Haal de warmte in huis, snijd een royale punt voor jezelf en geniet. En maak je geen zorgen, er is genoeg voor de familie én onverwachte gasten. Want geloof ons: zodra deze taart zijn zoete geur door de gaten en kieren verspreidt, staat iedereen in de keuken.
Is het koud maar wel droog? Vraag je buren of wat vrienden en serveer homemade zoet buiten bij een mok koffie, thee, warme choco of borrel. Wat je het beste in de oven kunt stoppen vertellen we je in het februari-nummer van delicious. Shop ‘m hier:
Karamel-notentaart
aantal 12 |
taart, zoet |
|
|
We weten niet hoe het bij jullie zit, maar wij snakken naar taart. Een goudbruine, knapperige taart vol nootjes en zoete karamelsmaken—precies wat we nodig hebben om deze eindeloze winter te doorbreken.
Kookgerei
- ook nodig: keukenmachine, taartvorm van 26 cm Ø met losse bodem, ingevet, blindbakvulling
Ingrediënten
- 200 g bloem + extra om mee te bestuiven
- 110 g koude gezouten boter in blokjes + extra om mee in te vetten
- 220 g suiker
- 125 ml slagroom
- 80 ml ahornsiroop
- 1 tl vanillepasta, supermarkt of online of de zaadjes van 1 vanillestokje
- 1 el maizena
- 100 g pecannoten
- 100 g macadamianoten
- 50 g pistachenoten
- 25 g rauwe amandelen
- vanille-ijs of ongezoete slagroom, voor erbij
Instructies
- Doe de bloem en boter in de keukenmachine en mix tot kruimels. Voeg 60 ml ijskoud water toe en mix tot het deeg samenkomt. Rol het deeg op een met bloem bestoven werkblad uit tot een cirkel van 35 cm Ø. Bekleed de taartvorm met het deeg, laat het overtollige deeg overhangen. Zet ± 15 min. in de koelkast.
- Verwarm intussen de oven voor op 200°C en zet een bakplaat in de oven om voor te verwarmen. Prik de bodem van het deeg in met een vork. Leg een vel bakpapier op de bodem en giet de blindbakvulling erop. Zet op de voorverwarmde bakplaat in de oven en bak ± 15 min.
- Verwijder de blindbakvulling en het bakpapier en bak nog ± 15 min. Snijd met een kartelmes het overhangende deeg weg en laat afkoelen tot gebruik.
- Smelt intussen de suiker in een wijde pan op middelhoog vuur ± 10 min., of tot de suiker smelt en een gouden karamel-kleur krijgt. Haal van het vuur en voeg voorzichtig de room, ahornsiroop en vanille toe. Zet terug op laag vuur en roer tot het glad is. Voeg de maizena toe en klop tot het is opgenomen, zonder witte stippen. Haal van het vuur. Voeg de noten toe en roer tot ze goed bedekt zijn.
- Schenk in de taartbodem en bak nog ± 25 min. of totdat het mengsel iets bubbelt. Laat afkoelen op een rooster tot kamertemperatuur. Lekker met ijs of slagroom.
Voedingswaarde
calorieën: 535kcal
eiwit: 7g
vet: 33g
koolhydraten: 51g
RECEPTEN LUCY NUNES FOTOGRAFIE ALAN JENSEN STYLING DAVID MORGAN
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!
Lekker bij alles: stap voor stap salsa verde