paasmenu: zo vier je Pasen als een échte Italiaan

paasmenu: zo vier je Pasen als een échte Italiaan

Verwelkom de lente met dit prachtige, Italiaans geïnspireerde paasmenu, want niemand neemt Pasen serieuzer dan de Italianen. Daar kunnen we wat van leren! In de laars is dit een moment om het lekker rustig aan te doen en met familie en vrienden te genieten van een meergangenlunch die gerust uren duurt.

Wat er dan gegeten wordt door de Italianen met Pasen? Hoewel de traditionele keuken van regio tot regio verschilt, zijn er een aantal gerechten die enorm populair zijn geworden voor de Pasqua viering. Van primi tot dolci, we geven je onze allerlekkerste Italiaans geïnspireerde recepten om thuis mee aan de slag te gaan. Mangiare!

En omdat we zo verzot zijn op een Italiaans paasmenu, is het nieuwste nummer van delicious. tutto Italiano. Alles om de lente nóg lekkerder te maken, van citroentaart met pijnboompitten tot limoncello-laagjestaart en de klassiekers: ravioli, focaccia of kip met artisjok. Je shopt het nummer in de winkel of hier:

Antipasti voor Pasen

Torta pasqualina is misschien wel hét nationale paasgerecht in Italië, hoewel het van origine uit Ligurië komt. Deze harige taart wordt gevuld met bladgroenten – spinazie of snijbiet -, ricotta en eieren. Het deeg zit precies tussen filo- en bladerdeeg in en bestaat uit heel veel laagjes: volgens de traditie moeten het er 33 zijn, voor elk levensjaar van Jezus, maar dat is bijna onuitvoerbaar. Onze popeyetaart heeft wat weg van deze klassiek paastaart.

Andere typische voorgerechten, oftewel antipasti, zijn onder meer arancini, vleeswaren en kaas en carciofi fritti: krokant gebakken artisjokken.

popeyetaart: spinazie, feta en olijfolie
Misschien wel het meest romantische cartoonstelletje ooit: Popeye en zijn geliefde Olive Oyl. De gespierde matroos hield er een niet zo geheime affaire met spinazie op na. Eigenlijk kun je deze taart van filodeeg een Popeyetaart noemen. Hij combineert namelijk Popeye’s grote liefdes: spinazie en olijfolie (Olive Oyl). Knisperend krokant en met een rijke, smakelijke, vegetarische vulling. Ai Ai!
naar recept
spinazietaart-delicious
arancini basisrecept
Zo makkelijk is het: van de risotto draai je de volgende dag balletjes. Wentel ze door paneermeel en frituur ze!
Hier vind je het basisrecept voor risotto.
naar recept
arancini - delicious
fritedda: stoof van tuinbonen, doperwten en artisjok
Onverwacht verrukkelijk is dit Siciliaanse groentegerecht vol geur en kleur. Je maakt hem met voorjaarsgroenten als verse tuinbonen, erwtjes en artisjokken. Neem de kleine violette artisjokken, die snijd je makkelijk in plakjes. Probeer ook eens beenham met frisse kruidencrème.
naar recept
fritedda stoof tuinbonen, doperwten, artisjok
doperwtentaart met pancetta en munt
Comfort food met een vleugje lente! Deze hartige taart is fris en zoet door de dopertwen en licht zilt door de pancetta. Ook nog eens super simpel: je hoeft de bodem zelfs niet voor te bakken! Serveer je hem tijdens een feestje of brunch? Maak hem dan een dag van tevoren, net zo lekker.
Liever een vegetarische versie? Laat dan de pancetta weg en geef er een waterkerssalade bij of vervang de pancetta door plantaardig spek.
naar recept
Doperwtentaart - delicious
asperge-frittata
Voor liefhebbers van een hartig en stevig ontbijt: probeer eens deze Italiaanse frittata. Extra lekker met asperges en erwtjes.


Koelkast vol restjes groente? Maak een no waste frittata!
naar recept
gehaktballetjes met ’n eitje en tomatenmascarponesaus
Gevulde gehaktballetjes, daar hebben we zin in vanavond! Met een heerlijk romige tomatensaus met mascarpone. Bij Janneke thuis een echt familiefavoriet.
Hoe maak jij de beste gehaktballen? Wij geven tips!
naar recept
gehaktballetjes met een kwartelei
salade van geroosterde groene asperges met pistache en citroen-tijmdressing
Een frisse salade met gegrilde groene asperges en een dressing van citroen en tijm. Afgemaakt met pistachenoten en een zachtgekookt eitje. Serveer als lunch-, bij- of voorgerecht. 
naar recept
salade asperges pistache en citroen-tijmdressing | delicious
buffelmozzarella met coppa
Antipasti zijn het begin van elke Italiaanse maaltijd en lopen uiteen van simpele stukjes kaas tot uitgebreidere hapjes. Dit receptje voor gemarineerde buffelmozzarella en coppa zit er precies tussenin: leuk om te maken, maar uiteindelijk kost het maar weinig moeite en tijd. En ja, wie houdt er niet van buffelmozzarella? Ook lekker met burrata of als 1-persoonportie met burratini. Liever vegetarisch? Vervang dan de coppa door plakken gegrilde aubergine of courgette.
naar recept
italiaans voorgerecht buffelmozzarella met coppa
bruschetta met krab-dragonyoghurt
Een feestelijke gelegenheid? Of gewoon een relaxt doordeweeks avondje? Deze bruschetta met een frisse yoghurt on top smaken altijd goed!
naar recept
bruschetta met krab-dragonyoghurt - delicious

Primi voor Pasen

Geen feest zonder pasta of risotto: een goede primi zet de toon en varieert van regio tot regio. In het noorden is verse, gevulde pasta met kalfsvlees een populaire keuze zoals agnolotti del plin, terwijl in andere gebieden pasta geserveerd wordt met bouillon en soms zelfs polpette: gehaktballetjes. Hieronder geven we een draai aan de klassiekers.

pasta alla norma van Toscanini
Op Sicilië is dit dé vegetarisch pasta. Zachte blokjes aubergine worden door de tomatensaus gehusseld samen met versgeraspte ricotta salata. Met Maud Moody en Leonardo Pacenti van Toscanini als leermeesters, maak je deze klassieker heel gemakkelijk zelf.
Kan je geen genoeg krijgen van pasta (wie wel?), haal dan hun nieuwe kookboek in huis met alle beproefde pastarecepten uit de keuken van Toscanini.
naar recept
pasta alla norma
tortellini met puttanescasaus & gremolata
Zelf pasta vullen is leuk maar vraagt veel tijd. Dus wordt het afhalen of zelf maken? Hier hoef je niet te kiezen. Haal gevulde pasta bij de deli en ga er zelf mee aan de slag: maak tortellini alla puttanesca. Ofwel: pasta puttanesca!
naar recept
pasta puttanesca tortelloni Italiaans tussengerecht
gebakken gnocchi met tomaatjes, parmezaan & munt
Gebakken gnocchi? Gnocchi kennen we als zachte kussentjes. Bakken is minder bekend, maar heel erg lekker. Vooral kinderen zijn dol op die krokante Italiaanse aardappelkussentjes.


Iets meer tijd? Maak dan deze vega gnocchi uit de oven.
naar recept
gebakken gnocchi met tomaatjes
tagliatelle al ragù bianco e fave
Fris en toch romig, deze zomerse pasta met kalfsgehakt, tuinbonen en bleekselderij. Janneke Philippi ziet de Zuid-Europese keuken als ideale inspiratiebron. Haar gerechten zijn extra lekker met zondoorstoofde groenten en verse kruiden, en subliem in hun eenvoud.
naar recept
Tagliatelle-al-ragù-bianco-e-fav
open lasagne met prei en mozzarella
Minta & Mae starten 2022 met deze vegetarische open lasagne met prei en pecorino. Moeder en dochter koken iedere maand met seizoensgroenten en in de winterperiode is dat prei. Een gezonde maaltijd en lekker voor het hele gezin. Eetsmakelijk!
Tip: gek op mozzarella? Voeg dan wat extra verse buffelmozzarella of burrata toe. Lekker in combinatie met pecorino of in plaats van.
Meer vega recepten van Minta & Mae? Bekijk hier alle Minta & Mae recepten.
naar recept
open lasagne met prei en mozzarella
gerookte risotto met gorgonzola en citroen
Risotto is in Nederland vaak deel van een hoofdgerecht, in plaats van pasta of aardappels. Maar in Italië is risotto een trots, op zichzelf staand gerecht. De uitgesproken smaak van gorgonzola combineert geweldig met zelfgerookte risottorijst!
naar recept
venkelbouillon met kalfsgehaktballetjes
Janneke maakt met slechts vier ingrediënten een venkelbouillon. De anijssmaak ervan is heerlijk in combinatie met mosterd en zachte kalfsballetjes.
naar recept
venkelbouillon

Lamsvlees met Pasen

Een goed stuk gebraden lamsvlees is wat op een Italiaanse paastafel hoort. Lamsbout, lamslende of lamsrack mogen allemaal: iedere regio heeft zijn eigen voorkeur en bereidingswijze voor agnello. Dit zijn onze favoriete recepten met lam in de hoofdrol.

Toscaanse lamsschenkels met doperwten & pecorino
Tip voor een diner: Maak het recept klaar tot en met stap 3. Maar voeg de doperwten pas voor het serveren toe. Warm voor het bereiden de jus en de lamsschenkels weer even door voordat je het gerecht gaat gratineren.
naar recept
toscaanse lamsschenkel
krokante lamskoteletjes met lentesalade
Alle dagen zondag! Je zou het bijna denken met alle feestdagen komende tijd. Vier de zondagen met delicious.friend Janneke en haar simpele, maar verrukkelijke gerechten die net even dat extraatje hebben.
naar recept
krokante lamskoteletjes met lentesalade | delicious
lam met boterige peterseliegremolata
Yvette van Boven: ‘Ik blijf het zeggen: koop goed lamsvlees van Hollandse bodem. Kwaliteitsvlees smaakt meteen al beter. Daar hoeft eigenlijk weinig meer bij en áls je het toch wilt, dan is zo’n boterige gremolata met venkelzaad en peterselie echt een toevoeging.’
Ook zo lekker: gesmoorde lamsschouder met citroen en auberginesaus.
naar recept
koken voor een grote groep lam met boterige peterseliegremolata - delicious
gesmoorde lamsschouder met citroen en auberginesaus
Het land is bezet geweest door Grieken, Arabieren, Perzen, Romeinen en Kaukasiërs, die allemaal hun sporen achterlieten. Ook in de keuken. De foodscene van Istanboel is levendig en levert pareltjes op zoals deze gesmoorde lamsschouder met citroen en auberginesaus. 
naar recept
lamsschouder-deliciousmagazine

Pesce al Forno

Gebakken vis is een populair alternatief voor gasten die liever geen lam eten. Helemaal vega? Wat dacht je van deze recepten met asperges, zet die maar op het paasmenu.

gebakken zalm met peterselie-macadamiaboter
Wauw, is het geen plaatje? Deze gebakken zalm steelt de show tijdens het kerstdiner. En de peterselie-macadamiaboter maakt het geheel compleet. Ook lekker bij stokbrood! 
Nog zo'n lekker snel zalmrecept: sesamzalm met honing-paksoi.
naar recept
gebakken zalmforel met macadamiaboter - delicious
zeebaars met aardappel en olijven
Eters op bezoek? Dan is deze zeebaars perfect om te maken. Deze mediterrane vis oogt chique, maar staat al binnen 45 minuten op tafel. Zo gedaan dus!
Ben je een grotere fan van zalm? Bekijk dan deze tarte flambée met zalm.
naar recept
zeebaars met aardappel en olijven - delicious
heilbot met tomatenolijvensaus
De lekkerste tomatensaus maak je heel snel zelf. Mooie vis erin en hup in de oven! Extra fijn: je kunt een dag van te voren beginnen met voorbereiden
naar recept
vette vis heilbot met tomatenolijvensaus-delicious
couscous met vis en pesto alla trapanese
Als de mussen van ’t dak vallen maak jij deze Siciliaanse couscous met vis en ‘pesto alla trapanese.’ Trapanese is pesto op basis van tomaat en amandel. De naam komt van de Siciliaanse stad Trapani. Deze couscous wil je maken!
naar recept
couscousmetvis-deliciousmagazine

Om het paasmenu mee af te sluiten: dolce

Nee, geen stol, matzes en ook geen paashaas maar een colomba: de neef van de kerstpannettone. In Italië mag een colomba niet ontbreken op het paasmenu. In tegenstelling tot panettone zitten er geen rozijnen in dit donzig, duifvormige brood, maar gekonfijt fruit. De paasduif wordt afgetopt met suikerparels en een lekker amandellaagje. Nu is dit klassieke brood niet de enige zoete lekkernij die met Pasen gegeten wordt. In Napels worden er bijvoorbeeld zoete rijsttaarten gebakken: torta dolce di riso. Nog lekkerder? Onze rijsttaart met pijnboompittenpraline – scroll naar beneden voor het recept.

torta caprese met ricotta & amaretto-chocoladesaus
Dit is de klassieke Italiaanse chocoladetaart van het eiland Capri: met royaal ricottacrème en chocoladesaus met een tic!
Op zoek naar een vegan chocoladetaart? Deze taart is op basis van (kokos)olie.
naar recept
torta caprese met ricotta
crostata al pistacchio
Bak deze beeldschone pistachetaart gerust 1-2 dagen eerder, daar wordt-ie nóg lekkerder van (ja, echt!), mits je hem goed verpakt en bewaart op een koele plek.
naar recept
Crostata al ricotta e pistacchio
sfogliatelle met ricotta en oranjesnippers
Sfogliatelle: de knapperige lekkernij uit Napoli! Als je van heel veel krokante deeglaagjes houdt, is dit he-le-maal jouw ding. Het is een werkje, maar als je eenmaal een hap neemt en de romige ricottavulling eruit loopt, ben je verkocht.
naar recept
SFOGLIATELLE met ricotta
crostata met chocolade, hazelnoot en frambozen
Onweerstaanbaar mooi met dat vlechtwerk bovenop. Maar vooral de geweldige combi van hazelnoten, pure chocolade en frambozen doet je direct al naar de volgende crostata verlangen.
naar recept
crostata met chocolade hazelnoten frambozen
chocoladetaart met peer en hazelnoten
Deze heerlijke taart vol noten en chocolade is afkomstig van het Italiaanse eiland Capri. Laten we eerlijk zijn, er zijn weinig dingen zó lekker als Italiaanse desserts. Extra fijn: de taart is glutenvrij!
naar recept
witte chocoladetaart met sinaasappel-amarettosaus
Italiaans zoet is onovertroffen. Deze torta met witte chocolade en amandelen is waanzinnig lekker.
Toch liever pure chocolade? Maak dan deze chocoladetaart met hazelnootdeeg.
naar recept
witte-chocoladetaart met sinaasappel-amarettosaus - delicious
amarettotaart
Voor de allergrootste fans van de Italiaanse amandellikeur: amarettotaart! Easy om te maken, maar hij moet wel 2 uur opstijven in de koeling. De bodem maak je van amaretti: brosse koekjes uit Lombardije.
naar recept
amarettotaart-delicious
torta dolce di riso (zoete rijstcake met limoncello)
De citrusrasp zorgt voor een frisse smaak en de rijstcake is erg lekker in blokjes die je aan cocktailprikkers bij de thee kunt serveren. Maak dit gerecht nooit met langkorrelige rijst, dat gaat absoluut niet lukken. Koop een goede kwaliteit risottorijst voor een volmaakt resultaat.
naar recept
zoete rijstcake met limoncello
torta di nocciole
Het wildraapseizoen is in volle gang en dat vieren we met een Italiaanse feesttaart van Eke Mariën. Ja, het is maandag. So what? Ook op maandagavond is deze taart genieten geblazen. Nog makkelijk ook, want je bereidt ‘m in een half uur waarna hij nog drie kwartier in de oven gaat.
naar recept
hazelnoottaart | delicious
tiramisutaart
De bodem van deze taart krijgt een subtiele koffiesmaak door de gebruikte gemalen koffie. No waste dus!
naar recept
tiramisutaart-delicious
Italiaanse ricottataart
Zo Italiaans: romige ricottavulling, omsloten door bros deeg. Italiaanse desserts zijn onovertroffen.
Ook zo lekker: ricotta-perentorta.
naar recept
italiaanse ricottataart - delicious
ricotta-mascarponetaart met amaretti en limoncello
Romig en fris, decadent en easy. Deze ricotta-mascarponetaart met amaretti en limoncello is minder zoet dan normaal, fijn voor iedereen die niet van té zoet houdt!
Ook lekker: deze subtiele ricottataartjes voor naast een verse espresso.
naar recept
mascarponetaart-deliciousmagazine
crostatine al limone
Deze miniversie van de Italiaanse taartklassieker ‘crostata’ vult Janneke met frisse citroencrème. Lekker als toet bij een espresso of geef er – liefst verse – frambozen of (bos)aardbeitjes bij.
naar recept
amandeltaartje – crostata di mandorle
Leonardo, chef van Toscanini in Amsterdam, verstaat de kunst om eenvoud boven alles uit te tillen. Zijn patissier Madina Mamedova maakte voor delicious. – met weinig ingrediënten maar wel van uitzonderlijke kwaliteit – dit waanzinnige toetje: een Italiaans amandeltaartje
naar recept
amandeltaartjes-delicious
amandelcake met gepocheerde peren en karamel
Deze amandelcake met gepocheerde peren en karamel is een ware showstopper! Zelfs als je niet zo van zoet houdt, word je helemaal happy van deze amandelcake.
Echt waar! Ook tuiles zijn lekker met amandel. Het recept vind je hier!
naar recept
amandelcake met gepocheerde peren en karamel - delicious
torta di pere e mandorle – peren-amandeltaart
Leonardo Pacenti van restaurant Toscanini: ‘Deze torta di pere e mandorle is boerig lekker!’
naar recept
perentaart-delicious
citrus-mascarponetaart
Mascarpone ontstond bij toeval in Lombardije. Het is eigenlijk geen kaas, maar volvette room, zacht gezuurd met citroen- of wijnsteenzuur. Daarom komt mascarpone dichter bij yoghurt of clotted cream.
Je kunt het eenvoudig zelf maken: 7x de allerlekkerste zoete recepten met mascarpone
naar recept
mascarpone toetje
citroentaart
Deze geniale gebakken citroentaart van Jamie Oliver is fris en stevig, en heeft veel weg van een gebakken cheesecake. Heerlijk met een bolletje ijs, en ook perfect met een handjevol seizoensfruit, zoals aardbeien of frambozen.
naar recept
amalfi-citroentaart - Jamie Oliver | delicious
pistachenotentaart met limoncellocrème
Italië…limoncello! Want welk drankje hoort er meer bij Italië dan dit zoete & zachte (als ‘ie echt goed is tenminste) drankje op een zonovergoten terras? Maar wist je dat je nog veel meer kunt doen met limoncello? Wat dacht je van deze pistachenotentaart met limoncellocrème!
naar recept
Pistachenotentaart met limoncellocrème-delicious
bonét
Overal in Turijn zie je de klassieke bonét op het menu staan. Het lijkt net of deze chocoladepudding uit twee delen bestaat. De amaretti drijven tijdens het bakken boven en zorgen zo voor een iets rul laagje. Voeg wat sterke espresso toe om de chocoladesmaak nóg intenser te maken. Een knapperig koekje als versiering is een must in Turijn!
Maak ook eens deze Italiaanse klassieker: de milano-torino cocktail
naar recept
Italiaanse rijsttaart met ricotta & amarenekersen (torta di riso)
Niet bloem, maar risottorijst geeft een onweerstaanbaar romig en toch stevige, zoete taart. Zalig met zo'n zoete kersentopping en knapperige amaretti!
Maak ook deze ricottataart met chocolade.
naar recept
italiaanse rijsttaart met amarenakersen
olijfoliecake met citroenglazuur
Snel nog wat lekkers maken voor die vrienden die langskomen? De mixer is je beste vriend! Deze zoete Italiaanse cake maak je niet met boter, maar met olijfolie en karnemelk.
Nog meer van dat lekkere Italiaanse zoet? Probeer deze scones met mascarpone.
naar recept
Italiaanse olijfoliecake met citroenglazuur - delicious
meringue-semifreddo
Hemels: zacht smeltende semifreddo, met een crunchy bite van de meringuekruimels. Niemand die gelooft dat dit nagerecht in 10 (!) minuten is gemaakt. Ideaal voor een easy doordeweeks dessert of als afsluiter van een lang weekend met vrienden!
naar recept
affogato met chocolade-koffieflikken
De klassieke affogato – Italiaans voor "verdronken" – is simpel en spannend tegelijkertijd: het is koud en heet, bitter & zoet.
naar recept
rijsttaart met pijnboompittenpraline
Deze torta di riso – rijsttaart met pijnboompitten – gaat zeker schoon op! De pralineschotsen zorgen voor wat crunch en van mascarponeroom krijg je nooit genoeg..
naar recept

Waar komen onze paastradities eigenlijk vandaan en waarom eten we eieren en hazen?