vegetarisch
aantal 8 |
dessert, nagerecht, taart |
feestelijk, weekend |
italiaans |
vegetarisch
Mascarpone ontstond bij toeval in Lombardije. Het is eigenlijk geen kaas, maar volvette room, zacht gezuurd met citroen- of wijnsteenzuur. Daarom komt mascarpone dichter bij yoghurt of clotted cream. Je kunt het eenvoudig zelf maken: 7x de allerlekkerste zoete recepten met mascarpone
voorbereiding1 hour hour
kooktijd25 minutes minutes
oven35 minutes minutes
totale tijd2 hours hours
Kookgerei
- ook nodig: vorm met ribbelrand en losse bodem van 22 cm Ø, licht ingevet, steunvulling
ingrediënten
korstdeeg
- 260 g bloem
- 125 g koude boter, in blokjes
- 60 g poedersuiker, gezeefd
- 1 tl gedroogde dragon
- 2 eidooiers
mascarponevulling
- 500 g mascarpone
- 3 el melk
- 60 g poedersuiker, gezeefd
- 1 tl vanille-extract
- 2 navelsinaasappels en 2 rode grapefruits, dik geschild, partjes uit de vliesjes gesneden + 1 tl rasp van elk vloeibare honing, geroosterde en gehakte pistachenoten, voor de garnering
instructies
- Doe de bloem, boter, poedersuiker en dragon in de keukenmachine en mix tot een fijn kruimelig mengsel. Voeg de eidooiers en 1 el ijskoud water toe, zodat je een samenhangend deeg krijgt. Breng dit over op een licht met bloem bestoven werkvlak, kneed het even door en vorm er een bal van. Plet tot een dikke schijf, omwikkel met plasticfolie en leg 1 uur in de koelkast.
- Verwarm de oven voor op 180°C. Rol het deeg tussen 2 licht met bloem bestoven vellen bakpapier uit tot een deeglap van 1⁄2 cm dik. Bekleed hiermee een licht ingevette taartvorm met ribbelrand en losse bodem van 22 cm Ø. Snijd de rand netjes bij. Zet 30 min. in de koelkast.
- Prik met een vork gaatjes in de deegbodem. Leg een velletje bakpapier op de deegbodem en strooi hierop een steunvulling*. Bak de bodem 20-25 min. tot hij heel licht kleurt. Verwijder het papier en de steunvulling en bak nog 10 min. tot het deeg lichtbruin kleurt. Laat volledig afkoelen in de bakvorm.
- Roer in een kom de mascarpone, melk, poedersuiker, vanille en citrusrasp goed door elkaar. Schep op de taartbodem. Garneer met de citruspartjes, sprenkel de honing erover en bestrooi met pistachenoten.
calorieën: 637kcal
|
eiwit: 11g
|
vet: 45g
|
koolhydraten: 47g
auteur: delicious.
* Kijk op deliciousmagazine.nl/blindbakken hoe je een bodem bakt met een steunvulling.
TIP Schep de mascarponeroom pas vlak voor je hem eet op de taart, om te voorkomen dat de bodem zacht wordt. De bodem kun je luchtdicht afgesloten een paar dagen bewaren.
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!
Heb je nog geen delicious. abonnement maar wil je wel heerlijk Italiaans koken? Bestel dan delicious. editie 4 hier.