32 recepten om in april te maken met seizoensproducten

32 recepten om in april te maken met seizoensproducten
Recepten: Ellie & Sam Studd | Fotografie: Ben Dearnley | Styling: Kirsten Jenkins.

In april laat de lente voorzichtig van zich horen. De eerste groenten worden geoogst, maar echt een vetpot is het nog niet. Er zijn wat peultjes, kroppen sla en allerlei telgen uit de lookfamilie. Daar weet jij wel raad mee, want met een goed delicious. recept op zak tackle jij het seizoen!

Gefeliciteerd! Het is je gelukt: je hebt het donkere seizoen getrotseerd met opgeheven hoofd, en nu verdien je heel veel lente lekkers. Sla het rondje supermarkt even over en ga naar de (biologische)markt.

Wat je daar vindt? In een goede oogstmaand – dat kan natuurlijk fluctueren – zo’n beetje alle groenten uit deze lijst. En wat je daarmee maakt? Nou, noedels met andijvie bijvoorbeeld, of bleekselderij in serranoham, paksoi in een pasta en nog veel meer groen en knapperigs.

Kortom, met deze seizoensrecepten laat je de frisse lentewind eens even flink door je keuken waaien. Want het mag wel wat frisser, wat groener en nieuwer.

Andijvie

Witte asperges

Spinazie

gnocchi met saucijs, wilde spinazie & magor
Lieveling van zo'n beetje elke delicious.-lezer: zijdezachte kussentjes van aardappel en bloem. Janneke maakt dit gnocchi gerecht extra comfortabel met varkenssaucijzen en magor, een romige kaas die bestaat uit laagjes gorgonzola en mascarpone.
naar recept
gnocchi met saucijs
fagioli all’uccelletto met riso, spinazie & pecorino-pangrattato
Stoere Toscaanse bonenmaaltijd uit één pan! Janneke: 'Hier geef ik graag nog wat ovenwarme knapperige ciabatta bij.'
naar recept
kip met paddenstoelensaus & spinazie
Deze heerlijke kip met romige saus en spinazie kan je ook als lunch maken! Serveer er dan brood bij in plaats van krieltjes.
naar recept

Bleekselderij

Paddenstoelen

Paksoi

Prei

Koolraap

Raapstelen

Radijs

Roodlof & Witlof

Makreelsalade in roodlofblaadjes met citrusparels
Voor je het weet is het feest al begonnen met deze makreelsalade hapjes.
Je kunt zowel de citrusparels als de makreelsalade een dag eerder bereiden. Bewaar in afgesloten bakjes in de koelkast.
naar recept
makreelsalade in roodlofbladeren Makkelijke maar chique hoofdgerechten
rode-rijstsalade met roodlof, rodekool en geroosterde walnoten
Hier zijn we dol op; rode-rijstsalade met roodlof, rodekool en geroosterde walnoten. Gezond en voedend met lekker veel smaak. Zo zien we salades graag.
Ook lekker: parelcouscoussalade met asperges & feta-harissadressing.
naar recept
rode-rijstsalade met roodlof
quiche met roodlof, fontina en walnoten
Nu de koudere dagen eindelijk lijken aan te breken, snakken we naar warme, romige gerechten. Maak de quiche met Italiaanse fontina. En mochten we verrast worden door een zonovergoten najaarsdag: maak er dan een heerlijke lauwwarme salade van het seizoen bij!
naar recept
quiche met roodlof

Ui

Waterkers

gerookte hotdog met knolselderijremoulade en waterkers
Hotdogs zijn voor ons de ultieme guilty pleasure. Simpel, maar oh zo lekker! De zelfgemaakte knolselderijremoulade en smokey dog maakt deze versie van Janneke Philippi toch een beetje bijzonder. De waterkers zorgt voor extra pit.
Serveer een lekkere portie polentafriet bij de hotdogs.
naar recept
waterkerssoep met citroengras & gepocheerd ei
Verfrissend, romig en op smaak gebracht met onze favoriete Aziatische specerijen. Serveer deze soep als maaltijd met een gepocheerd ei, en een rijstpannenkoek on the side, of als een lichte lunch.
feit of fabel? Tomaten mag je niet in de koelkast bewaren
naar recept
groene soep waterkerssoep

Peultjes

pikante kip met knapperige peultjes
Weinig tijd en toch lekker koken en eten… dat kun je aan delicious. wel overlaten. Proef deze pikante kip met knapperige peultjes maar! Superlekker en staat in no time (20 minuten!) op tafel.

Probeer dit Indiase gerecht met kip en peultjes ook eens!
naar recept
pikante kip met peultjes
peultjessalade met rucola en gemarineerd citrusfruit
Het was gister de Dag van de Duurzaamheid. delicious. is van mening dat je iedere dag – al is het een beetje – duurzaam bezig kunt zijn. En als je eet wat in het seizoen is, eet je met nog meer smaak en haal je zéker de juiste voedingsstoffen binnen. Neem als inspiratiebron delicious. PUUR en alles komt goed! Tip: kook groente voor in gezouten water, zodat de smaak beter behouden blijft (zout water voorkomt ook dat er vocht weglekt uit de groentecellen). Mooi meegenomen: de kleur van groente blijft ook frisser!
naar recept
Peultjessalade-delicious
Thaise doperwten-kokossoep
Deze soep ga je in je hart sluiten en héél vaak maken! Vol smaak en – altijd fijn – supersnel op tafel. Ook lekker met courgette, sugarsnaps, paksoi en groene asperges.
Nog zo'n Thaise altijd-goed-soep maken?
naar recept
Thaise doperwten-kokossoep - delicious
sambal goreng peultjes met tahu
De zoetzure ananas wordt extra lekker als je het de avond van tevoren maakt. Het sap mengt dan nog beter met de zoetzure siroop. Bewaar de ananas in de koelkast.
Geen zin in vega? Vervang de tofu dan bijv. door gekookte garnalen. Warm de garnalen de laatste 1-2 min. met de peultjes mee.
naar recept
sambal goreng
sinaasappelkarbonade met peultjes en salsakrieltjes
Testkok Arjan: 'Zo lekker dat ik het snel nog eens ga maken en dan met andere verse kruiden voor de salsa. Hiermee blijf je variëren!'.
naar recept
sinaasappelkarbonade met peultjes

Sla

soep van prei en sla met blauwaderkaas
Deze superlekkere soep maak je met maar weinig ingrediënten. En hij is ook nog eens in een halfuur klaar, wat wil je nog meer? Voor kinderen en anderen die niet van pittige blauwaderkaas houden, kun je ook blokjes jonge boerenkaas door de soep doen.
naar recept
sla-preisoep - delicious
ijsbergsla met doperwten en muntdressing
Herontdek ijsbergsla en serveer de toch wat 'gewone' krop met deze supergroene dressing. Scheur de bladen lekker grof, daar wordt de salade extra knapperig van, en het ziet er ook nog eens mooi uit.
Peultjes over? Maak sambal goreng met tahu
naar recept
ijsbergsla met doperwten en muntdressing
slablad met garnalen, kimchi & pittige gebakken rijst
Slablaadjes zijn verschrikkelijk ondergewaardeerd. Wij zien ze vooral als een vervanger voor wraps en taco's, maar in Azië is het een volwaardig gerecht: san choy bow. Deze variant met kimchi is heerlijk fris en pittig.
Maak ook deze variant met sinaasappel en eendenborst
naar recept
slablad met kimchi en garnalen gezonde rijst recepten

Snijbiet

Komkommer

Probeer ook zeker: 18x de lekkerste hoofdgerechten met ei