Verwelkom de lente met dit prachtige, Italiaans geïnspireerde paasmenu, want niemand neemt Pasen serieuzer dan de Italianen. Daar kunnen we wat van leren! In de laars is dit een moment om het lekker rustig aan te doen en met familie en vrienden te genieten van een meergangenlunch die gerust uren duurt.
Wat er dan gegeten wordt door de Italianen met Pasen? Hoewel de traditionele keuken van regio tot regio verschilt, zijn er een aantal gerechten die enorm populair zijn geworden voor de Pasqua viering. Van primi tot dolci, we geven je onze allerlekkerste Italiaans geïnspireerde recepten om thuis mee aan de slag te gaan. Mangiare!
Torta pasqualina is misschien wel hét nationale paasgerecht in Italië, hoewel het van origine uit Ligurië komt. Deze harige taart wordt gevuld met bladgroenten – spinazie of snijbiet -, ricotta en eieren. Het deeg zit precies tussen filo- en bladerdeeg in en bestaat uit heel veel laagjes: volgens de traditie moeten het er 33 zijn, voor elk levensjaar van Jezus, maar dat is bijna onuitvoerbaar. Onze popeyetaart heeft wat weg van deze klassiek paastaart.
Andere typische voorgerechten, oftewel antipasti, zijn onder meer arancini, vleeswaren en kaas en carciofi fritti: krokant gebakken artisjokken.
popeyetaart: spinazie, feta en olijfolie
Misschien wel het meest romantische cartoonstelletje ooit: Popeye en zijn geliefde Olive Oyl. De gespierde matroos hield er een niet zo geheime affaire met spinazie op na. Eigenlijk kun je deze taart van filodeeg een Popeyetaart noemen. Hij combineert namelijk Popeye’s grote liefdes: spinazie en olijfolie (Olive Oyl). Knisperend krokant en met een rijke, smakelijke, vegetarische vulling. Ai Ai!
Zo makkelijk is het: van de risotto draai je de volgende dag balletjes. Wentel ze door paneermeel en frituur ze!Hier vind je het basisrecept voor risotto.
fritedda: stoof van tuinbonen, doperwten en artisjok
Onverwacht verrukkelijk is dit Siciliaanse groentegerecht vol geur en kleur. Je maakt hem met voorjaarsgroenten als verse tuinbonen, erwtjes en artisjokken. Neem de kleine violette artisjokken, die snijd je makkelijk in plakjes. Probeer ook eens beenham met frisse kruidencrème.
Comfort food met een vleugje lente! Deze hartige taart is fris en zoet door de dopertwen en licht zilt door de pancetta. Ook nog eens super simpel: je hoeft de bodem zelfs niet voor te bakken! Serveer je hem tijdens een feestje of brunch? Maak hem dan een dag van tevoren, net zo lekker. Liever een vegetarische versie? Laat dan de pancetta weg en geef er een waterkerssalade bij of vervang de pancetta door plantaardig spek.
Voor liefhebbers van een hartig en stevig ontbijt: probeer eens deze Italiaanse frittata. Extra lekker met asperges en erwtjes. Koelkast vol restjes groente? Maak een no waste frittata!
salade van geroosterde groene asperges met pistache en citroen-tijmdressing
Een frisse salade met gegrilde groene asperges en een dressing van citroen en tijm. Afgemaakt met pistachenoten en een zachtgekookt eitje. Serveer als lunch-, bij- of voorgerecht.
Antipasti zijn het begin van elke Italiaanse maaltijd en lopen uiteen van simpele stukjes kaas tot uitgebreidere hapjes. Dit receptje voor gemarineerde buffelmozzarella en coppa zit er precies tussenin: leuk om te maken, maar uiteindelijk kost het maar weinig moeite en tijd. En ja, wie houdt er niet van buffelmozzarella?
Ook lekker met burrata of als 1-persoonportie met burratini. Liever vegetarisch? Vervang dan de coppa door plakken gegrilde aubergine of courgette.
Geen feest zonder pasta of risotto: een goede primi zet de toon en varieert van regio tot regio. In het noorden is verse, gevulde pasta met kalfsvlees een populaire keuze zoals agnolotti del plin, terwijl in andere gebieden pasta geserveerd wordt met bouillon en soms zelfs polpette: gehaktballetjes. Hieronder geven we een draai aan de klassiekers.
gebakken gnocchi met tomaatjes, parmezaan & munt
Gebakken gnocchi? Gnocchi kennen we als zachte kussentjes. Bakken is minder bekend, maar heel erg lekker. Vooral kinderen zijn dol op die krokante Italiaanse aardappelkussentjes.
Fris en toch romig, deze zomerse pasta met kalfsgehakt, tuinbonen en bleekselderij. Janneke Philippi ziet de Zuid-Europese keuken als ideale inspiratiebron. Haar gerechten zijn extra lekker met zondoorstoofde groenten en verse kruiden, en subliem in hun eenvoud.
Minta & Mae starten 2022 met deze vegetarische open lasagne met prei en pecorino. Moeder en dochter koken iedere maand met seizoensgroenten en in de winterperiode is dat prei. Een gezonde maaltijd en lekker voor het hele gezin. Eetsmakelijk! Tip: gek op mozzarella? Voeg dan wat extra verse buffelmozzarella of burrata toe. Lekker in combinatie met pecorino of in plaats van. Meer vega recepten van Minta & Mae? Bekijk hier alle Minta & Mae recepten.
Risotto is in Nederland vaak deel van een hoofdgerecht, in plaats van pasta of aardappels. Maar in Italië is risotto een trots, op zichzelf staand gerecht. De uitgesproken smaak van gorgonzola combineert geweldig met zelfgerookte risottorijst!
Een goed stuk gebraden lamsvlees is wat op een Italiaanse paastafel hoort. Lamsbout, lamslende of lamsrack mogen allemaal: iedere regio heeft zijn eigen voorkeur en bereidingswijze voor agnello. Dit zijn onze favoriete recepten met lam in de hoofdrol.
krokante lamskoteletjes met lentesalade
Alle dagen zondag! Je zou het bijna denken met alle feestdagen komende tijd. Vier de zondagen met delicious.friend Janneke en haar simpele, maar verrukkelijke gerechten die net even dat extraatje hebben.
Yvette van Boven: ‘Ik blijf het zeggen: koop goed lamsvlees van Hollandse bodem. Kwaliteitsvlees smaakt meteen al beter. Daar hoeft eigenlijk weinig meer bij en áls je het toch wilt, dan is zo’n boterige gremolata met venkelzaad en peterselie echt een toevoeging.’Ook zo lekker: gesmoorde lamsschouder met citroen en auberginesaus.
gesmoorde lamsschouder met citroen en auberginesaus
Het land is bezet geweest door Grieken, Arabieren, Perzen, Romeinen en Kaukasiërs, die allemaal hun sporen achterlieten. Ook in de keuken. De foodscene van Istanboel is levendig en levert pareltjes op zoals deze gesmoorde lamsschouder met citroen en auberginesaus.
Wauw, is het geen plaatje? Deze gebakken zalm steelt de show tijdens het kerstdiner. En de peterselie-macadamiaboter maakt het geheel compleet. Ook lekker bij stokbrood! Nog zo'n lekker snel zalmrecept: sesamzalm met honing-paksoi.
Eters op bezoek? Dan is deze zeebaars perfect om te maken. Deze mediterrane vis oogt chique, maar staat al binnen 45 minuten op tafel. Zo gedaan dus!Ben je een grotere fan van zalm? Bekijk dan deze tarte flambée met zalm.
Als de mussen van ’t dak vallen maak jij deze Siciliaanse couscous met vis en ‘pesto alla trapanese.’ Trapanese is pesto op basis van tomaat en amandel. De naam komt van de Siciliaanse stad Trapani. Deze couscous wil je maken!
Nee, geen stol, matzes en ook geen paashaas maar een colomba: de neef van de kerstpannettone. In Italië mag een colomba niet ontbreken op het paasmenu. In tegenstelling tot panettone zitten er geen rozijnen in dit donzig, duifvormige brood, maar gekonfijt fruit. De paasduif wordt afgetopt met suikerparels en een lekker amandellaagje. Nu is dit klassieke brood niet de enige zoete lekkernij die met Pasen gegeten wordt. In Napels worden er bijvoorbeeld zoete rijsttaarten gebakken: torta dolce di riso. Nog lekkerder? Onze rijsttaart met pijnboompittenpraline – scroll naar beneden voor het recept.
torta dolce di riso (zoete rijstcake met limoncello)
De citrusrasp zorgt voor een frisse smaak en de rijstcake is erg lekker in blokjes die je aan cocktailprikkers bij de thee kunt serveren. Maak dit gerecht nooit met langkorrelige rijst, dat gaat absoluut niet lukken. Koop een goede kwaliteit risottorijst voor een volmaakt resultaat.
Deze geniale gebakken citroentaart van Jamie Oliver is fris en stevig, en heeft veel weg van een gebakken cheesecake. Heerlijk met een bolletje ijs, en ook perfect met een handjevol seizoensfruit, zoals aardbeien of frambozen.
Hemels: zacht smeltende semifreddo, met een crunchy bite van de meringuekruimels. Niemand die gelooft dat dit nagerecht in 10 (!) minuten is gemaakt. Ideaal voor een easy doordeweeks dessert of als afsluiter van een lang weekend met vrienden!
Deze torta di riso – rijsttaart met pijnboompitten – gaat zeker schoon op! De pralineschotsen zorgen voor wat crunch en van mascarponeroom krijg je nooit genoeg..