Mét extra veel groenten, knallende smaken en het liefst ook nog supersnel op je bord: is dat niet hoe iedereen het liefst vega eet? Daarom een lijstje met snelle vegetarische recepten om achter de hand te houden op drukke dagen.
We staan er zelf van te kijken, want we wisten niet dat we zoveel snelle vegetarische recepten in ons archief hadden. Bijzonder gevarieerd, dat ook nog eens. Voor de liefhebbers van Aziatische smaken kunnen we je de szechuan-noedels van Yvette van Boven aanbevelen, maar ook de gado-gadosalade die uit zijn voegen barst van de pinda’s.
Liever een warme kom stoof, zet dan een grote pruttelpan op het vuur met pompoencurry en maak het af met een dakje bladerdeeg. Al even lekker: Mexicaanse linzen-bonenschotel of linzensoep met crème fraîche. Ideale gerechten om op te vegen met een goed stuk brood.
Ook als je op zoek bent naar snelle vegetarische pasta en gnocchi recepten wil je door deze lijst scrollen. Wat dacht je bijvoorbeeld van gnocchi van geroosterde biet met verse ricotta?
42 snelle vega recepten
Mexicaanse linzen-bonenschotel met groenten
Linzen, kidneybonen én groenten. Dat betekent een goede portie vitaminen, een mooi setje eiwitten en flink wat vezels. En hadden we het al over die rijke smaak gehad? Een betere vega-dag wordt het niet! Extra prettig: in deze Mexicaanse schotel doet de tijd het werk.
Pittige szechuan-noedels met paddenstoelen, gember & krokante chili-olie
Smaakmakers mogen in geen keukenkastje ontbreken. Deze pittige szechuan-noedels staan zo op tafel. De crispy chili-olie zorgt ervoor dat dit gerecht bomvol smaak zit.
tofucrème met gebakken aardappels en sjalottencrispies
Emma: 'Gebakken aardappels vind ik het lekkerst met kruimige grote aardappels en niet met krieltjes. Die eerste hebben als je ze snijdt namelijk grote, rechte vlakken die je extra knapperig kunt bakken.'
In de geest van Jamie Oliver bedenkt Janneke Philippi dit familierecept voor wraps met oesterzwamshoarma. Liever met vlees? Vervang dan de helft van de oesterzwammen door lamsracks. Snijd het vlees van de botten in reepjes. Bewaar de botten voor een heerlijke bouillon.
traybake met gnocchi, waterkerspesto, bimi en tomaat
De pesto in dit recept is de bom en ook heerlijk door pasta pesto of als dip op de borrelplank!Tip: Vervang de waterkers ook eens door rucola of gemengde groene kruiden.
Steek de houtskool aan voor onze geweldige vega bbq. Zelfs de grootste vleeseter gaat om voor onze ‘shoarmaspies’. Buiten koken is heel fijn, maar alles kan eventueel ook binnen in de grillpan.
Met alle kruiden en specerijen die de Griekse keuken zo eigen maken: kaneel, oregano en een snufje chili voor precies genoeg pit. De verkruimelde feta is essentieel!
Doe wat meer moeite voor een onbekendere pasta-vorm, kies je favoriete ingrediënten en serveer zo’n snelle pastasalade bij de BBQ. Deze pastasalade met gegrilde broccoli is eenvoudig, vol zomersmaken en je krijgt iedereen er gelukkig mee.
pastasalade met courgette, komkommer & verse geitenkaas
Doe wat meer moeite voor een onbekendere pasta-vorm, kies je favoriete ingrediënten en serveer zo’n snelle pastasalade bij de BBQ. Deze pastasalade met courgette is eenvoudig, vol zomersmaken en je krijgt iedereen er gelukkig mee.
vegan groentepita met Pulled Oats, knoflooksaus & koriandersalsa
Pulled Oats is het plantaardige antwoord op pulled pork, chicken en beef. Heerlijk in een pitabroodje, zoals in dit recept voor vegan groentepita met knoflooksaus & koriandersalsa. Je koopt Pulled Oats bij de meeste supermarkten en vind het in het schap bij de vleesvervangers.
crispy ravioli met citroen-artisjokkensaus & stracciatella
Crispy ravioli zijn naast een hoofdgerecht óók een steengoede borrelhap, prikkers erin en happen maar. Pssst… Met een glas wijn erbij per favore 😉 Grazie!Serveer je deze ravioli als borrelhap? Geef de artisjokkensaus en stracciatella dan apart erbij als dip.
De ultieme combi: pizza met tomaten en pesto. Alles zelfgemaakt, van het deeg en de pizzasaus tot de pesto. Dan smaakt je pizza zoals in Italië, superlekker dus! Kies goed rijpe tomaten in verschillende kleuren, dat ziet er leuk uit.
Koshari – of kushari – is meer dan de som der delen. Het is een rijkgevuld armeluisgerecht dat je in Egypte 's middags of 's avonds op straat eet bij speciale koshari-standjes en -restaurants, waar je alle ingrediënten – en dat zijn er heel wat! – samen op je bordje krijgt.
Deze pasta wordt ook wel pasta risottata genoemd, pasta net zo bereid als risotto. Elke korte pastasoort kun je ervoor nemen, bijvoorbeeld schelpjes, penne of fusilli.
rucola-gnudi met pomodorinisaus en pijnboompittenkruim
Gnudi (spreek uit njoedie) vind je steeds vaker op de menukaart. Het zijn een soort gnocchi, maar dan gemaakt met ricotta in plaats van aardappel. In dit recept gebruiken wij kwark in plaats van ricotta, ook heel lekker!
tomatensoep met miso en bosui (Vrijheidssoep 2024)
Vrijheid vier je op 5 mei samen met je buren, je beste vrienden, kennissen en vage bekenden en nieuwe gezichten. Op tafel een pan soep – déze tomatensoep van Nick – en verhalen over de betekenis van vrijheid.
Julie: 'Ramen kan mij niet spicy genoeg zijn. Te pittig? Vervang de crispy chili-olie door bijvoorbeeld soja- of hoisinsaus. En mocht je iets meer tijd hebben, dan kun je de eieren ook een nacht marineren in (oolong)thee of sojasaus.'
polenta al forno met spinazie, gorgonzola & pijnboompitten
De inspiratie voor Jannekes té lekkere gerechten doet ze op tijdens haar vakanties in Italië, hoewel de voorraadkast ook een grote rol speelt. Polenta en pijnboompitten heeft ze eigenlijk altijd wel in huis, en jij waarschijnlijk ook.
Minta & Mae koken vegetarische gerechten met een seizoensgroente in de hoofdrol. Dit keer is dat witte kool, waarmee ze heerlijke taco's met witte-koolsla, bonen en tomatensalsa maken.
basilicumgnudi met salsa van geroosterde pomodorini
Regelrecht uit Toscane! Gnudi zijn gnocchi van ricotta. Parmezaanse kaas geeft ze een extra hartige smaak. Je maakt de balletjes met je handen of met twee lepels. Gnudi gaan er niet vandoor met de schoonheidsprijs, maar ze smaken fantastisch!
Populair Thais streetfood krijgt een vega twist. Deze eenpanner maak je in een loeihete wok: dat zorgt ervoor dat het in no time op tafel staat. De enige moeilijkheid zit hem in het vinden van de juiste ingrediënten. Zonder brede rijstnoedels en Chinese broccoli (kailan) is pad see ew eigenlijk geen pad see ew. Op naar de toko dus!
gevulde rode aardappel met tuinbonen, salie & gepocheerd ei
Er zijn zoveel manieren om aardappels te eten, maar als je ze poft en dan vult, blijft de echte aardappelsmaak goed intact én voeg je naar eigen inzicht een subtiele vulling toe. Vega? Zonder panchetta is deze gevulde aardappel vegetarisch.
volkorenspaghetti met sinaasappel, walnoten & pecorino
Yvette kookt graag met fruit. Deze keer zet ze sinaasappels in de spotlights. Dit fruit gaat door haar volkorenspaghetti met walnoten en pecorino. Fruit en hartig: wat een topcombi!
Deze groene curry maak je met lekker veel groente en paneer. Paneer is een verse Indiase kaas van koemelk. Ideaal in curry's of andere vega gerechten. Zelf paneer maken? Check hier hoe je dat makkelijk doet!Eet je 'm liever vegan? Vervang de paneer dan voor tofoe.
Maak deze smeuïge blauwe-kaassoufflé in een ovale schaal die lager is dan een klassieke, ronde soufflévorm. De blauwe kaas is heerlijk in combinatie met de geroosterde peren!Nog meer luchtig lekkers: dubbelgebakken soufflés met gekaramelliseerde tomaatjes
pappardelle met cherrytomaatjes, geitenkaas & saliepesto
De lange, brede linten van de pappardelle brengen je direct in Italiaanse sferen. De cherrytomaatjes, geitenkaas en saliepesto zorgen voor een smaak sensatie op je bord. En dit alles in slechts 20 minuten. Wat wil je nog meer? Tip: Bestrooi voor wat extra pit de pasta met een snuf chilivlokken.
agnolotti met geroosterde knolselderij, ricotta en tijmolie
Agnolotti zijn deegkussentjes met een kartelrand en extra flap.Tip: Serveer er voor een fris tegenwicht een salade bij van rucola met (gegrilde) rode uiringen, olijfolie en gerijpte balsamico-azijn.
Gebruik evt. 2 koekenpannen als je meer dan 4 eieren wilt klaarmaken of doe het geheel in een ovenschaal en zet ze 12-15 min. in de oven op 170°C. Nog leuker is het om hiervoor eenpersoonspannetjes te nemen!
Echt comfort food zo’n grote kom ramen met heel veel groente en pittige chili-olie. In Japan mag je de noedels gewoon naar binnen slurpen.Gebruik in plaats van mini-paksoi eventueel shanghai paksoi of boksoi.