couscous met vis en pesto alla trapanese

couscousmetvis-deliciousmagazine
aantal 4 | hoofdgerecht | zomer | italiaans |
Als de mussen van ’t dak vallen maak jij deze Siciliaanse couscous met vis en ‘pesto alla trapanese.’ Trapanese is pesto op basis van tomaat en amandel. De naam komt van de Siciliaanse stad Trapani. Deze couscous wil je maken!
voorbereiding25 minutes
kooktijd15 minutes
totale tijd40 minutes

ingrediënten

  • 500 g witvisfilet bijv. heilbot of kabeljauw
  • 500 g kerstrostomaatjes (of pomodorini)
  • 300 g couscous
  • 100 g rozijnen
  • 1 sinaasappel biologisch
  • 3 trostromaten
  • 2 el amandelen
  • 5 basilicum takjes
  • 2-3 el geraspte pecorino
  • 2 rode uien
  • 100 g pistachenoten gepeld, ongezouten

voorraad

  • 6-8 el olijfolie extra vierge
  • 1 teen knoflook

instructies

  • Verwarm de oven voor op 200.C. Verdeel de vis met de tomaatjes over een bakplaat met bakpapier, sprenkel er wat olie over en rooster 12-15 min. in de oven, tot de vis net gaar is. Evt. kun je de tomaatjes nog iets langer laten doorroosteren als je dat lekker vindt. Neem de vis er dan tussenuit en houd warm onder aluminiumfolie.
  • Strooi de couscous in een schaal. Voeg de rozijnen toe. Rasp de oranje schil van de sinaasappel boven de couscous. Schenk er 500 ml heet water bij en laat de couscous 5 min. wellen.
  • Breng een pan water aan de kook. Kruis de trostomaten aan de steelaanzet in en dompel ze een voor een, geprikt aan een vork, zo’n 10 tellen in het kokende water. Trek het vel van de tomaten. Snijd de tomaten in kwarten en verwijder de zaadlijsten.
  • Pureer de amandelen, basilicum (inclusief de zachte stelen) en knoflook in de keukenmachine tot ‘rijstkorrels’. Voeg de tomaat en 3-5 el olijfolie toe en pureer tot een grove pesto. Schep de pecorino erdoor en breng op smaak met zout en peper.
  • Snijd de uien fijn en hak de pistachenoten fijn. Roer de couscous met een vork los. Schep de resterende 3 el olijfolie met de ui en pistachenoten erdoor. Breng goed op smaak met zout en peper. Verdeel de couscous over 4 borden. Leg er de geroosterde vis en tomaatjes bij. Serveer met de pesto.
Voedingswaarde:
calorieën: 935kcal
|
eiwit: 42g
|
vet: 43g
|
koolhydraten: 90g
auteur: delicious.
Recepten, styling, bereiding: Janneke Philippi. Fotografie: Serge Philippi. Bewerking: Trudelies Schouten
In een zoutkorst kun je vis, vlees of groenten heel goed garen. Benieuwd hoe je dat doet? Bekijk deze video: 
 
 
 
 
 
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!


couscousmetvis-deliciousmagazine