Op zoek naar een winters gerecht, iets vegetarisch of gewoon iets heel aards, hartigs en rijks? Dan zit je met een recept met paddenstoelen al snel goed. Funghi-fijnproevers opgelet, dit zijn onze favoriete recepten.
Lees ook: you heard it here first – dit ingrediënt ga je dit jaar veel vaker op je bord zien
Het verschil tussen paddenstoelen en champignons
Of is er eigenlijk wel een verschil tussen paddenstoelen en champignons? Want hoewel dit bij sommige mensen wat verwarring oproept zijn champignons eigenlijk gewoon lid van dezelfde familie. Net als bijvoorbeeld shiitakes, oesterzwammen en portobello’s.
Het verschil zit ‘m meer in de smaak en textuur. Champignons hebben een milde smaak en een stevige textuur, terwijl andere paddenstoelen meer aards en nootachtig smaken. Qua structuur zijn deze soorten meer sappig en/of vlezig.
Umami-bommetjes
Paddenstoelen staan bekend als umami-bommetjes. Het zijn échte smaakmakers om iets hartigs en aards toe te voegen aan een gerecht. Dat komt omdat ze van nature glutamaat bevatten. Dit is een aminozuur dat verantwoordelijk is voor de umami-beleving.
Of je nu kiest voor aardse shiitakes, oesterzwammen of de vertrouwde champignons; alle soorten brengen diepte en hartigheid. Onderzoek goed welke soort past bij welk soort gerecht. Stevige soorten kun je bijvoorbeeld goed gebruiken voor stoofgerechten omdat deze hun vorm behouden. Kleinere soorten of dunne varianten kun je heel goed gebruiken in salades of pasta’s.
23x recept met paddenstoelen
Heb je nog meer paddenstoelen over? Zo weet je of champignons of paddenstoelen nog goed zijn