vegetarisch
aantal 4 |
voorgerecht |
feestelijk, kerst, pasen, weekend |
|
Bij de borrel mogen deze bollen niet ontbreken. Bedek ze met verschillende soorten noten en vruchten voor een extra luxe effect!
voorbereiding20 minutes minutes
kooktijd5 minutes minutes
totale tijd25 minutes minutes
ingrediënten
- 350 g verse geitenkaas op kamertemperatuur
- 20 zwarte olijven* gedroogd, pit verwijderd, fijngehakt
- 1 el bio sinaasappel rasp van de sinaasappelschil
- 2 el platte peterselie fijngehakt
- 2 el pistachenootjes fijngehakt
- 2 el za’tar**
- 3 el boerenjongens pot, slijterij***, goed uitgelekt, vocht eruit gedrukt, grofgehakt
- 1 kletsenbrood in dunne plakjes, voor erbij
instructies
- voorbereiden (kan ½ dag van tevoren)
- Verbrokkel en kneed de kaas**** en verdeel in 3 gelijke ronde bollen. Roer op een bord de olijf, sinaasappelrasp en peterselie door elkaar en rol 1 geitenkaasbol erdoor.
- Roer op een ander bord de pistachenootjes en za’tar door elkaar en rol 1 geitenkaasbol erdoor. Rol de laatste geitenkaasbol door de boerenjongens. Bewaar de geitenkaasbollen afgedekt in de koelkast tot gebruik.
- bereiden (begin 1 uur van tevoren)
- Neem de kaas 1 uur van tevoren uit de koelkast (vóór het diner bijv.). Leg iedere bol op een mooi klein bordje met een mesje en serveer met het kletsenbrood erbij.
auteur: delicious.
* Tip van testkok Egdie: Gewone olijven (zonder pit) kun je 11/2 uur drogen in een oven op 125°C.
** Za’tar is te koop bij Middenoosterse winkels. Of maak het zelf: roer 3 el fijngehakte verse oregano en tijmblaadjes met 2 el geroosterde sesamzaadjes en 1 el citroenrasp door elkaar.
*** Variatietip: je kunt de geitenkaas ook door grof gehakte rozijnen rollen en de kaas daarna besprenkelen met een mirabelle eau de Vie of port.
**** Tip van testkok Egdie: als je geitenkaas te droog is om te kneden, meng er dan een beetje olie door.
Recepten: Yolanda van der Jagt. Bereiding: Jacqueline Pietrowski. Fotografie: Jeroen van der Spek. Styling: Jet Krings. Wijntips: Ellen Dekkers. Productie: Ellen van Mol
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!