32 recepten om in april te maken met seizoensproducten

In april laat de lente voorzichtig van zich horen. De eerste groenten worden geoogst, maar echt een vetpot is het nog niet. Er zijn wat peultjes, kroppen sla en allerlei telgen uit de lookfamilie. Daar weet jij wel raadt mee, want met een goed delicious. recept op zak tackle jij het seizoen!

Gefeliciteerd! Het is je gelukt: je hebt het donkere seizoen getrotseerd met opgeheven hoofd, en nu verdien je heel veel lente lekkers. Sla het rondje supermarkt even over en ga naar de (biologische)markt.

Wat je daar vindt? In een goede oogstmaand – dat kan natuurlijk fluctueren – zo’n beetje alle groenten uit deze lijst. En wat je daarmee maakt? Nou, noedels met andijvie bijvoorbeeld, of bleekselderij in serranoham, paksoi in een pasta en nog veel meer groen en knapperigs.

Kortom, met deze seizoensrecepten laat je de frisse lentewind eens even flink door je keuken waaien. Want het mag wel wat frisser, wat groener en nieuwer.

Andijvie

Witte asperges

Spinazie

Bleekselderij

Paddenstoelen

Paksoi

Prei

Lasagne à la Jamie Oliver: met langzaam gegaarde florentijnse venkel, zoete prei en kazen
Bij deze briljante lasagne draait alles om het optimaal benutten van de geweldige zoete smaken van de venkel en prei. Als je ‘m met liefde en aandacht opbouwt, zet je hiermee een volmaakte klassieker op tafel.
Maak ook eens deze heerlijk krokante cobb salad van Jamie Oliver.
naar recept
Jaimy Oliver's Lasagne - delicious
kip in ’t pannetje met prei & dilleyoghurt
Gestoofde kip met prei blijft een heerlijke combinatie! Dilleyoghurt geeft het een fris accent. Serveer lekker met fluffy rijst of vers flatbread.
naar recept
geitenkaas-quiche met prei en artisjokken
Brique de chèvre is rauwmelkse geitenkaas met een rode korst. Deze kaas is zacht en smeuïg en heeft een volle, pittige smaak. De naam dankt de kaas aan z’n vorm: brique is het Franse woord voor steen. Het is een broertje van de koe-variant: brique du Forez.
naar recept
geitenkaas-quiche met prei en artisjokken

Koolraap

Raapstelen

Radijs

orzosalade met romanesco en radijsbladpesto
Orzo of riso is een pasta die op rijstkorreltjes lijkt. Orzo betekent in het Italiaans gerst, riso is rijst. Deze pasta soort leent zich ideaal voor risotto! Wij serveren hem met romanesco en huisgemaakte pesto van radijs.
naar recept
orzosalade-pesto-delicious
salade van radijs, tuinbonen en groene tahinsaus
Tekscoördinator Laura legt uit waarom zij zo van Yotam’s recepten houdt.'The happiest food in the world', zo wordt het eten van Yotam Ottolenghi getypeerd en ja ook mij maakt het blij!
Neem nu zijn salade met radijs, tuinbonen en groene tahinsaus… dat is zo'n lekkere frisse lunch door de citroen, verse koriander, bladpeterselie en het komijnzaad. Ik gebruik royaal komijnzaad, niet gemalen maar gewoon heel en ik verheug me nu al op een versie met verse tuinboontjes!'
Maak ook eens: Ottolenghi’s gebakken polenta met feta, bechamel en za’atar-tomaten
naar recept
salade radijs-delicious
gemarineerde zalm met salade van venkel, appel & radijs
Het wachten wordt beloond, want deze vis doet twee overnachtingen in de koelkast, maar dan heb je wel een smaakbom van jewelste. Serveer de zalm als voorgerecht of als onderdeel van een uitgebreide brunch.
Maak ook eens: tempura van oesters met spicy dipsaus
naar recept
gemarineerde zalm venkel

Roodlof & Witlof

Makreelsalade in roodlofblaadjes met citrusparels
Voor je het weet is het feest al begonnen met deze makreelsalade hapjes.
Je kunt zowel de citrusparels als de makreelsalade een dag eerder bereiden. Bewaar in afgesloten bakjes in de koelkast.
naar recept
makreelsalade in roodlofbladeren
rode-rijstsalade met roodlof, rodekool en geroosterde walnoten
Hier zijn we dol op; rode-rijstsalade met roodlof, rodekool en geroosterde walnoten. Gezond en voedend met lekker veel smaak. Zo zien we salades graag.
Ook lekker: parelcouscoussalade met asperges & feta-harissadressing.
naar recept
rode-rijstsalade met roodlof
quiche met roodlof, fontina en walnoten
Nu de koudere dagen eindelijk lijken aan te breken, snakken we naar warme, romige gerechten. Maak de quiche met Italiaanse fontina. En mochten we verrast worden door een zonovergoten najaarsdag: maak er dan een heerlijke lauwwarme salade van het seizoen bij!
naar recept
quiche met roodlof

Ui

Waterkers

gerookte hotdog met knolselderijremoulade en waterkers
Hotdogs zijn voor ons de ultieme guilty pleasure. Simpel, maar oh zo lekker! De zelfgemaakte knolselderijremoulade en smokey dog maakt deze versie van Janneke Philippi toch een beetje bijzonder. De waterkers zorgt voor extra pit.
Serveer een lekkere portie polentafriet bij de hotdogs.
naar recept
waterkerssoep met citroengras & gepocheerd ei
Verfrissend, romig en op smaak gebracht met onze favoriete Aziatische specerijen. Serveer deze soep als maaltijd met een gepocheerd ei, en een rijstpannenkoek on the side, of als een lichte lunch.
feit of fabel? Tomaten mag je niet in de koelkast bewaren
naar recept
waterkerssoep

Peultjes

pikante kip met knapperige peultjes
Weinig tijd en toch lekker koken en eten… dat kun je aan delicious. wel overlaten. Proef deze pikante kip met knapperige peultjes maar! Superlekker en staat in no time (20 minuten!) op tafel.

Probeer dit Indiase gerecht met kip en peultjes ook eens!
naar recept
pikante kip met peultjes
peultjessalade met rucola en gemarineerd citrusfruit
Het was gister de Dag van de Duurzaamheid. delicious. is van mening dat je iedere dag – al is het een beetje – duurzaam bezig kunt zijn. En als je eet wat in het seizoen is, eet je met nog meer smaak en haal je zéker de juiste voedingsstoffen binnen. Neem als inspiratiebron delicious. PUUR en alles komt goed! Tip: kook groente voor in gezouten water, zodat de smaak beter behouden blijft (zout water voorkomt ook dat er vocht weglekt uit de groentecellen). Mooi meegenomen: de kleur van groente blijft ook frisser!
naar recept
Peultjessalade-delicious
Thaise doperwten-kokossoep
Deze soep ga je in je hart sluiten en héél vaak maken! Vol smaak en – altijd fijn – supersnel op tafel. Ook lekker met courgette, sugarsnaps, paksoi en groene asperges.
Nog zo'n Thaise altijd-goed-soep maken?
naar recept
Thaise doperwten-kokossoep - delicious
sambal goreng peultjes met tahu
De zoetzure ananas wordt extra lekker als je het de avond van tevoren maakt. Het sap mengt dan nog beter met de zoetzure siroop. Bewaar de ananas in de koelkast.
Geen zin in vega? Vervang de tofu dan bijv. door gekookte garnalen. Warm de garnalen de laatste 1-2 min. met de peultjes mee.
naar recept
sambal goreng
sinaasappelkarbonade met peultjes en salsakrieltjes
Testkok Arjan: 'Zo lekker dat ik het snel nog eens ga maken en dan met andere verse kruiden voor de salsa. Hiermee blijf je variëren!'.
naar recept
sinaasappelkarbonade met peultjes

Sla

soep van prei en sla met blauwaderkaas
Deze superlekkere soep maak je met maar weinig ingrediënten. En hij is ook nog eens in een halfuur klaar, wat wil je nog meer? Voor kinderen en anderen die niet van pittige blauwaderkaas houden, kun je ook blokjes jonge boerenkaas door de soep doen.
naar recept
sla-preisoep - delicious
ijsbergsla met doperwten en muntdressing
Herontdek ijsbergsla en serveer de toch wat 'gewone' krop met deze supergroene dressing. Scheur de bladen lekker grof, daar wordt de salade extra knapperig van, en het ziet er ook nog eens mooi uit.
Peultjes over? Maak sambal goreng met tahu
naar recept
ijsbergsla met doperwten en muntdressing
slablad met garnalen, kimchi & pittige gebakken rijst
Slablaadjes zijn verschrikkelijk ondergewaardeerd. Wij zien ze vooral als een vervanger voor wraps en taco's, maar in Azië is het een volwaardig gerecht: san choy bow. Deze variant met kimchi is heerlijk fris en pittig.
Maak ook deze variant met sinaasappel en eendenborst
naar recept
slablad met kimchi en garnalen gezonde rijst recepten

Snijbiet

Komkommer

pasteitjes met pompoencurry & komkommerraita
Een fijne verrassing als de kruidige pompoencurry onder z'n dakje van bladerdeeg tevoorschijn komt.
Dít doe je met de overgebleven pompoenpitten!
naar recept
Pasteitjes met pompoencurry & komkommerraita
tzatziki
Omarm deze frisse tzatziki saus net zoals de Grieken, en besmeer er je pitabroodjes mee, serveer naast gegrild vlees of dip er groenten in.
Deze Griekse recepten wil je maken of bestellen als je in Griekenland bent.
naar recept
tzatziki recept
tonijn met sumak en komkommer-muntsalade
Dit beeldschone gerecht maak je in een halfuurtje klaar. Je marineert de verse tonijn in een mix van olie, zout en sumak. Bonenmengsel met granaatappelmelasse erbij en de frisse yoghurt en bietenrelish maken het helemaal af. Zo mooi en lekker kan simpel zijn!
naar recept
tonijn-sumak-deliciousmagazine

Probeer ook zeker: 18x de lekkerste hoofdgerechten met ei

Koolraapsoep met miso
STUDIO PHILIPPI