feit of fabel? Tomaten mag je niet in de koelkast bewaren

Er zijn altijd wel mensen in je omgeving die het je sterk afraden om tomaten in de koelkast te bewaren. Ze zouden er waterig van worden en hun knappertje verliezen. Maar is dat wel echt zo?

Tomaten over? Maak deze snelle gnocchi bolognese

Omdat we het advies ‘bewaar je tomaten niet in de koelkast’ al zo lang horen, zijn we er zonder kritische vragen naar gaan handelen. Het zal wel kloppen toch? Als gevolg sneuvelen er elke zomer weer een paar prachtige, roodglanzende kanjers – maar dat nemen we voor lief. Want smaak boven alles!

Maar als we er iets langer bij stil staan is het toch vreemd dat we tomaten niet in de koelkast mogen bewaren. Neem de temperatuurschommeling: in de gemiddelde keuken varieert de temperatuur van 16°C tot 35°C op de piek van de zomer, met name als je geen airconditioning hebt. Terwijl de koelkast vrij constant is met een temperatuur tussen 2-4°C. Dus hoe goed is het om tomaten te bewaren bij 25°C ten opzichte van 4°C in de koelkast?

De Amerikaanse website Serious Eats zocht het tot op de bodem uit en heeft experimenten gedaan met honderden tomaten van verschillende rassen, verschillende bronnen (supermarkt vs biologische markt), kwaliteit en rijpheidsstadia. We delen hun belangrijkste bevindingen.

Zo bewaar je tomaten die je zelf hebt verbouwd of die rechtstreeks van de teler komen en nooit de koelkast hebben gezien

  1. Verwijder de steeltjes en leg ze omgekeerd (vanuit de aanhechting van het steeltje verlies je veel vocht) op een schaal in een keuken, waar ze op kamertemperatuur kunnen komen. Laat ze liggen tot ze volledig rijp zijn.
  2. Zodra ze rijp zijn is het aanvallen! Maak er een lekkere salade van, eet ze op brood of verwerk de tomaten in een saus. Bekijk hier onze favoriete tomatenrecepten.
  3. De tomaten die je niet hebt opgegeten gaan de koelkast in. Maar wacht met eten tot ze weer een aangename kamertemperatuur hebben bereikt. Om dat proces te versnellen kun je ze in plakjes snijden. Leg ze niet langer dan 3 dagen in de koelkast, daarna gaat de smaak héél snel achteruit.

Tomaten die al gekoeld zijn geweest – bijvoorbeeld in de supermarkt – bewaar je op deze manier

Laat de tomaten eerst op kamertemperatuur rijpen en leg ze daarna in de koelkast. Ook voor deze tomaten geldt dat je ze alleen op kamertemperatuur wil eten. Dus haal ze ook weer op tijd uit de koelkast.

Waarom moet je tomaten op verschillende manieren bewaren?

Open de koelkast en je voelt dat het koud is. Dat is een een fundamenteel feit. Wat ook een feit is: die kou is niet ideaal voor tomaten. Daarom is de regel ‘bewaar nooit tomaten in de koelkast’ in het leven geroepen. Maar die regel heeft wat haken en ogen, omdat er geen rekening wordt gehouden met verschillende omstandigheden die de boel kunnen compliceren. Ook de onderlinge verschillen tussen tomaten blijft buiten beschouwing.

Dit is wat je moet weten

Laat je tomaten zo lang mogelijk op kamertemperatuur rijpen, vooral als ze nog wat rauwig in hun schilletje bivakkeren. Zodra ze de piek van hun rijpheid hebben bereikt, is het zaak om ze direct op te eten of in de koelkast te bewaren.

De koelkast is een soort vacuüm waar de tijd trager beweegt. Het duurt langer voordat de tomaten beginnen af te breken en uiteindelijk te rotten. Iets wat buiten de koelkast enkele uren kan gebeuren nadat de tomaat zijn hoogtepunt heeft bereikt.

Een gekoelde rijpe tomaat houdt dus beter stand en smaakt beter dan een tomaat die buiten zijn bloeitijd op kamertemperatuur is bewaard. Vooral als je de gekoelde tomaat eerst op kamertemperatuur laat komen voor dat je hem eet.

Nog iets wat handig is om te weten: de koelkast is niet geweldig voor tomaten. Het kan de textuur aantasten en de volumeknop van de smaak omlaag draaien – maar, de koelkast is veel schadelijker voor lage kwaliteitstomaten die nog niet rijp zijn, dan voor hoogwaardige seizoenstomaten die rechtstreeks van de tros zijn geplukt. Die doen het gek genoeg een stuk beter in de koelkast dan de meeste supermarkttomaten.

UNSPLASH