Champagnetaart met witte chocolade en frambozen

Nog drie dagen en dan is het kerst. Een mooie gelegenheid om een aantal prangende vragen over kerstgerechten voor te leggen aan culinair redacteur Trudelies. Vanaf maandag 20 december vind je hier elke dag een kerstvraag + antwoord. En volgende week zijn jouw culinaire vragen voor oud & nieuw aan de beurt. Heb jij een dringende feestgerechtvraag? Brand hieronder dan vooral los. Alvast fijne feestdagen gewenst!

Het recept van de champagnetaart van Rudolph van Veen uit het kerstnummer van 2008 blijft populair onder de delicious.lezers en wordt dan ook regelmatig opgevraagd. Hieronder nog een keer het volledige recept:

 

champagne taart met witte chocolade en frambozen
voor 16-20 personen

ingrediënten
750 ml champagne of mousserende witte wijn
250 g suiker
60 g custard
8 eierdooiers
12 blaadjes gelatine
1 l slagroom
2 pakken lange vingers (minimaal 500 g)
200 g witte chocolade, in stukjes gebroken
2 bakjes frambozen
poedersuiker

extra benodigdheden
taartvorm van 30 cm Ø of een rechthoekige bakvorm van 22-30 cm van 31/2 l inhoud

voorbereiden (minimaal 5 uur van tevoren, kan 1 dag van tevoren)
breng 600 ml champagne met 125 g suiker aan de kook en laat de suiker oplossen (let op: doe dit in een grote pan, want de champagne gaat bruisen).
Roer de custard los met 25 g suiker en de rest van de champagne en schenk het al roerend bij de kokende champagne. Laat 2 min. doorkoken, zodat het bindt.
Klop de eierdooiers los met 100 g suiker. Roer het door het champagnemengsel en laat afkoelen. Week de blaadjes gelatine 5 min. in ruim koud water. Klop de slagroom lobbig.
Verwarm de gelatine met aanhangend water tot het is opgelost, maar laat het niet koken! Roer de gelatine gelijkmatig door het afgekoelde champagnemengsel. Spatel als het mengsel lobbig begint te worden de room er luchtig door.
Bekleed de vorm met een royaal stuk plasticfolie, zodat je de taart er later makkelijk uit kunt nemen. Bedek de bodem van de taartvorm met lange vingers en verdeel de champagnemousse erover. Laat de taart minimaal 3 uur opstijven in de koelkast of 1 uur in de diepvries.
Doe de witte chocolade in een kom en zet die op een pan met een laagje kokend water, zorg ervoor dat de bodem van de kom het water niet raakt (au bain-marie). Laat de chocolade smelten, strijk het uit over bakpapier en laat hard worden, zet het evt. 15 min. in de vriezer.
bereiden: neem de taart m.b.v. het plasticfolie uit de vorm (als iemand je even helpt gaat het makkelijk) en verwijder het folie voorzichtig. Halveer de rest van de lange vingers en zet ze rondom de taart, suikerkant naar buiten. Bind er een mooi rood lint omheen.
Breek de hard geworden chocolade in stukken en steek deze rechtop in de bovenkant van de taart. Verdeel de frambozen over de taart en bestuif met poedersuiker.
Voorbereiden ± 45 min / afkoelen ± 1 uur / opstijven ± 3 uur / bereiden ± 15 min.