nr.1 foodmagazine

hele zalm met citroen en kruiden uit de oven

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Deze hele zalm uit de oven is ideaal voor een etentje of feestje. Zet de vis op tafel en iedereen kan meegenieten! Een hele zalm gaart zachtjes in een pakketje vol peterselie, dille en dragon. Tip: dit recept is voor 10 personen. Wil je voor meer mensen koken, raadpleeg dan onze tips.

Voorgerecht voor een grote groep? Maak deze wortelsalade met biet en venkel!

hele zalm met citroen en kruiden uit de oven

hoofdgerecht (10 personen)

1 hele zalm van 2 kg, schoongemaakt en ontschubd (bestel van tevoren)
rasp en sap van 2 (bio)citroenen
flinke bos peterselie, dille en dragon, fijngesneden
4 el extra vergine olijfolie + extra voor erbij
200 ml droge witte wijn
100 ml vlierbloesemlimonadesiroop
ook nodig: ovenschaal of bakblik waar de hele zalm in past

Verwarm de oven voor op 180°C. Dep de vis droog en controleer of alle schubben verwijderd zijn. Kerf de vis aan elke kant 3 of 4 keer in, met 5 cm tussenruimte.

Leg drie grote vellen aluminiumfolie waarmee je de vis kunt omwikkelen in de braadslee. Meng in een kom de citroenrasp, kruiden, olie, zout en peper en wrijf de vis hiermee in, vanbuiten en vanbinnen. Leg de vis op het folie en vouw de randen van de folie omhoog, zodat je een bakje krijgt. Besprenkel de vis met het citroensap. Schenk de wijn en vlierbloesemlimonadesiroop erbij en vouw dan de zijkanten van het folie over de vis, zodat je een pakketje krijgt. Sluit stevig af.

Bak de vis 50 min. en controleer dan of hij gaar is: maak een kleine inkerving langs de ruggengraat achter de kop: als het vlees makkelijk loskomt, is het gaar. Besprenkel met olijfolie en zet op tafel. Ontvel de vis en schep voorzichtig grote stukken vis los van de graat. Is de graat vrij, pak dan de staart beet en trek de graat in één beweging los, zodat je het vlees aan de andere kant kunt serveren.

Bereiden ± 15 min. / oven ± 50 min.

RECEPTEN REDACTIE DELICIOUS. FOTOGRAFIE GARETH MORGANS STYLING OLIVIA WARDLE BEREIDING LOTTIE COVELL BEWERKING DOSIA BREWER

hele zalm uit de oven - delicious