22x recepten met karamel

Als je suiker maar lang genoeg verwarmt, lossen de kristallen langzaam op en veranderen ze in karamel: vloeibaar goud met een totaal andere smaak dan suiker.

Geduld en erbij blijven, is het hele eieren eten. En een paar trucjes toepassen. Is de karamelmissie eenmaal geslaagd, dan heb je een superingrediënt in handen: bijvoorbeeld om er knapperige praliner mee te maken of heerlijke crème caramel.

Of ga direct naar de 22 recepten!

Zelf karamel maken in 3 stappen

1. suiker verwarmen tot siroop

Omdat suiker vrij snel greint (terugkristalliseert) tijdens het smelten, voeg ik 2 eetlepels honing toe. Dit maakt de suikersiroop stabiel. Ook voeg ik een beetje water toe, waardoor de suiker makkelijker en gelijkmatiger smelt. Het proces van karamel maken duurt zo wel iets langer, omdat het vocht eerst moet verdampen, maar het wordt wel beter controleerbaar.

Je kunt direct aan het begin de suiker met honing even omroeren, maar roer daarna dan tijdens het verwarmen niet meer. Je kunt de pan wel af en toe even een beetje heen en weer bewegen. Een pan met dikke bodem is ideaal voor het maken van karamel, omdat hierdoor de warmte gelijkmatig wordt verdeeld en de hitte langzaam toeneemt.

2. suikersiroop tot karamel verwarmen

Als alle suiker is gesmolten – er zit dan een heldere siroop in de pan – kun je deze op hoger vuur inkoken. Pas op, de karamel is heel heet! Laat de siroop koken tot deze een mooie karamelkleur heeft. Reebruin of amber vind ik een goede omschrijving van de kleur.

Als de kleur te licht is, is de karamel vrij zoet en heeft hij te weinig karamelsmaak, maar een te donkere karamel smaakt bitter. Werk je met een suikerthermometer (een gewone kookthermometer tot 100°C is ongeschikt) dan moet de temperatuur tussen de 160° en 175°C zijn.

3. uitschenken

Stop het karamelliseren door de bodem van de pan heel kort in een laagje koud water te houden. Anders blijft het proces, ook van het vuur af, doorgaan en wordt de karamel te donker. Werk nu snel, want de karamel hardt heel snel uit.

Nog meer zoete recepten? Bestel onze special! Lees meer.

22 recepten met karamel

flan karamel
naar recept
flan karamel rutger bakt
chocolade-karamel-pecanpie
Kun jij ook altijd lastig kiezen waneer het op zoet aankomt? Er zijn zó veel lekkere smaken om schitterende taarten mee te maken! Met dit showstuk ga je voor combineren in plaats van kiezen, want chocolade, karamel en nootjes passen uitstekend bij elkaar.
De zoete, romige vulling krijgt een knapperige topping door de pecannootjes. Je geeft ‘m een extra royale draai met een bolletje ijs, pure magie!
Begin op tijd aan dit recept, het deeg van de pecanpie heeft even nodig.
Ook een heel goed idee: onze bananen-notencake met karamelsaus.
naar recept
pecan pie chocolade karamel
chocolade cheesecake met karamel
Probeer deze chocoladeverleidingen vooral niet te weerstaan. Geef gewoon eens toe aan deze cheesecake bomvol chocolade.
naar recept
chocolade cheesecake karamel
chocoladetaart met salted pinda-ijs en rozemarijnkaramel
Je kunt ook pistache of hazelnoten nemen, die smaken ook goed in dit feesttoetje.
Wil je dit recept voorbereiden? Bak 1 dag eerder de taarten schep de pinda’s door het ijs. Ook de karamel kun je eerder maken.
naar recept
Chocolade-pindatriangel met salted pinda-ijs en rozemarijnpraline_preview
eclairs met karamel en sesampraline
In de vulling van deze verleidelijke eclairs gaat opgeklopte crème fraîche met dulce de leche: verleidelijk zoet met karamel waar niemand nee tegen zegt.
Niet zo'n zoetekauw? Ga dan voor hartige soesjes met kaas!
naar recept
karameleclairs met sesampraline - delicious dulce de leche
popcornijs met gekaramelliseerde popcorn en zwarte peper
Uit Yotam Ottolenghi & Ramael Scully’s nieuwste boek NOPI testten wij dit hemelse dessert: krokante popcorn met een flinke bol ijs die óók naar popcorn smaakt. Het ijs krijgt bovendien een flinke kick van zwarte peper. Yotam: ‘Begin een dag van tevoren met dit ijs om de room te laten aromatiseren en een echt zoete popcornsmaak te krijgen. Je houdt wat popcorn over, maar die komt wel op!’
popcornijs-delicious
cobbler met honingkaramelperen
Zacht-zoete peren onder bros gember-amandeldeeg: verleidelijk zoet met karamel waar niemand nee tegen zegt.
Nog zo'n verleidelijk recept: karameleclairs met sesampraline.
naar recept
cobbler makkelijke desserts voor grote groepen
pavlova met passiefruit & karamel-honingmousse
Alleen al van de foto gaan we watertanden! Dit is zoet waarmee je altijd scoort. Hoe langer de pavlova in de oven staat, hoe knapperiger hij vanbinnen wordt. Begin daarom een dag van tevoren!
Eidooiers over? Maak een zelfgemaakt advocaatje of een advocaat-cocktail, een heerlijke borrel bij de koffie.
naar recept
pavlova met passiefruit & karamel-honingmousse
appeltaart met karamelappels
We hebben áltijd wel zin in appeltaart. En soms… Soms hebben we ook nog eens zin om lekker uit te pakken. Deze extravagante appeltaart bevredigt beide behoeften – én meer, want na de eerste hap krijg je dit showstuk waarschijnlijk nooit meer uit je hoofd. Het is een behoorlijk project, maar neem de tijd: hij is ieder beetje moeite helemaal waard.
naar recept
appeltaart karamelappels
parfait van pindakaas met cranberry’s en karamelsaus
Mister Kitchen ging voor delicious. naar Terschelling en kwam terug met de lekkerste recepten. Voor de parfait van pindakaas gebruiken ze daar schapenmelk, maar met gewone melk kan het natuurlijk ook.
naar recept
parfait van pindakaas cranberry karamel | delicious
koffie-crème brûlée met nootmuskaatkaramel
Begin 1 dag van tevoren aan dit recept.
naar recept
pavlova van saffraan met mango & karamelsaus
Wil je het kerstdiner eindigen met een knal? De saffraan, mango en karamel zorgen voor een ware smaakexplosie waar we allemaal stijl van achterover vallen. Daarbij zijn deze smaken een goede tegenhanger voor de zoete pavlova. Dus, geen tijd te verliezen!
Ben je nog opzoek naar lekkere kerstdrankjes? We hebben ze hier voor je op een rijtje gezet.
naar recept
saffraanpavlova met mango & karamelsaus - delicious
amandelcake met gepocheerde peren en karamel
Deze amandelcake met gepocheerde peren en karamel is een ware showstopper! Zelfs als je niet zo van zoet houdt, word je helemaal happy van deze amandelcake.
Echt waar! Ook tuiles zijn lekker met amandel. Het recept vind je hier!
naar recept
amandelcake met gepocheerde peren en karamel - delicious
perziksprits met gezouten karamel
Wij zijn dól op het bbq-seizoen. Dit dessert met perzik en gezouten karamel is wat ons betreft een echte zomerhit! Serveer de gegrilde perziken met vanille-ijs, gezouten karamelsaus en spritskruim.
Maak ook: Pizza met perzik en geitenkwark.
naar recept
bananen-notencake met karamelsaus
De mannen van Mr Kitchen gingen op reis met Max Havelaar voor het verhaal achter bananen, het meest gegeten fruit ter wereld. Vervolgens maakten ze een overheerlijk bananenbrood met noten en karamelsaus.
naar recept
bananenbrood met noten en karamel
omgekeerde banaan-karameltaart
Voor deze onweerstaanbare banaan-karameltaart grijpen we niet naar de glanzende witte suikerkristallen, maar gebruiken we kokosbloesemsuiker en banaan. De banaan prijkt niet alleen óp de taart, maar we kloppen ook banaan door het beslag. Niet minder calorierijk, maar dit zoet bevat wel meer voedingsstoffen. Bonus: de bijzondere, eigen smaak. 
naar recept
omgekeerde banaan-karameltaart - delicious
cheesecake sinaasappel-karamel
Zin in een lekkere cheesecake met een smaakje? Ga voor deze cheesecake met sinaasappel-karamel. Zoet, hartig en fris tegelijk.
Laat de randjes van de sinaasappelschijfjes voor deze cheesecake mooi donker worden, dan krijgen ze een volle, licht rokerige karamelsmaak. Enne, bekijk hier onze tips voor de perfecte cheesecake.
Meer een chocoladefan? Maak de delicious. cheesecake met chocoglazuur
naar recept
cheesecake-sinaasappel-karamel-deliciousmagazine
chai-brownies met kardemom-karamelsinaasappels
Als er om 4 uur wat zoets uit de testkeuken komt, zijn we blij. Helemaal happy werden we van deze chai-brownies met kruidige sinaasappels en een flinke dot dikke Griekse yoghurt erop.
naar recept
chai-brownies-delicious
appel-amandelcrumble met karamelsaus
Appels… Zuur of zoet: we krijgen er nooit genoeg van. Doe je ze in de oven met een kruimellaagje en verse, warme karamelsaus dan kunnen we dat echt niet weerstaan. Man, wat lekker! Mister Kitchen ging een paar jaar geleden op appelavontuur en kwam thuis met dit verrukkelijke recept.
naar recept
Appel-amandelcrumble-deliciousAppel-amandelcrumble
chocolade-semifreddo met karamelsaus
Ok…het is geen zomer meer. Je hoeft alleen maar naar buiten te kijken om dat te zien. Maar een chocolade-semifreddo met karamel(!)saus is nooit verkeerd toch? Gebruik het liefst bittere chocolade van goede kwaliteit. Dit geeft die typische cacaosmaak aan je semifreddo. Si!
naar recept
choco-schoco-semifreddo-karamelsaus-deliciousemifreddo-karamelsaus
misopeer – gestoofde peer in miso-karamelsaus
Hoe sluit je een Koreaanse barbecue het beste af? Met echt Koreaanse misopeer. Deze gestoofde peer in miso-karamelsaus is naar het bekende recept van David Chang van Momofuku in New York.     Nog meer weten over miso? Lees hier alle ins & outs!
naar recept
misopeer | delicious
karamelnoga met amandelen en gedroogd fruit
Karamelnoga met amandelen en gedroogd fruit… loopt het water je al in de mond? Een simpele snack met karamel in de hoofdrol is áltijd welkom, vinden wij. Calorie-technisch misschien een ramp, maar daar maal je niet meer om zodra je de karamelnoga proeft. Zeker als je ook weet dat het maken van onderstaand recept maar 20 minuten duurt.
naar recept
Karamelnoga-delicious

Bekijk ook: bakken met weinig ingrediënten? 19 zoete recepten

karameleclairs met sesampraline - delicious dulce de leche