27x lekkere vegan recepten voor doordeweeks

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Pssst… Kun jij nooit genoeg krijgen van vegan? Bestel onze special! delicious. GREEN: niet normaal lekker

Ben je een flexibele vega(n) die dierlijke producten doordeweeks laat staan? Of behoor je tot de vegans die doordeweeks graag iets héél lekkers op tafel zetten? Say no more!

Tot welk team je jezelf ook rekent – ja, vleeseters zijn ook welkom bij dit eetfestijn – we hebben heerlijke vegan recepten voor je. Van uitgebreid plantaardig tot simpele vegan recepten: er is genoeg om uit te kiezen. 

Alles behalve saai

Je komt hier natuurlijk niet zomaar terecht. Nee, deze lijst is voor fijnproevers! Voor iedereen die zichzelf (en eventuele tafelgenoten) liever niet vijf dagen achter elkaar een vegan AGV-tje serveert. Voor iedereen die nét even iets meer sjeu op tafel willen zetten. Maar dan zonder kant-en-klare vervangers of vleesopvolgers. 

Met deze lijst kook je vers, voedzaam en helemaal from scratch. Zonder dierlijke ingrediënten, mét heel veel fijne smaken. Wat dacht je bijvoorbeeld van vegan erwtensoep of een voedzame nasi van quinoa? Ook plantaardige shoarma, stroganoff en bibimbap maak je in een handomdraai met onze vegan recepten.  

Droom je ook stiekem al over het weekend? Zet dan de ingrediënten voor deze goddelijke vegan chocoladecake vast op je boodschappenlijstje! Of maak deze hartige Catalaanse coca met kruidige tomaatjes.

Diner, lunch of allebei?

Op deze lijst kun je dus keer op keer op terugvallen. En een extra tip van de redactie: deze recepten hoef je natuurlijk niet per se te bewaren tot het diner! Ze zijn ook perfect als vegan lunch. Veel van deze gerechten zet je makkelijk binnen een halfuur op tafel – ideaal voor de thuiswerkers onder ons. Of maak ’s avonds wat extra en neem dat mee naar werk de volgende dag.

De tijd dat vegan recepten saai waren en ’t ontbrak aan smaak en sensatie, is dus echt voorbij. In deze groenkleurige dimensie vliegen de nieuwe combinaties en ingrediënten om de oren! Klaar? Proeven maar!

Simpele vegan recepten

bibimbap
De Koreaanse keuken is niet heel ingewikkeld. Er wordt veel gestoofd en gesudderd en de bbq is vaak van de partij. Soms ben je wel wat tijd kwijt aan marineren of fermenteren.
Gelukkig zijn daar ook trucjes voor, zoals dit snelle inmaakrecept waarbij je de komkommer, daikon en wortel laat trekken in warme rijstazijn en suiker. Zo’n fris zuurtje past perfect bij bibimbap: een kom warme rijst getopt met groenten, pickles zoals kimchi, soms wat vlees en ei. Afgemaakt met sojasaus en gochujang (chilipasta) als belangrijkste smaakmakers.
Deze vegan bibimbap is een fijne start voor nieuwe fans van de Koreaanse keuken. Eet je liever bibimbap met vlees? Maak dan ook eens deze koreaanse bibimbap met entrecote.
naar recept
vegan shoarma van oesterzwam met pickles
Vegan shoarma? Ja, dat lees je goed! Culi-redacteur Merijn Tol laat zien hoe je 100% plantaardige shoarma van oesterzwammen maakt. Geserveerd in flatbreads met zelfgemaakte pickles erbij.
naar recept
Vegan shoarma oesterzwammen
vegan groentepita met Pulled Oats, knoflooksaus & koriandersalsa
Pulled Oats is het plantaardige antwoord op pulled pork, chicken en beef. Heerlijk in een pitabroodje, zoals in dit recept voor vegan groentepita met knoflooksaus & koriandersalsa. Je koopt Pulled Oats bij de meeste supermarkten en vind het in het schap bij de vleesvervangers. Zelf pitabroodjes maken? Bekijk de stap-voor-stap video
naar recept
Vegan-groentepita-met-pulled-oats
vegan stroganoff met portobello
Dit traditionele Russische gerecht is met portobello's net zo lekker als met een stuk vlees! Spice it up en vervang een deel van het paprikapoeder door extra pikant paprikapoeder. Kies mooi rood, geurig paprikapoeder, dat maakt écht verschil.
Op zoek naar meer veganistische recepten? Hier vind je onze vegan lasagne met miso en paddenstoelen.
naar recept
Vegan stroganoff met portobello - delicious
vegan broccoliniballetjes
Leve de vegan recepten. Er wordt volop geëxperimenteerd met vleesvervangers, maar: je maakt ze ook eenvoudig zelf. Probeer deze vegan broccoliniballetjes eens. Wij zijn al fan!
naar recept
vega broccoliniballetjes | delicious
koolraapsoep met miso en roggebroodkruim
De miso geeft een heerlijke umamismaak aan deze supersnelle koolraapsoep, die ook nog eens vegan is.
En de restjes koolraap? Die gaan in deze gratin met pastinaak en salie.
Nog meer weten over miso? Lees hier alle ins & outs!
naar recept
Koolraapsoep met miso
geroosterde-groentebouillon
Als je de juiste ingrediënten in huis haalt en even de tijd neemt, maak je zo een hele krachtige groentebouillon. Dit basisrecept komt uit de keuken van Eke, die keer op keer de lekkerste geroosterde groentebouillon op tafel zet.
naar recept
groentebouillon
tofoe-yakitori met noedels
De meeste noedelrecepten zijn supersnel klaar. Ook deze courgette-tofoe yakitori met noedels is een fluitje van een cent. Tofoe en courgette marineren, aan prikkers rijgen en bakken in de koekenpan. Champignons roerbakken, noedels koken, klaar! Extra groenten? Neem nóg een courgette en bak in blokjes mee met de champignons.
We hebben voor elke dag van de week wel een superlekker noedelrecept. Maak morgen bijvoorbeeld rijstnoedels met biefreepjes. In 15 min. klaar!
naar recept
rode-rijstsalade met roodlof, rodekool en geroosterde walnoten
Hier zijn we dol op; rode-rijstsalade met roodlof, rodekool en geroosterde walnoten. Gezond en voedend met lekker veel smaak. Zo zien we salades graag.
Ook lekker: parelcouscoussalade met asperges & feta-harissadressing.
naar recept
rode-rijstsalade met roodlof
gegrilde broccolini met salsi di mandorle & chili-olie
Een delizioso bijgerecht met de allerlekkerste smaken die Italië te bieden heeft: amandelen, citroen en peperoncino, oftewel chili. De amandelen worden geweekt, waardoor je ze kunt opdraaien tot een romige salsa. Dat vormt zo’n lekker contrast met de gegrilde broccolini die nog een stevige bite heeft.
naar recept
POMPOENRAMEN met gefrituurde nori & spicy tofoetopping
Dit vegan recept voor pompoenramen is bedacht door Milou van der Will. Haar kookboek 'Vegan comfort' staat vol met vegan gerechten waar je spontaan trek van krijgt. Zo ook dit recept voor pompoenramen met gefrituurde nori en spicy tofoe. Of je nu kookt voor het hele gezin of voor een romantische dinertje voor twee, dit gerecht is geschikt voor elke gelegenheid. Enjoy!
naar recept
Pompoenramen
couscous van bloemkool met linzenburgertjes en harissadressing
Deze couscous van bloemkool met linzenburgertjes en harissadressing is echt een topper voor doordeweeks. Snel klaar, vol groenten en smaak! Tip: In het groentekoelvak van de supermarkt vind je ook kant-en-klare bloemkoolcouscous. Makkelijk, maar wel minder vers.
Ook harissa kun je zelf maken, je vindt hier het recept.
naar recept
bloemkoolcouscous - delicious
supersnelle vegetarische rendang met Pulled Oats
Minta & Mae nemen de keuken van Janneke Philippi over en vieren de herfst. En wat is er nu meer herfstig dan een lekker bord vol rendang? Minta & Mae maken hun eigen easy cheat versie.
Ga je toch liever voor de klassieke versie? Maak dan deze rendang met kurkumarijst.
naar recept
falafel met tahinidressing
Kikkererwten zijn oergezond, dus maken we kikkererwten-citroen falafel met tahinidressing. Maak je het falafel mengsel de avond van tevoren al, dan ben je in een halfuurtje klaar. Prima voor een doordeweekse dag! Je bakt de falafel in de oven, dus met weinig vet. Verantwoord én superlekker!

Ook lekker: mini falafel burgertjes met munt-avocado en yoghurt-saus
naar recept
kikkererwtenfalafel-deliciousnederland
nasi van quinoa met pinda’s en koriander
Heb je zin in nasi met een twist? Ga dan voor de nasi van quinoa met pinda's en koriander. De pinda zorgt voor de nodige crunch en de koriander geeft het gerecht meer smaak. En ook niet vervelend; het staat binnen een half uur op tafel.
Ben je op zoek naar een goede toevoeging in je keuken? Bekijk dan deze 8x Aziatische sauzen die in jouw keukenkastje horen.
naar recept
quinoa-nasi met pinda’s en koriander - delicious
sushirolletjes met bruine rijst, tofoe en komkommer
Dit hoofdgerecht is een pleidooi voor het vaker inzetten van bruine rijst. Sushi is altijd goed en wat zijn deze sushirolletjes met bruine rijst, tofoe en komkommer lekker! Deze maaltijd is ook nog eens helemaal vegan.
naar recept
sushirolletjes met bruine rijst en tofu | delicious
Bloemkoolsoep met cashewnoten & kurkuma
Zijdezachte bloemkoolsoep kun je ook maken zónder dat daar een scheutje (plantaardige) room aan te pas komt. Voor dit recept gebruiken we namelijk cashewnoten, die we meekoken en daarna samen met de bloemkool pureren tot een verrassend romige soep. Maak de bloemkoolsoep een dag van tevoren zodat de smaken een nachtje kunnen intrekken. 
Tip: voeg een paar eetlepels edelgistvlokken toe. Deze unieke vlokken benaderen de smaak van kaas, waardoor je soep in een handomdraai extra ‘oomph’ krijgt! 
Ook lekker: 11 x recepten met (parel)couscous
naar recept
Pizza met tuinbonen & courgette
Is het een flatbread, of juist een pizza? Who cares, it’s vegan! Maar om de vraag toch te beantwoorden: een beetje van beiden. Of beter gezegd: het beste van beiden. Voor dit gerecht mag je de mouwen opstropen, want er gaat gekneed worden! Bovenop het verse, knapperige deeg komen frisse groenten, en met een lekkere zwiep za’atar geef je ‘m extra karakter.
naar recept
Courgetteburgers
Tijd om lekker uit te pakken. Deze burgers zetten je zintuigen én kookkunsten op scherp, want met de bijbehorende ingrediëntenlijst wordt het alles behalve saai. Moeilijk? Nee, dat dan weer niet!
Voor deze burgers gebruiken we glutenvrije ingrediënten. Wil je het hele gerecht glutenvrij maken? Kies dan ook voor glutenvrije burgerbroodjes. Zulke broodjes scoor je bij de biologische supermarkt; in de meer doorsnee winkels zijn ook normale bolletjes zonder gluten verkrijgbaar.
Wees vooral niet zuinig met de mayo en gekaramelliseerde uien, die zorgen voor extra feestvreugde!
Lees ook: dit moet je weten over jackfruit
naar recept
Zijden tofoe in pittige sojasaus & crispy sjalotjes
De koningin onder de tofoesoorten: zijden tofoe! Zacht, romig, subtiel en ontzettend voedzaam. Door dit gerecht slaan je smaakpapillen nèt niet op tilt. Die beleving is volledig te danken aan de frisse bosui en een hete sizzle van sojasaus met gember, crispy sjalotten en een royale hoeveelheid chilipeper. 
naar recept
vegan nachos met chipotle, zwarte bonen & snijbiet
Mooi meegenomen: er komt geen vlees of vis aan dit gerecht te pas en alleen maar plantaardige zuivel. Zet deze nachos lekker stoer in één schaal op tafel en opscheppen maar!
Meer vegan recepten vind je in het januarinummer van delicious. magazine. Koop het blad in de winkel, of neem een abonnement zodat je nooit meer een nummer mist.
naar recept
NACHO’S met chipotle-zwarte bonen & snijbiet
Vegan erwtensoep
We vieren de – aanstaande – herfst met deze vegan erwtensoep bomvol groente. In plaats van doperwten kun je ook spliterwten voor dit recept gebruiken.
Ga in dat geval uit van 350 g spliterwten, week ze 1 nacht van tevoren en kook ze in 35-40 min. gaar. Voeg halverwege de kooktijd de gesneden groenten toe.
naar recept
vegan erwtensoep
Vegan auberginecurry met kokos
Dit recept voor vegan auberginecurry is gebaseerd op de klassieke butter chicken. Stoof de aubergine langzaam in romige kokoscurry en je weet niet wat je proeft!
naar recept
Vegan auberginecurry met kokos
zoete aardappel in tomaten-linzensaus met mangochutney
Vegan stoven was nog nooit zo makkelijk én snel. De gember geeft het gerecht een pittige kick, en smaakt lekker fris in combinatie met de korianderzaadjes.
Weinig tijd? Maak dan een van deze Aziatische recepten die op tafel staan in 30 minuten.
naar recept
zoete aardappel in tomaten-linzensaus met mangochutney
dahl met kokos, maïs, kikkererwten en tahini
Kokosmelk maakt deze Indiase linzensoep – dahl – nog romiger. Speel vooral met de specerijen, en vervang het kerriepoeder door garam masala of een mix van geroosterde, en gemalen korianderzaadjes, komijn, Kashmiri-chili (een milde, dieprode chili), en kurkuma.
naar recept
kokos-dahl met maïs, kikkererwten en tahini
gebakken aubergine met knoflook, sojasaus, mirin & shiso
Zet je tafel vol kleurrijke schalen met veel smaakexplosies en vraag iedereen die je lief is om te komen eten! Dit feestbuffet lokt jong en oud aan tafel. De internationale gerechten komen van over de hele wereld toch matchen ze wonderwel qua smaken en stijlen. Kruidig, opwekkend en vooral héél verleidelijk. Deze gebakken aubergine is toegankelijk en spannend tegelijk en helemaal vegan, dus fijn voor velen.
Ook lekker… Deze feestelijke confit de canard-kroketjes!
Voorbereiden: maak de aubergine en saus tot ± 1 dag eerder en bewaar afgedekt in de koelkast. Laat voor serveren op kamertemperatuur komen.
naar recept
gebakken aubergine knoflook soja
spliterwtensoep met brood uit Keukens van Oekraïne
Deze soep komt uit het boek Keukens van Oekraïne van de bekroonde chef Olia Hercules. Dankzij haar recepten mogen we proeven van de verhalen die anders zouden verdwijnen. Olia: 'In Oekraïne wordt deze soep kuleshnyk genoemd. Hij houdt het midden tussen een minestrone en ribollita. Volgens mijn vegetarische echtgenoot Joe is dit recept – afkomstig uit Zinovia Klynovetska’s beroemde kookboek uit 1913 met gerechten en dranken uit Oekraïne– de lekkerste uit dit hele boek.
Gedroogde restjes brood worden gebruikt om de soep nog iets te verdikken, wat hem heerlijk voedzaam en troostrijk maakt. Een scheutje olijfolie over de kuleshnyk bij het opdienen, een nogal Italiaans trucje, werkt hier heel goed.'
Benieuwd naar de Oekraïense keuken? Bak dan ook eens deze maanzaadcake.
naar recept
Spliterwtensoep van Olia Hercules

Lees ook: ketogeen dieet? Dit wil je (w)eten

Pompoenramen
FOTOGRAFIE: MILOU VAN DER WILL.