friet van knolselderij met peterseliemayonaise

Maak eens geen friet van aardappel maar van knolselderij. Knolselderij heeft een uitgesproken eigen smaak. Een beetje anijsachtig en lichtzoet. Maak er deze friet van als bijgerecht. Samen met peterseliemayonaise weet je niet wat je proeft!

knolselderijfrieten met peterseliemayonaise

hapje / bijgerecht | 4 personen v

1 knolselderij
frituur- of arachideolie

mayonaise
2 eierdooiers van hele verse eieren*
½ el fijne mosterd
1 el witte wijnazijn
250 ml zonnebloemolie
citroensap
20 g platte peterselie, fijngesneden

Zorg ervoor dat alle ingrediënten voor de mayonaise op kamertemperatuur zijn. Doe de eierdooiers in de keukenmachine en laat een minuut draaien. Voeg mosterd, flinke mespunt zout en de azijn toe en laat weer draaien.

Voeg, terwijl de keukenmachine blijft draaien, in een straaltje de helft van de olie toe. Als de saus dikker wordt, mag je de olie sneller toevoegen. Voeg naar smaak nog citroensap toe, terwijl de motor draait. Voeg tot slot de peterselie toe en laat een paar tellen meedraaien. Breng verder op smaak met evt. zout, peper en nog wat citroensap. De mayonaise blijft koel en afgesloten zeker een week goed.

Schil de knolselderij, snijd er plakken van 1½ cm dikte van en die plakken in friet van 1½ cm. Was de frieten en dep ze met een schone theedoek of keukenpapier droog.

Verwarm de olie in een frituur pan of in een andere pan tot 170ºC. Bak de friet in 3 porties elk in 7 min. voor. Neem met een schuimspaan uit de pan en laat op keukenpapier uitlekken. Verhoog de olie temperatuur naar 190ºC en bak de friet nogmaals in 3 porties, maar nu mooi goudbruin. Neem met een schuimspaan uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier. Bestrooi ze met zout en serveer met de mayonaise.

Bereiden ± 45 min.

RECEPT KIRSTEN ECKHART FOTOGRAFIE ERIC VAN LOKVEN STYLING JET KRINGS

friet-knolselderij-delicious