Dit zijn volgens ons dé recepten die elke serieuze thuisbakker in de vingers wil hebben – de echte fundamenten van de Franse patisserie. Denk aan luchtig bladerdeeg, boterzachte brioche, glanzende tartelettes en die delicate, eigenwijze macarons.
Voor deze ultieme selectie hebben we ons laten leiden door de gloednieuwe Patisseriebijbel van Rutger die aankomende november verschijnt. Zijn boek is opgebouwd als een meesterklas in de Franse kunst van het bakken – en als de meester het zegt, neem je hem serieus. We hebben elk hoofdstuk onder de loep genomen, de technieken bestudeerd en bijpassende recepten op onze site verzameld zodat jij ze direct kunt oefenen.
En een tip! De Patisseriebijbel krijg je nu cadeau bij 4 nummers delicious. voor 34,99 euro. Naar de aanbieding!
Kortom: met deze collectie aan onmisbare patisserie recepten hoef je praktisch geen patisserieopleiding in Parijs meer te volgen.
Bladerdeeg
Rutger vertelt het zelf: "Knapperig bladerdeeg, romige vulling van roomkaas en zacht fris fruit! Juist de combi van al die structuren maakt deze gebakjes onweerstaanbaar!" Maak nu zijn lekkere bladerdeegtaartjes helemaal zelf met dit recept.
naar receptFriandises
De perfecte cannelé heeft een diep gekaramelliseerde buitenkant en een zachte, bijna custard-achtige binnenkant. Let op: begin twee dagen van tevoren aan dit recept.Lees ook: dit zijn de beste kookboeken van Joris Bijdendijk, volgens delicious.lezers
naar receptBanketbakker Hyoju Park: Toen ik klein was, brouwden wij in Korea dampende koppen yuzuthee. Nu roept de geur van yuzu van mijn versgebakken madeleines herinneringen op aan speciale momenten met mijn lieve oma. Het is mijn eigen ‘madeleine de Proust’– nostalgie naar de tijd die mijn hart verwarmt met elke hap.
naar receptFinanciers zijn Franse cakejes op basis van amandelmeel en beurre noisette. Net na het bakken is de financier aan de buitenkant lekker knapperig en van binnen nog heerlijk smeuïg. Probeer ook deze geweldige chocolade financiers van koekjeskoning Rutger van den Broek.
naar receptGebak en cake
Rhum savarin staat garant voor een tropisch feestje, dus bak ook snel zo’n vrolijke krans vol tropisch fruit. Neem voor een citrusvariant limoncello in plaats van rum. Nog zo'n overheerlijke zomertaart van Rutger: plaattaart met frambozen, aardbeien en meer!
naar receptDeze bûche de noël heeft een Paris-brest-vulling van pralinepasta met hazelnoot: het is één grote verrukking die je moeite méér dan waard is!
naar receptTip van Janneke: voeg aan de saus 1-2 eetlepels vanille- of koffielikeur toe, of roer een paar eetlepels verveine door het beslag voor een frisse touch.
naar receptMisérable met sinaasappelcrème is hét feestgebak in en rond Maastricht! Twee lagen luchtig amandelbiscuit met daartussen dikke sinaasappelcrème au beurre. Romig en fris tegelijk, kortom verrukkelijk! Maak deze makkelijke taart een dag van tevoren, dan smaakt hij nog lekkerder. Of ga voor deze sinaasappelcake met jeneverfrosting!
naar receptRutger van den Broek is dol op sappig zomerfruit en bakt daar graag mee. Voor deze galette koos hij zijn favoriete fruit – nectarines en kersen – en combineerde die in een Franse galette. Zo geniet je extra lang van de (na)zomer. Begin een dag eerder aan dit recept.
naar receptJanneke Philippi kookt de sterren van de hemel en serveert met trots easy gerechten, zodat jij zelf je feestdiner kunt samenstellen. Haar verfijnde vijgengalettes laten, ondanks hun bescheiden formaat, een geweldige indruk achter. Wil je dit voorbereiden? Bak ’s ochtends de taartjes en maak het amandel-honingkruim. Strooi overgebleven honing-amandelkruim eens op ijs, in yoghurt of over een salade met serranoham en verse vijgen!
naar receptKoekjes
Bij ons zijn homemade repen vol granola, chocolade, muesli, fruit en noten (nog) niet zo populair als in Angelsaksische landen. Daar domineren ze de bakkerijen. delicious. keek de kunst af en presenteert deze super-simpele maar té lekkere passievrucht-citroenreep om jou ook direct fan te maken.
naar receptAppelbeignets zijn echte klassiekers voor oudejaar. Met dit recept uit ons bakboek lukken ze gegarandeerd! Serveer ze met kaneel- of vanille-ijs als je er echt dessert of high tea van maakt.
naar receptEen twist op het klassieke Australische haverkoekje met stukjes witte chocolade. Bak ze niet te lang, zo blijven ze lekker chewy.
naar receptDeze heerlijke kokosmakronen maak je met slechts 4 ingrediënten. Easy does it!Kun je daarna meteen aan de slag met deze haverkoekjes.

Macarons
De 'dopjes' van de macarons worden traditioneel altijd zonder smaakje gebakken, hoogstens met wat vanille. Wel krijgen ze een kleur die past bij de vulling.
naar receptDe dopjes van de macarons worden traditioneel altijd zonder smaakje gebakken, hoogstens met wat vanille. Wel krijgen ze een kleurtje die past bij de vulling. Liever geen vegan meringue? Hier vind je het recept voor de klassieke macaron.
naar receptRoodrozig en zo zacht dat de vrucht bijna in je mond lijkt te smelten. Soms een tikje zuur, soms een tikje zoet. Maar een (diepvries) framboos doet het altijd goed. Bijvoorbeeld in deze macaron. De roodroze sterren van de fruitfamilie liggen tussen kussentjes lichtzure citroenroom en worden gesandwicht tussen vederlichte macaronhelften. Het is even een werkje maar het resultaat is weergaloos.
naar receptMeringue
Alleen al van de foto gaan we watertanden! Dit is zoet waarmee je altijd scoort. Hoe langer de pavlova in de oven staat, hoe knapperiger hij vanbinnen wordt. Begin daarom een dag van tevoren!Eidooiers over? Maak een zelfgemaakt advocaatje of een advocaat-cocktail, een heerlijke borrel bij de koffie.
naar receptDeze rol met zoete meringue, zelfgemaakte bramenjam en frisse room is om je vingers bij af te likken!Ook heel lekker: frambozenmeringues..
naar receptEstland stond nog niet op de culinaire radar van Mister Kitchen. Maar nu er volgens kenners een culinaire revolutie gaande is én Michelin er is neergestreken, werden de Misters nieuwsgierig. Ze bedachten er dit recept voor kardemom-meringue met cranberrycurd.
naar receptDe meringuelagen kun je ook heel goed met je eigen favoriete smaken bedekken.
naar receptSoezen
Frankrijk en patisserie kunnen nou eenmaal niet zonder elkaar. Probeer deze heerlijke Franse klassieker: een kleine variant van de paris-brest gevuld met een romige chocolade-hazelnotenroom.In de mood voor Franse klassiekers? Probeer deze Franse uiensoep!
naar receptIn de vulling van deze verleidelijke eclairs gaat opgeklopte crème fraîche met dulce de leche: verleidelijk zoet met karamel waar niemand nee tegen zegt. Niet zo'n zoetekauw? Ga dan voor hartige soesjes met kaas!
naar receptTaart
Als bakken een erkende topsport was, dan vielen er met deze gracieuze taart vele prijzen te winnen. Ons jubileum vieren we met een tafel vol taarten, waar deze chocoladetaart subtiel schittert. Hij is rijk & romig, perfect voor de wintermaanden – en de feestdagen in het bijzonder. Begin minstens 1½ dag van tevoren aan dit recept. De taart is goed voor 20 puntjes, dus je weet wat je te doen staat. Trek je bladgoud uit de kast, tijd om deze beauty te bakken!
naar receptNet zo plotseling als het er is, is rabarber ook weer verdwenen. De friszure rozerode rabarberstengels zijn dus een beetje mystiek en kort te koop, zo van april tot juni. Dus er is geen beter excuus om ze direct te gebruiken! Maak deze rabarber-custardtaart met vanille en steranijs en word op slag verliefd.
naar receptWe weten niet hoe het bij jullie zit, maar wij snakken naar taart. Een goudbruine, knapperige taart vol nootjes en zoete karamelsmaken—precies wat we nodig hebben om deze eindeloze winter te doorbreken.
naar receptDe basis van deze feestelijke tiramisù-charlotte is mascarponecrème met bosvruchtenpuree. De vruchtenpuree maak je zelf, wanneer het fruit op z’n best is. Ook heerlijk: citroen-ricottacake met frambozenroom
Joris: 'Elsa bakt bij ons thuis de taart. Zonder recept, met wat er in huis is, maakt ze de lekkerste taarten. Het eerste woord van onze zoon Samuel was dan ook gâteau – taartje in het Frans.'
naar receptDeze stoofpeertjes op chic van Joris Bijdendijk zijn ingestopt in een romige deken van frangipane. Serveer ze direct uit de oven met een lik crème crue.Frangipane: hier komt de vulling vandaan (plus een verrukkelijk recept)
naar receptTartelettes
Serveer ze als nagerecht of bij de koffie. Die toevoeging van tijm mag dan misschien vreemd lijken, maar het maakt ze juist extra bijzonder. Perfect voor de feestdagen dus!
naar receptFruit en chocolade is een gouden duo. Combineer het met het aperol spritz en je dessert krijgt een fris-bittere toevoeging. Heerlijk tijdens de feestdagen of voor als je doordeweeks extra wil uitpakken.Ook lekker: schwarzwalder chocotaartjes.
naar receptZodra ze vol en rijp te koop zijn, sla je aardbeien royaal in! Als luxe ontbijt, door een shake maar vooral in deze ongelooflijk lekkere zomertartelettes. 28x zomerse recepten met aardbeien
naar receptIn het hart van de sprookjesachtige Périgord Noir vonden Hans en Yasmine Petite Vallée, een prachtige vallei waar ze met de verse groenten en fruit uit de permacultuurtuin een menu koken voor hun gasten. Alleen al voor deze tartelettes wil je erheen!
naar receptVienoisserie
Tip van Joris: 'Let op, je kunt croissantdeeg ook te veel toeren geven. Dan zit er totaal geen werking meer in en plakken alle laagjes aan elkaar. Zulk deeg souffleert niet.’Ook een lekker bakrecept: Vincents pain d’amour
naar receptDe een houdt van zoet, de ander heeft liever iets hartigs voor ‘t ontbijt. Maar waar iedereen blij van wordt is versgebakken brioche mét roomboter en fruitige jam.
naar receptDeze geknoopte zoete broodjes komen oorspronkelijk uit de Joodse keuken. De meest traditionele babka-smaken zijn chocolade en kaneel, alleen wij kiezen voor een florale twist: chocolade met kardemom. Wist je dat kardemom uit dezelfde familie komt als gember? Vandaar die heerlijke frisse citrustoets!Het deeg van de babka’s is zo plakkerig dat je dit het best met een standmixer of krachtige mixer met deeghaken kunt maken. Tip: gebruik boter op kamertemperatuur, anders mengt het niet goed met het deeg.Rutger past dezelfde vouwtechniek toe bij deze Scandinavische kardemombullar.
naar receptKouign-amann – vernoemd naar het Bretonse woord voor cake (kouign) en boter (amann) –bestaat uit brooddeeg dat als bladerdeeg wordt getoerd, met heel veel boter en suiker. Precies dát maakt deze viennoiserie zo onweerstaanbaar lekker.
naar receptLees ook: De allerbeste baktips voor taart, koekjes en soezen



































