lente? Alles over raapstelen + de beste recepten

Als je raapstelen ziet, weet je dat het voorjaar is begonnen! Nu deze oer-Hollandse voorjaarsgroente aan een glorieuze comeback bezig is, krijgen we alleen maar meer zin in raapstelen recepten: salades, frittatas en frisse lentegerechten met raapstelen!

Raapstelen, ook wel ‘keeltjes’ of ‘bladmoes’ genoemd, zijn een echt Hollandse lentegroente. De steeltjes zijn lekker knapperig en hebben een frisse, licht-pittige smaak.

Van wanneer tot wanneer loopt het raapstelen seizoen?

Raapstelen zijn het jonge loof van meiknolletjes en worden zowel in de glastuinbouw als in de volle grond verbouwd worden. Omdat het dicht bij elkaar groeit, ontwikkelt de plant geen knollen, maar wel veel groen blad.

Meestal kunnen ze vanaf begin februari geoogst worden. Nu is de tijd om raapstelen in huis te halen. Zodra de zomer begint, is het raapstelenseizoen alweer voorbij.

Zijn raapstelen gezond?

De stelen zijn rijk aan vitaminen en bouwstoffen. Zo bevatten ze onder andere veel vitamine B en vitamine C. Daarnaast zitten ze bomvol ijzers die extra goed worden opgenomen in combinatie met de vitamine C. Wanneer je een ijzertekort hebt kun je dus volop genieten van deze raapstelen recepten: raapstelensalade, raapstelenfrittata of spaghetti met raapstelen!

Raapstelen stomen

Wist je dat je raapstelen ook heel goed kunt stomen? Dan blijven de smaak en de voedingsstoffen nog beter behouden. Een recept voor gestoomde raapstelen en gravlax vind je hier!

Raapstelen recepten

Wij selecteerde een aantal raapsteel-recepten uit het delicious.archief, die je met veel plezier doen uitkijken naar de lente!

raapstelenfrittata met tuinbonen en spinaziesalade
Raapstelen zijn het jong geoogste blad van de Chinese kool of de meiknol. Een ‘vergeten groente’ die een revival verdient! Combineer deze raapstelenfrittata met tuinbonen, Hollandse kaas en wittewijnazijn en je weet niet wat je meemaakt. Tip: extra lekker met stukjes kort geblancheerde groene asperges!
naar recept
raapstelenfrittata-delicious
limabonen met raapstelen, raapsteelpesto, doperwten & feta
Tijdens de lockdown genoten we online bijna dagelijks van de culinaire capriolen van Mae & haar moeder Minta, adjunct-hoofdredacteur van delicious. Vanaf nu vind je elke maand twee vegetarische recepten van Minta & Mae in delicious. magazine, elke maand met een andere seizoensgroente in de hoofdrol. Deze maand staat in het teken van raapstelen, met onder andere dit heerlijke recept voor limabonen met raapstelen, raapsteelpesto, doperwten & feta. Een fris groentegerecht boordevol seizoensgroenten.
naar recept
limabonen-met-raapstelen
raapstelenstamppot met chorizo en olijven
Door de raapstelen op het laatst door de warme puree te scheppen, behouden de frisgroene steeltjes hun lekkere knak. Janneke gebruikt voor stamppot vaak volle melk in plaats van crème fraîche. Dat geeft net zo'n romige smaak.
naar recept
raapstelenstamppot
gestoomde raapsteeltjes met gravlax
Nu raapstelen (een oer-Hollandse voorjaarsgroente) aan een glorieuze comeback bezig zijn, krijgen we alleen maar meer zin in salades, fritattas en frisse lentegerechten met raapstelen! Dit voorjaar maakte delicious.friend Kirsten deze gestoomde raapstelen met gravlax. Let op: begin 2 dagen van tevoren met dit gerecht. Maar wat is het de moeite waard zeg!
naar recept
aardappelsalade met raapstelen, eitjes en soldaatjes
Brunchen in het weekend is heerlijk! Organiseer een brunch voor je familie en maak deze aardappelsalade met dé lentegroente bij uitstek, raapstelen. Gegarandeerd succes.
naar recept
aardappelsalade met raapstelen
groene salade met gerookte forel
Eke Mariën: ‘Na de winter verlang ik altijd naar knapperig groen, bijvoorbeeld postelein, veldsla of raapsteeltjes. Met wat gerookte vis erbij of of Hollandse garnalen voor de hartige smaak.’
naar recept
italiaanse raapstelen met ansjovis en spaghetti
Raapstelen met hun peperige smaak geven dit pastagerecht body. En door de ansjovis helemaal te laten smelten in olijfolie, krijgt het een nog intensere smaak. De krokante, geroosterde zonnebloem-, pompoen- en pijnboompitten maken er een bijzonder en eigentijds gerecht van. Maak ook deze aardappelsalade met raapstelen, eitjes en soldaatjes!
naar recept
raapstelen-vissalade
Het haringseizoen is weer begonnen. Wij zijn gelukkig! Inspiratie nodig? Deze raapstelen-vissalade zit vol met verschillende vissoorten – en de haring in dit gerecht is onmisbaar.
naar recept
raapstelen vissalade | delicious

Lente ideeën

Meer ideeën voor de lente, naast deze raapstelen recepten? Inspiratie genoeg in het aprilnummer van delicious.

raapstelen recepten