8x Aziatische sauzen die in jouw keukenkastje horen

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Reserveer in je keukenkastje een hoekje voor onmisbare Aziatische sauzen. Ze geven een instant kick aan je gerechten. Dit zijn onze acht favorieten plus heerlijke gerechten!

Oestersaus

Dit is een Chinese saus die oorspronkelijk uit Guangzhou (Kanton) komt. Gemaakt door oesterbouillon heel lang in te koken tot een bruine, stroperige saus ontstaat. Nu wordt oestersaus ook gemaakt van sojasaus, op smaak gebracht met vis- of schaaldierenextract. Dus lees het etiket als je de echte wilt. Gebruik oestersaus bijvoorbeeld in een snelle roerbak.

drumsticks-delicious

oosterse drumsticks met paksoi

Fingerfood voor zondag. Deze drumsticks worden übersticky door honing en oestersaus en zijn goed voor te bereiden. Dat is zelfs nog beter, want hoe langer je de kip marineert, des te meer smaak deze krijgt. Wok de paksoi kort zodat deze zijn crunchy houdt.

>> naar het recept 

Zwartebonensaus

De zwarte bonen voor deze saus worden gefermenteerd en dan gemalen met sojasaus, water, olie en meer smaakmakers. De saus is sterk van smaak, dus wees er zuinig mee. Zwartebonensaus is ideaal in roerbak- en stoofgerechten en bij groenten als boontjes en bloemkool.

Hoisinsaus

Ook deze Chinese dikke bruine en zoetige saus komt uit de Guangzhou. Op basis van sojabonen, suiker en azijn. Elk merk voegt daar weer eigen ingrediënten aan toe. Probeer er een paar uit en kies je favoriet. Hoisin smaakt bijvoorbeeld goed bij eend en in marinades, bijvoorbeeld voor spareribs.

kruidige spareribs | delicious

kruidige spareribs met ananas-hoisinglazuur

Overal staan sappige spareribs op het menu. Die wil je thuis ook maken! Maar hoe? Probeer deze kruidige spareribs met ananas-hoisinglazuur, zó lekker! Om je vingers bij af te likken (letterlijk!).

>> naar het recept 

Sojasaus

Ketjap manis en ketjap asin zijn natuurlijk oude bekenden uit de Indonesische keuken, maar in de Aziatische keuken worden veel meer sojasauzen gebruikt. Ze hebben allemaal hun eigen smaak en je gebruikt ze allemaal anders. De basis van alle sojasauzen is de sojaboon, soms in combinatie met tarwe, water en zout. Voor authentieke sojasaus worden deze basisingrediënten gekookt en lang gefermenteerd. Dit proces zorgt voor de volle, rijke umami-smaak. Nu worden de meeste sojasauzen niet meer gefermenteerd, maar met een snel, chemisch proces tot saus gemaakt.

Japanse sojasaus

Japanse sojasaus wordt gemaakt met half sojabonen en half tarwe. De donkere variant wordt vaak gebruikt om sushi in te dippen en is te koop in de supermarkt. De lichtere koop je bij de Aziatische supermarkt en is wat zoeter én zouter van smaak. Het zoetige komt door toevoeging van mirin (rijstwijn). Japanse tamari, van oorsprong een bijproduct van de miso- productie, bevat geen tarwe en is wat steviger van smaak.

rijstrolletjes met garnalen

rijstrolletjes met garnalen, chilimayonaise en sojasaus

Chun juan heten ze in het Chinees en dat betekent lenterolletje. Het gaat om die rolletjes met dat prachtige, transparante rijstvel* erom. Gevuld met verse groenten, noedels, garnalen of vlees. Fris, knapperig en ultra vers. 'Laat je niet afschrikken door de rijstvellen. Die behoren tot de makkelijkste velletjes om mee te werken. Haal ze een voor een door handwarm water om ze wat zachter te maken, vul ze, rol ze op en maak dicht.'

>> naar het recept 

Chinese sojasaus

Chinese sojasauzen – meestal alleen van sojabonen – worden vaak een paar weken gefermenteerd. Dus zijn ze steviger van smaak dan Japanse sojasauzen. Ook hier lichte en donkere varianten, lichte zijn altijd zouter dan donkere! Donkere soja- saus wordt meestal langer gefermenteerd en er gaat wat karamel bij voor extra kleur en zoetigheid. Deze saus is wat dikker. De lichte variant wordt korter gefermenteerd en er wordt minder of geen karamel aan toegevoegd.

Indonesische ketjap

In de Indonesische en Maleisische keuken is ketjap heel geliefd. Ketjap manis is sojasaus gezoet met palmsuiker of melasse. De saus zoet en stroperig. Ketjap asin is zouter, te vergelijken met lichte Chinese sojasaus. Verder heb je nog halfzoete ketjap sedang, dikke ketjap kendal en extra zoete ketjap medja.

telor kecap - delicious

telor kecap met simpele nasi

Janneke Philippi: ‘Als variatie op de traditionele telor kecap bak ik van de eieren ook weleens omeletten, ‘daar’ in het Maleis. Rol ze op en bind ze vast met een reepje prei. Vastzetten met een bamboeprikker kan ook. Verwarm ook de omeletten kort mee in de ketjapsaus.’ 

>> naar het recept 

Sojasaus uit andere landen

In bijna elk Aziatisch land wordt de sojasausfles royaal gehanteerd. In Korea werd traditioneel een lichte, zoute sojasaus gebruikt, maar nu zie je hier ook alle soorten: van zoet en stroperig en op smaak gebracht met specerijen tot licht en vrij neutraal van smaak. Ook in Thailand, Vietnam en Cambodja kun je kiezen uit veel soorten sojasaus, maar daar wordt meestal vissaus gebruikt als zoute smaakmaker.

Beeld: iStock

aziatische saus - delicious