madeleines met yuzu

madeleines met yuzu
RECEPTEN HYOJU PARK, ANJUM ANAND, NATALIE PAULL, ANNA POLYVIOU, ALICE ZASLAVSKY FOTOGRAFIE MARK ROPER STYLING EMMA KNOWLES

Voor zoet-liefhebbers bakken we in het mei-nummer van delicious originele wereldkoekjes als yuzu-madeleines en knapperige notenhoekjes.

Bak een koekdoos vol lekkers uit alle windstreken. Naast deze yuzu-madeleines hebben we recepten voor cacao-kourabiedes, rugelachs met frambozen en nog veel meer. Zin gekregen om te bakken: shop het nieuwe nummer.

Madeleines met yuzu

aantal 12 | koekje | | frans |
Banketbakker Hyoju Park: Toen ik klein was, brouwden wij in Korea dampende koppen yuzuthee. Nu roept de geur van yuzu van mijn versgebakken madeleines herinneringen op aan speciale momenten met mijn lieve oma. Het is mijn eigen ‘madeleine de Proust’– nostalgie naar de tijd die mijn hart verwarmt met elke hap.
Kooktijd30 minutes
rusten + oven + afkoelen1 hour 10 minutes
Totale tijd1 hour 40 minutes

Kookgerei

  • ook nodig: madeleine-bakvorm, ingevet en bestoven met bloem

Ingrediënten

  • 90 g patentbloem + extra om mee te bestuiven
  • 30 g amandelmeel
  • ¾ tl bakpoeder
  • 2 eieren S, op kamertemperatuur
  • 70 g fijne kristalsuiker
  • rasp van ½ biocitroen + extra ter garnering
  • 1 tl vloeibare honing
  • 1 tl yuzusap*
  • 100 g boter gesmolten + extra om mee in te vetten

yuzuglazuur

  • el yuzusap + evt. extra
  • 150 g poedersuiker

Instructies

  • Zet de ingevette en met bloem bestoven madeleinevorm in de vriezer om goed koud te laten worden, zo worden de madeleines perfect goudbruin. Zeef de bloem, het amandelmeel en bakpoeder in een middelgrote kom. Zet een hittebestendige kom op een pan met een laagje zacht kokend water. Laat de bodem van de kom het water niet raken. Verwarm in de kom af en toe roerend de eieren, suiker, citroenrasp, honing en een snuf zout tot de suiker is opgelost.
  • Neem de kom van de pan, voeg de gezeefde droge ingrediënten toe en klop voorzichtig 30 seconden of tot er geen klontjes meer zijn. Voeg de theelepel yuzusap en de gesmolten boter toe en klop 30 seconden tot alles goed is gemengd.
  • Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius. Dek het beslag af met plasticfolie en laat 30 minuten rusten in de koelkast. Vul de holtes van de madeleinevorm gelijkmatig met het beslag. Verlaag de oventemperatuur naar 190 graden Celsius en bak de madeleines in 8 tot 10 minuten gaar. Als de buikjes van de madeleines niet meer vochtig aanvoelen, zijn ze klaar.
  • Laat de madeleines 30 minuten afkoelen in de vorm zodat ze goed hun vorm behouden.
  • Meng voor het glazuur het yuzusap en de poedersuiker goed tot een dikke pasta. Voeg eventueel wat extra yuzusap toe als het glazuur erg dik is. Bestrijk de madeleines zodra ze zijn afgekoeld dun met het yuzuglazuur en serveer meteen.

Voedingswaarde

calorieën: 200kcal
eiwit: 3g
vet: 10g
koolhydraten: 25g
auteur: delicious.
RECEPTEN HYOJU PARK, ANJUM ANAND, NATALIE PAULL, ANNA POLYVIOU,
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!

Bekijk ook: plaattaart met doperwtenspread, venkel, radijs en prosciutto