Vlaamse wildstoof met knolselderijfriet

glutenvrij
aantal 4 | hoofdgerecht | weekend | | glutenvrij
Voor Familietijd maakte Janneke een fijne wildstoof op zijn Vlaams met friet van knolselderij en met appel-kardemomcompote.
En als dat Vlaamse wel bevalt, dan maak je de volgende dag Vlaamse karbonades met spitskoolstamppot.
kooktijd45 minutes
stoven2 hours

ingrediënten

  • 50 g boter
  • 1 ui fijngesneden
  • ½ winterpeen in blokjes
  • 1 stengel bleekselderij in boogjes
  • 2 tenen knoflook fijngesneden
  • 800 g stoofvlees van hert haas of ree, in blokjes
  • 1 flesje trappistenbier 300 ml
  • 200 ml wildfond pot
  • 2 takjes salie
  • 2-3 dikke plakken ontbijtkoek in blokjes
  • 1 kg jonagold
  • 3 flinke el suiker
  • 5 kardemompeulen gekneusd
  • 1 knolselderij
  • ook nodig: olie om te frituren

instructies

  • Smelt in een braadpan de boter. Bak hierin de ui, peen, bleekselderij en knoflook 3 min. Schep het vlees erdoor en bak in 3 min. rondom bruin. Schenk het bier langs de rand in de pan. Voeg de fond, de salie en de ontbijtkoek toe en breng aan de kook. Draai het vuur laag en stoof het vlees in 2 uur zachtjes gaar.
  • Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd de appels in blokjes. Breng de appel met de suiker, een kopje water en de kardemompeulen aan de kook. Kook de appels zachtjes in 15 min. gaar. Vis de kardemompeulen uit de pan en pureer kort met de staafmixer tot een grove compote. Laat de compote afkoelen en bewaar in de koelkast.
  • Neem de laatste 30 min. het deksel van de pan stoofvlees en laat de saus tot de gewenste dikte inkoken.
  • Schil de knolselderij en snijd in dunne frietjes. Kook de knolselderijfrietjes 2 min. in water met zout. Giet af en laat ze goed uitlekken. Dep de frietjes droog in een schone keukendoek. Verhit de olie om te frituren. Bak de knolselderijfriet in kleine porties in de hete olie goudbruin en krokant. Bestrooi ze met zeezout. Serveer de wildstoof met de knolselderijfriet en appel-kardemomcompote.
Voedingswaarde: | | |
auteur: delicious.
Recepten, styling en bereiding: Janneke Philippi. Fotografie: Serge Philippi. Bewerking: Trudelies Schouten. 
 
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!