zo stel je een lekker BBQ-menu samen dat níet alleen uit vlees bestaat

zo stel je een lekker BBQ-menu samen dat níet alleen uit vlees bestaat

Wanneer je niet wekelijks de barbecue aansteekt, is het altijd even inkomen zodra de zonnige weekenden zich aandienen. Wat was ook alweer de beste methode voor het grillen van perfecte sappige saté? Hoelang moesten die burgers ook alweer? En heb je het grillen eindelijk (opnieuw) onder de knie, dan dient de volgende uitdaging zich aan: het samenstellen van een BBQ-menu!

Want sta je eenmaal bekend als BBQ-kok? Dan is dát wat je vrienden verwachten als jij het diner verzorgt. Je wilt niet tekort schieten, dus haalt alles uit de kast. Je regelt de beste kolen, zorgt dat je tuin of balkon helemaal ready is voor eindeloos natafelen en je stookt de barbecue flink op.

Maar toch echt het belangrijkst: wat zet je deze keer op tafel? Welke bijgerechten serveer je naast je showstuk? Hoe bouw je nu echt een goed BBQ-menu? En hoe word je van een BBQ-newbie in een handomdraai een BBQ-pro? Aan het einde delen we ook nog een geheime tip!

BBQ-inspiratie voor iedereen

Eigenlijk kan iedereen wel een beetje ondersteuning gebruiken op dit vlak. Van barbecuebeginners tot volleerde vlammentemmers: wat verse inspiratie kan nooit kwaad. Ga je voor safe en maak je keer op keer hetzelfde showstuk?

Of kies je, op hoop van zegen, telkens voor iets nieuws – met het risico dat je je welverdiende titel verliest? Vanaf nu kun je je vasthouden aan een formule die altijd werkt en waardoor je nooit te weinig of teveel maakt.

Zo maak je een lekker BBQ-menu

Om te voorkomen dat je jouw pièce de résistance in ieder gezelschap uitspeelt, geven we je een setje suggesties voor een compleet kloppend BBQ-menu. Dit doen we aan de hand van thema’s die gebaseerd zijn op verschillende keukens. Zo kun je makkelijk passende gerechten bij elkaar zoeken en heb je voor iedere BBQ-avond een fijne basis om aan vast te houden. 

1. De basis 

Vaak denken we dat wij (en onze gasten) bij het barbecueën opeens over 3 extra magen beschikken. Alles wordt in veelvoud gemaakt en waar we ons ‘binnen’ vaak tot een paar goede gerechten beperken, moeten ‘buiten’ echt álle extra’s op tafel komen. Meerdere soorten vlees, een eindeloos assortiment aan sauzen en heerlijk, knapperig stokboord. Maar altijd teveel. 

Nergens voor nodig, want al die extra opvulling maakt je niet per se een betere BBQ-chef. In plaats daarvan doe je er goed aan om je te beperken tot een paar fijne gerechten met karakter. We geven je de gouden formule voor een goed BBQ-menu! 

BBQ menu tafel

2. De perfecte hoeveelheden voor je bbq

  • Ga voor een bescheiden voorgerecht met bijpassend drankje (wijn, bier of een mocktail/cocktail)
  • Neem voor het hoofdgerecht 1 gerecht dat de hoofdrol speelt, zoals een goede portie geroosterde groenten, een brisket of gevlinderde kip. Hierbij serveer je maximaal 2 bijgerechten (zoals salade en krokante aardappeltjes, of geroosterde groenten en een rijstsalade) en beperk je tot 2 verschillende sauzen.
  • Serveer vers brood zoals stokbrood of focaccia, maar qua hoeveelheid niet meer dan het formaat van 2 open handpalmen. Dat is namelijk meer dan genoeg.
  • Als er nog ruimte is voor een dessert, maak hier dan wat feestelijks van, maar houd de porties klein. Niemand zit tijdens lange zomeravonden te wachten op plompe, machtige desserts waar geen einde aan komt. Less is more en zo komen je gasten sneller terug voor meer.

De formule is dus: 1 voorgerecht + 1 hoofdgerecht + 2 bijgerechten + 2 sauzen + kleine portie brood + eventueel een dessert. Daarnaast serveer je bijpassende wijnen, bier of een heerlijk verfrissende (alcoholvrije) cocktail. 

3. Kies een thema voor je BBQ-menu

Nu we de basis hebben staan is het tijd voor de volgende stap: het thema. Gerechten, sauzen en drankjes bij elkaar zoeken voor een BBQ-menu gaat soepel wanneer je weet in welk thema je wilt koken. Voor het gemak gaan we uit van een geografische verdeling. Dat is voor iedereen makkelijk, herkenbaar en bovenal super lekker!

We geven je een ruwe verdeling om aan te houden, plús wat ideeën voor gerechten die goed bij het thema zouden passen. Hier hoef je niet heel strikt mee om te gaan: het is vooral bedoeld om je te inspireren. Het beste BBQ-menu bestaat uiteindelijk altijd uit gerechten die jij het beste en het lekkerste kunt bereiden.

Mediterrane BBQ 

We doen een denkbeeldig rondje Middellandse Zee en meren onderweg op verschillende plekken aan met: mezze, geroosterde paprika & garnalen, tzatziki, pitabroodjes, lamsschenkels met tomaat, salade met feta en olijvengegrilde hele dorade, cheesecake met yoghurt en honing.

BBQ menu mexicaans

Mexicaanse BBQ 

Zo’n beetje ieder gerecht uit deze regio is het toppunt van feestelijkheid, dus met een Mexicaans thema zit je op barbecuegebied sowieso goed. Combineer delicate ingrediënten uit de zee met diepe smaken van geroosterd vlees, frisse salsa’s en salades: koriandergarnalen, tostada’s met tonijn, Pink Paloma, een echt goede guacamole, tacos con carne guisada, quesadilla’s, salsa’s, michelada, piña-colada ijs.

Italiaanse BBQ 

Ga je liever voor eenvoud en kwaliteit? Dan is Italië dé plek voor jouw BBQ-diner. Pak je mooiste wijn uit de kelder, scheur even langs de markt en gooi alles in de achterbak van je denkbeeldige Fiat. Vul je tavolo met: bruschette met ricotta, bonensalade, gegrilde ribeye, sinaasappel-venkel salade, salade van mooie tomaten, focaccia, vega-pakketjes met burrata, amarettisandwich.

BBQ menu amerikaans

Amerikaanse BBQ 

Een beetje old school grillwerk kan geen kwaad, zeker niet met een bijpassende playlist op de achtergrond. Waan jezelf in een Amerikaans BBQ-landschap – maar dan zonder die eindeloze wachtrijen – onder het genot van: sappige short ribs, brisket, pulled jackfruit of pulled pork, chicken wings, romige aardappelsalade, coleslaw, gegrilde maïs, cornbread, s’mores met zelfgemaakte marshmallows of gerookte brownies.

Aziatische BBQ 

Meer zin in dat Aziatische streetfood-gevoel? Snappen we helemaal! Houd het lekker licht en zomers met gerechten zoals: lenterolletjes, Oolong ijsthee, soulbowl met kip, geroosterde spitskool, spekspiesen, geroosterde makreel, Koreaanse bibimbap, yuzukip, zelfgemaakte kimchi, Indonesische saté, taugésalade, rijst-roompudding.

BBQ menu braai

Zuid-Afrikaanse BBQ

Het ultieme barbecue-gevoel bereik je misschien wel het best met een onvervalste Zuid-Afrikaanse Braai! Leef je uit met: roosterkoek, gevlinderde kip, rodekool steaks, gegrilde ribeye, geroosterde knolselderij, botermalse zalm, wortelsalade met kip, hele zalm, kruidige spareribs, shortribs met sinaasappel en espresso, picanha, pindakaas parfait, crumble met appels en bessen.

BBQ-menu: kies je techniek

Heb je niet zo’n grote barbecue, of een barbecue zonder allerlei verschillende accessoires om je bereidingswijze aan te kunnen passen? Zorg dan dat je de gerechten in je menu ook selecteert op bereidingswijze. Ga voor gerechten die allemaal direct gegaard of juist alleen maar indirect gegaard moeten worden.

Ga voor gerechten waarbij je hetzelfde soort rookhout gebruikt en let op de temperatuur. Je kunt wel beginnen met een gerecht dat eerste op een lagere temperatuur gemaakt moet worden, om vervolgens de temperatuur op te schroeven voor het hoofdgerecht of dessert.

Andersom gaat dit wat lastiger, tenzij je (heel) ruim in de tijd zit. Bedenk van tevoren dus goed wanneer je welk gerecht en op welke temperatuur wilt bereiden. Zo voorkom je een situatie waarin switchen niet meer mogelijk is. 

Heb je een wat grotere barbecue, of één die je makkelijk kunt aanpassen met behulp van verschillende accessoires? Dan speelt de bereidingswijze een minder grote rol in het bepalen van de je menu. Bij een grote kamado is het bijvoorbeeld vrij makkelijk om tussendoor te switchen en ook op een grote (ketel)grill kun je makkelijk wisselen door verschillende temperatuurzones te hanteren. 

De voorbereiding

Loop alles wat je nodig hebt om een spetterend BBQ-menu te bereiden de dag van tevoren even na, maar het liefst iets eerder. Dan kun je nog spullen bestellen wanneer dat nodig is. Is de barbecue zelf nog in orde na de vorige sessie, heb je genoeg kolen in huis, zijn je aanmaakblokjes nog droog, is je gietijzeren rooster niet gaan roesten? Allemaal zaken die je van tevoren goed op orde wilt hebben voor het feest begint.

Je laatste redding

Is al het bovenstaande geen succes gebleken of heb je simpelweg te weinig tijd om je BBQ-game naar een hoger niveau te tillen? Dan mag je de route best een beetje afsnijden. Zet wél je gebruikelijke BBQ-repertoire op tafel zoals saté, burgers en spiesjes.

Fluff de boel daarnaast subtiel op met lekkere kruidenboters, zelf gebakken brood of een luxe salade. Of sluit je simpele BBQ af met een knaller van een dessert: espresso-martini tiramisu. Klein beetje extra werk, groots effect!

Of bestel onze BBQ-special, zodat je altijd genoeg inspiratie hebt, inclusief fijne receptuur:

Beelden: Ernie Enkelaar, Hannah Busing, Sincerely Media, Peter PhamRosalind Chang on Unsplash