraanmayonaise

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
spiering
aantal 6 | bijgerecht | zomer | mediterraans |
Spiering is een ongebruikelijk visje in onze keuken. Gefrituurd in een deegjasje met citroen krijgt spiering opeens een heel verrassende knapperige bite en frisse smaak.
Nog meer gefrituurde vis? Deze garnalen met aioli gaan er ook zeker in!
kooktijd15 minuten
Frituren5 minuten

ingrediënten

  • 2 buisjes saffraan 1 flinke pluk
  • el wittewijnazijn
  • rasp van 3 biocitroenen en
  • 1 biosinaasappel + een groot stuk citroenschil
  • 200 g bloem
  • 1 eidooier
  • ½ el dijonmosterd
  • 200 ml zonnebloemolie
  • 1 tl roze peperbessen gekneusd
  • 1 kg spiering zie rechter kolom voor alternatieven
  • olie om te frituren

instructies

  • Leg de saffraandraadjes in de azijn en laat 30 min. staan. Meng intussen de citroen- en sinaasappelrasp
  • met ¼ tl zeezout. Meng dit citruszout dan gelijkmatig door de bloem. Laat even staan, zodat de bloem de smaak kan opnemen.
  • Klop in een hoge kom met een garde de eidooiers met de mosterd. Voeg in een straaltje de zonnebloemolie toe, blijf kloppen tot alle olie is toegevoegd en de mayonaise dik is. Roer de saffraanazijn erdoor en breng op smaak met zout en roze peperbessen.
  • Verhit de frituurolie in een wok of frituurpan tot ± 180°C (een stukje brood dat je erin doet is in 30 sec. goudbruin). Voeg ook de citroenschil toe en laat meefrituren voor meer smaak.
  • Haal steeds wat spierinkjes door de citroenbloem en frituur ze in kleine porties goudbruin. Laat uitlekken op keukenpapier. Serveer direct met de saffraanmayonaise.
  • Een glas koel bier is hier heerlijk bij!
Voedingswaarde: | | |
auteur: delicious.
Fotografie: Alan Jensen. Styling: Cyn Ferdinandus. Recept: Merijn Tol
 
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!


spiering