5x andijvie recepten die geen stamppot zijn

Andijvie niet top of mind bij je? Na het eten van deze verrassende andijvie recepten denk je daar, zeker weten, anders over. Probeer maar eens de andijviesalade met frisse necatarine, beleg toast met gesmoorde andijvie, of maak een andijvieovenschotel met hartige olijven.   

Toch liever een stamppotje? Bekijk dan deze lijst.

Andijvie is een groene bladgroente met een licht bittertje. Het kan gekookt en rauw worden gegeten. Met name het buitenste blad is rijk aan vitamine A, C en mineralen. Doordat de groente grotendeels uit water bestaat, verlept andijvie snel. Maak dus snel na aanschaf onze andijvie recepten.

Tip van Mari Maris: een goede krop heeft frisgroen blad waarvan de nerf knakt als je ‘m dubbelvouwt. Het snijvlak aan de onderkant van de stronk, hoort niet ingedroogd te zijn. Draai je andijvie dus even om voordat je hem mee naar huis neemt.

Wist je dit al?

  1. Andijvie is nauw verwant aan witlof. Beide hebben dat tikje licht bittere in smaak.
  2. Als je andijvie in een open zak of zak met gaatjes in de koelkast bewaart, blijft de groente 2-3 dagen goed.
  3. Omdat andijvie voor een groot deel uit water bestaat, verlept de groente snel.
  4. Andijvie slinkt enorm bij verhitting. Reken dus op 300-400 g andijvie per persoon voor een warm gerecht. Eet je andijvie rauw dan heb je aan 100-125 g per persoon voldoende.
  5. Andijvie kun je roerbakken, koken, smoren, stoven, stomen en rauw eten.
  6. Er bestaat heelbladige andijvie en krulandijvie, beter bekend als frisée. Deze laatste is het meest bitter van smaak.
  7. De buitenste bladeren van andijvie bevatten de meeste voedingswaarde (vooral vitamine A, B & K), andijvie is caloriearm en rijk aan mineralen.
  8. Slappe andijviebladeren pep je op door ze 30 min. in ijskoud water te leggen

De lekkerste andijvie recepten

noedels met gewokte andijvie, tahin-sojasaus en pinda’s
Minta & Mae, alias M & M, zijn moeder & dochter en duiken graag samen de keuken in. Sinds Mae naar de middelbare school gaat, eet ze geen vlees meer, én dus koken ze vega. Niet met vleesvervangers, maar met seizoensgroenten, zoals andijvie.
Zin in een snel vegetarisch recept voor doordeweeks? Dit recept voor noedels met gewokte andijvie, tahin-sojasaus en pinda’s is dan ideaal.
naar recept
vega noedels met gewokte andijvie, tahin-sojasaus en pinda’s
aardappel-andijviesalade met mosterd-parmezaandressing
Minta & Mae, alias M & M, zijn moeder & dochter en duiken graag samen de keuken in. Sinds Mae naar de middelbare school gaat, eet ze geen vlees meer, én dus koken ze vega. Niet met vleesvervangers, maar met seizoensgroenten, zoals bijvoorbeeld andijvie.
naar recept
aardappel-andijvie salade met mosterd-parmezaandressing
andijviesalade met nectarine, pompoenpitten en oude geitenkaas
De zomer vraagt om lekker lichte en vooral makkelijk te maken menu’s. Zo blijft er méér tijd over om extra te genieten van de lange zomermiddagen en -avonden. Ga vandaag voor een spannende combinatie van andijvie, nectarine en geitenkaas
naar recept
andijviesalade-delicious
gesmoorde andijvie en brandade met gerookte makreel
Deze verrassende variatie op de klassieke andijviestamppot is binnen 30 minuten klaar. Een snel en eenvoudig gerecht voor doordeweeks
. Probeer ook eens deze andijviesalade!
naar recept
andijvie
andijvie met kikkererwten jonge knoflook en gedroogde olijven
delicious.friend Yolanda van der Jagt geeft andijvie een stoere bereiding: gestoofd in de oven, samen met kikkererwten, jonge knoflook en gedroogde zwarte olijven. Yolanda: ‘Een goed kwaliteit grote kikkererwten haal ik bij Turkse of Marokkaanse winkels. Daar haal ik ook zwarte gedroogde olijven. Die hebben een andere smaak dan olijven uit het water en een stevigere structuur. Aangewezen op de supermarkt? Neem dan Griekse kalamata-olijven, die zijn ook vol van smaak.’
naar recept
andijvie-delicious

Toch liever iets anders dan andijvie recepten? Bloemkool kan áltijd: 37x de lekkerste recepten

vega noedels met gewokte andijvie, tahin-sojasaus en pinda’s
SOPHIA VAN DEN HOEK