aards en umami? 23x recept met paddenstoelen

Op zoek naar een winters gerecht, iets vegetarisch of gewoon iets heel aards, hartigs en rijks? Dan zit je met een recept met paddenstoelen al snel goed. Funghi-fijnproevers opgelet, dit zijn onze favoriete recepten.

Lees ook: you heard it here first – dit ingrediënt ga je dit jaar veel vaker op je bord zien

Het verschil tussen paddenstoelen en champignons

Of is er eigenlijk wel een verschil tussen paddenstoelen en champignons? Want hoewel dit bij sommige mensen wat verwarring oproept zijn champignons eigenlijk gewoon lid van dezelfde familie. Net als bijvoorbeeld shiitakes, oesterzwammen en portobello’s.

Het verschil zit ‘m meer in de smaak en textuur. Champignons hebben een milde smaak en een stevige textuur, terwijl andere paddenstoelen meer aards en nootachtig smaken. Qua structuur zijn deze soorten meer sappig en/of vlezig.

Umami-bommetjes

Paddenstoelen staan bekend als umami-bommetjes. Het zijn échte smaakmakers om iets hartigs en aards toe te voegen aan een gerecht. Dat komt omdat ze van nature glutamaat bevatten. Dit is een aminozuur dat verantwoordelijk is voor de umami-beleving.

Of je nu kiest voor aardse shiitakes, oesterzwammen of de vertrouwde champignons; alle soorten brengen diepte en hartigheid. Onderzoek goed welke soort past bij welk soort gerecht. Stevige soorten kun je bijvoorbeeld goed gebruiken voor stoofgerechten omdat deze hun vorm behouden. Kleinere soorten of dunne varianten kun je heel goed gebruiken in salades of pasta’s.

23x recept met paddenstoelen

witte bonen met prei en paddenstoelen 

Een goedgevulde groentestoof staat garant voor comfortfood. Kies verse groenten en kruiden en een stevige basis als wijn, cider of bouillon en je oogst succes.
Begin de avond van tevoren en zet de gedroogde bonen in de week, of gebruik een snelkookpan als fijne shortcut!
Ook het wachten waard: onze feestelijke knol-au-vin.
naar recept
witte bonen prei paddenstoelen
snelle pasta met paddenstoelenbolo en winterpesto
Boerenkool of (winter)spinazie over? Maak de boerenkoolsalade van het menu of de snelle spinazie met chili-linzen en een eitje. Het paddenstoelengehakt kun je ook zelf maken door 300 g kastanjechampignons fijn te hakken, gebruik evt. de hakmolen van de staafmixer. Kastanjechampignons zijn extra stevig en hebben een volle smaak.
naar recept
snelle pasta met paddenstoelenbolo en winterpesto
truffelrisotto met paddenstoelen & burrata
Truffelrisotto met paddenstoelen en burrata: kun jij dit waanzinnige herfstgerecht van Janneke weerstaan? Lekker voor doordeweeks, het weekend en natuurlijk de feestdagen!
naar recept
Truffelrisotto met paddenstoelen en burrata
nigiri met paddenstoelen
TIP Bestrijk de rijstblokjes voordat je ze belegd met wat wasabi voor extra pit.
naar recept
nigiri met paddenstoelen
coq au vin met cognac en bospaddenstoelen
Voor zowel het maken als het oppeuzelen van coq au vin neem je de tijd. Comfort food dus. Deze coq au vin maak je extra smaakvol met een scheutje cognac.
naar recept
coq au vin
paddenstoelenrisotto met pancetta en waterkers
Roeren, roeren, roeren… Dat is de essentie van risotto! De hete bouillon, verse groenten en parmezaan geven smaak!
Op zoek naar meer inspiratie voor risotto? Hier vind je een fijne lijst met heel veel risottorecepten!
naar recept
paddenstoelenrisotto pancetta waterkers - delicious
Noorse stoofpot met paddenstoelen, bacon & hazelnoten

Het is precies wat je wilt op een stralende herfstdag. Én het is alles wat je nodig hebt na een frisse, grijze dag waar je niet alleen de wind, maar ook de regen tegen had. Kortom: dit Noorse stoofpotje – soppstuing – bomvol boeiende smaakmakers is je nieuwe beste vriend.
In tegenstelling tot andere stoofpotten is hij lekker snel klaar: na 25 minuten kun je aanvallen. Liever vega? Ga dan voor plantaardige spekreepjes. Maak extra, want hier wil je meer van!
Dit recept komt uit de nieuwste delicious.. Het tijdschrift staat helemaal in het teken van recepten uit de hele wereld. Koop hem hier!
naar recept
recepten met paddenstoelen Noorse stoofpot
hartige wentelteefjes met paddenstoelen en sherry
Receptschrijver Mike: 'Ik ben dol op matsutake met hun aardse smaak. Bak ze kort in een hete pan en laat ze karamelliseren.'
Matsutake zijn wereldwijd vaak de lievelingen van chefkoks. Het zijn prijzige paddenstoelen die bij regenachtig weer onder dennenbomen groeien in Scandinavië, Azië en Amerika. Ze hebben saffraangele steeltjes en hoeden met plaatjes van 5-25 cm Ø. Heerlijk om te roerbakken met peterselie, knoflook en room voor door de pappardelle.
Je kunt eventueel ook shiitakes gebruiken voor dit recept.
naar recept
hartige wentelteefjes met paddenstoelen en sherry
paddenstoelentaart
Tijd voor herfsttaart! Niet voor bij de koffie maar eentje voor bij de wijn. Het geheim is hier de combinatie van twee ‘broden’: oud brood en eekhoorntjesbrood. Serveer ‘m heet uit de oven, besprenkeld met wat extra Parmezaan. Als je daar niet warm van wordt…
naar recept
paddenstoelentaart-deliciouspaddenstoelentaart-delicious
romige polenta met wilde paddenstoelen en tijm
De Australische chef Matt Moran is verknocht aan de Italiaanse keuken. Naast tarwe, waar ze pizzabodems en pasta’s van maken, gebruiken Italianen nog veel meer granen. Maïs bijvoorbeeld, om polenta van te maken. En daar maakt Matt heerlijke paddenstoelen bij klaar.
Van polenta kun je ook heerlijke frietjes of krokante balletjes met gorgonzola maken.
naar recept
romige polenta met wilde paddestoelen en tijm | delicious - recepten met paddenstoelen
paddenstoelenlasagne
Herfstfavorieten als lasagne, pilav, curry en bolognesesaus maak je heel makkelijk vega of vegan. Gebruik extra veel groenten, peulvruchten, kruiden en specerijen en herontdek comfort food vol smaak.
naar recept
paddenstoelenlasagne vegetarische lasagne
risotto met cavolo nero en paddenstoelen
Cavolo nero kun je zeker bij de biologische supers krijgen, maar ook bij de meeste gewone supermarkten. Kun je het niet vinden, vervang het dan door kleingesneden boerenkoolblad.
naar recept
risotto cavolo nero
paddenstoelen met polenta en parmezaanse kaas

Even voorbereiden en hup de oven in. Zo heb je alle tijd om de keuken vast schoon te maken of de was te vouwen. Met wat voorbereiding is dit ook doordeweeks goed te doen!
De polenta met parmezaan krijgt extra smaak en kleur door gepureerde boerenkool. Fijn voor ’t oog én voor je gezondheid. Glutenvrij en helemaal vega, dus echt een allemansvriend!
Dit recept is in 20 minuten klaar: romige polenta met venkelworstjes en parmezaan-tomatensaus.
naar recept
paddenstoelen polenta parmezaan
polenta met oregano, paddenstoelen en pancetta
Vandaag gaan we voor polenta met oregano, paddenstoelen en pancetta. Pauline Weuring (van de foodblog Uit Pauline’s Keuken) kookt dit delicious. recept ook, maar dan met eigen twist.
naar recept
polentaoesterzwammen-deliciousmagazine
kalfswangen met paddenstoelen & venkelrisotto
Op zoek naar een uitdagend gerecht voor het weekend? Dan zit je met deze gebraiseerde kalfswangen helemaal goed. De paddenstoelen en venkelrisotto geven het recept een winterse touch. Aan tafel!
Tip: Maak deze groene-aspergesalade met cranberry's als bijgerecht.
naar recept
kalfswangen met paddenstoelen & venkelrisotto - delicious
lasagne met paddenstoelen en miso
Onze Australische collega Samantha Coutts geeft traditionele lasagne een metamorfose. Net zo lekker als vanouds, maar met véél groente, dus minder zwaar! Deze vegan lasagne met paddenstoelen en miso kun je ook in éénpersoons porties maken.Nog meer weten over miso? Lees hier alle ins & outs!
naar recept
vegan lasagne paddenstoelen miso - delicious
snelle noedels in runderbouillon met paddenstoelen en biefstuk
Als je het vlees in de bouillon op laag vuur pocheert, krijg je een supermals resultaat. Wees niet bang om te slurpen, dat is de joy van noedelsoep!
Klik hier voor een vega noedelsoep met pompoen.
naar recept
snelle noedels in runderbouillon
bruschette met bospaddenstoelen en pittige feta
Bruschette met paddenstoelen… Makkelijk eten voor een doordeweekse dag of als lekkere weekendlunch. De feta met een beetje extra pit, maakt dit gerecht helemaal af!
Nog een lekker hapje: pizzaspiraaltjes.
naar recept
bruschette met bospaddenstoelen | delicious
ragout met hertengehaktballetjes en wilde paddenstoelen
Laat je inspireren door de Scandinavische keuken en maak deze heerlijke ragout met hertengehaktballetjes. De rijke, aardse smaak van hert en paddenstoelen geven de ragout een heerlijk volle smaak.
Als winters dessert bak je deze heerlijke amandelbessentaartjes.
naar recept
hertengehaktballetjesragout met wilde paddenstoelen-delicious
paddenstoelenrisotto met dry aged runderfilet en venkelzaad
Comfort food ten top: deze risotto met plakjes rundvlees en gebakken paddenstoelen. We verrijken ‘m met mascarpone en venkelzaad. Die specerij is een fantastische smaakmaker. Als je de zaadjes even roostert, komt de heerlijke anijsachtige smaak en geur vrij.
Of ga voor onweerstaanbaar vegetarisch: witte bonen met prei en paddenstoelen.
naar recept
paddenstoelenrisotto-delicious
winterstamppot met paddenstoelen en pittige kaas
Eigenlijk kun je alle harde knol- en wortelgroente nemen om puree en stamppot op te leuken. Lekkere combi’s met aardappels: pastinaak, pompoen, wortel, knolselderij, aardpeer, of koolraap! Deze winterstamppot maken we met paddenstoelen, snijbiet en pittige Hollandse blauwaderkaas.
winterse stamppot met paddenstoelen en pittige kaas - delicious
cantharelquiche met brie & salade met honingnoten
Een van onze favoriete recepten uit de rubriek familietijd, waarin Janneke Philippi makkelijke en verrassende weekmenu’s samenstelt. Dit canthareltaartje is een feestje om op te eten!
De smaak te pakken? Maak dan ook deze hartige paddenstoelentaart met prei en kaas!
naar recept
cantharel quiche
pompoensoep met paddenstoelen en pistache-knoflooksalsa
Mister kitchen reisde af naar Sicilië, speciaal voor het geweldige streetfood van Palermo, de pistache van de Etna (te vinden in dit recept) en de mango’s & avocado’s langs de noordkust. Hun ’oogst’ is een feest aan Siciliaanse smaken, want nergens rond de Middellandse Zee spoelden de afgelopen eeuwen zoveel culinaire invloeden aan.
Zonder te dwepen met dit veelkleurige verleden, kijken de mannen juist vooruit met de mensen die daar nu boeren, koken en smaak geven aan de toekomst. Want de wereld verandert snel en ons eten verandert even hard mee.
In het jubileumnummer van delicious. lees je alles over de fantastische reis, de mensen en de bijbehorende Siciliaanse recepten. Hieronder vind je een voorproefje: pompoensoep met paddestoelen én pistache.
naar recept
pompoensoep paddenstoelen

Heb je nog meer paddenstoelen over? Zo weet je of champignons of paddenstoelen nog goed zijn

romige polenta met wilde paddestoelen en tijm | delicious - recepten met paddenstoelen