sfogliatelle met ricotta & oranjesnippers

SFOGLIATELLE met ricotta

In Napoli is sfogliatelle een ontbijttraktatie, de ideale compaan voor bij een straffe espresso. Als je op zoek bent naar een uitdaging – we overdrijven niet – dan is dit een leuk project voor de gevorderde bakker.

Pagina’s vol krakend lekker gebak tref je nu in de nieuwe delicious. Bestel hem hier:

aantal 16 | gebak, zoet | | italiaans |
Sfogliatelle: de knapperige lekkernij uit Napoli! Als je van heel veel krokante deeglaagjes houdt, is dit he-le-maal jouw ding. Het is een werkje, maar als je eenmaal een hap neemt en de romige ricottavulling eruit loopt, ben je verkocht.
kooktijd2 hours
rusten + oven3 hours 50 minutes
totale tijd5 hours 50 minutes

Kookgerei

  • ook nodig: mixer met deeghaken, pastamachine

ingrediënten

  • 500 g bloem
  • 3 el vloeibare honing
  • 200 g boter, op kamertemperatuur
  • poedersuiker, om mee te bestrooien
  • ricottavulling
  • 250 g ricotta
  • 450 ml melk
  • 110 g fijne kristalsuiker
  • 1 tl vanille-extract
  • 150 g fijne semolina*
  • 1 eidooier
  • rasp van 1 biosinaasappel
  • 85 g mascarpone
  • 3 el oranjesnippers (gekonfijte sinaasappelschil)

instructies

  • Let op, dit recept is voor gevorderde bakkers.
  • Meng voor het deeg de bloem, 1 tl zout, honing en 190 ml lauwwarm water met de mixer met deeghaak in 2-3 min. tot een kruimeldeeg (of meng met de hand). Voeg geen extra water toe, het deeg blijft vrij droog maar zal uiteindelijk bij elkaar komen. Breng over op een licht met bloem bestoven werkvlak en kneed het in ± 10 min. tot een glad en vrij stug deeg. Omwikkel met plasticfolie en laat het 1 uur rusten op kamertemperatuur. Laat tijdens het rusten de ricotta voor de vulling ± 1 uur uitlekken in een fijne zeef.
  • Verdeel het deeg in 8 stukken. Zet de rollers van de pastamachine op de wijdste stand en haal 1 stuk deeg drie keer erdoor, waarna je het telkens in drieën vouwt. Stel dan de rollers telkens 1 stand nauwer in en ga zo door tot je een 1 mm dikke deegreep krijgt.
  • Spreid uit op een groot werkvlak en rek hem voorzichtig uit in de breedte tot ± 18 cm breed. Bestrijk met 1/8 van de boter. Rol het deeg vanaf een korte kant vrij strak op. Houd een stukje vrij om straks de tweede rol aan vast te ‘plakken’. Haal een tweede stuk deeg door de pastamachine, rek weer iets uit, bestrijk met boter en druk vast aan het uiteinde van het rolletje wat je al gemaakt hebt. Rol verder op. Ga zo door met de rest van het deeg en maak een dikke rol. Rek, als je klaar bent, de rol voorzichtig nog iets uit tot het ± 20 cm lang is. Omwikkel met plasticfolie en laat 1-2 uur opstijven in de koelkast.
  • Verwarm intussen voor de vulling de melk met de suiker en vanille in een kleine steelpan op matig vuur bijna tot het kookpunt en roer tot de suiker is opgelost. Voeg onder voortdurend roeren geleidelijk de semolina toe. Draai het vuur laag en laat het mengsel onder voortdurend roeren in 2-3 min. binden tot een dikke vla. Neem van het vuur en spatel de eidooier, uitgelekte ricotta, sinaasappelrasp, mascarpone en oranjesnippers erdoor. Laat afkoelen.
  • Verwarm de oven voor op 220oC. Bekleed twee bakplaten met bakpapier. Snijd het deeg in 1 1⁄4 cm dikke plakken. Vorm een bakje van je ene hand, leg een deegrondje erin. Begin in het midden en druk met je duim en wijsvinger voorzichtig, iets wrijvend het deeg naar boven, zodat de deeglaagjes iets uit elkaar schuiven en er een puntzakje ontstaat. Schep hierin wat ricottavulling. Klap het bakje plat dicht en leg het op de bakplaat. Maak zo meer pasteitjes met de rest van de deegplakjes en vulling. Houd ± 5 cm ruimte tussen de sfogliatelle*.
  • Bak telkens 1 bakplaat met sfogliatelle 20-25 min. tot ze goudbruin en gerezen zijn. Laat ze iets afkoelen en bestuif ze vlak voor serveren met poedersuiker.
Voedingswaarde:
calorieën: 330kcal
|
eiwit: 7g
|
vet: 16g
|
koolhydraten: 40g
auteur: delicious.
* Semolina is fijn griesmeel. Je koopt het bij de ruim gesorteerde supermarkt, Italiaanse delicatessenwinkel of online.
* Bekijk via YouTube een video van Nonna Box om te zien hoe je stap voor stap sfogliatelle maakt.
RECEPTEN, BEREIDING: GEORGINA ESDAILE | FOTOGRAFIE: BEN DEARNLEY | STYLING: DAVID MORGAN.
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!

Bekijk ook: de ultieme croissantcombinaties: van pistache tot ‘crookie’

SFOGLIATELLE met ricotta
RECEPTEN, BEREIDING: GEORGINA ESDAILE | FOTOGRAFIE: BEN DEARNLEY | STYLING: DAVID MORGAN.