Een klein, schattig gebakje maar dan wel mét heel veel smaak? Met deze tartelettes met lemoncurd maak je deze kerst echt indruk.
Mocht je meer inspiratie voor de feestdagen zoeken? Haal dan ook het laatste nummer van delicious. in huis! Lees er hier alles over.
Lemoncurd is een heerlijke en frisse citruscrème. Het wordt gemaakt van eenvoudige ingrediënten: verse citroensap, suiker, eieren en boter. Misschien klinkt het als heel zuur en daardoor niet lekker, maar lemoncurd is eigenlijk juist heel fris zoet.
Daarom is het ook zo’n geliefd ingrediënt voor taarten, tartelettes en om te serveren bij scones. Je kunt tegenwoordig heel goed kant-en-klare varianten kopen zodat je altijd een potje in huis hebt. Dat scheelt weer wat moeite en werk bij het bakken!
Lees ook: desserts en taarten voorbereiden voor kerst? Zo pak je het aan
Recept: tartelettes met lemoncurd en tijm
Kookgerei
- 8 tartelettevormpjes van 8-10 cm Ø
- 2 spuitzakken
- Mixer
ingrediënten
- rasp van 1 biocitroen
- 400 g lemoncurd, op kamertemperatuur
- blaadjes van 2 takjes tijm + extra om mee te versieren
- 200 g boter, op kamertemperatuur
- 2 eiwitten
- 100 g fijne kristalsuiker
- 1 tl witte azijn
- 1 tl maizena
- 125 ml slagroom
- evt. ½ zakje slagroomversteviger
- 1½ el limoncello
- 200 g rood fruit, bijv. frambozen, bramen, blauwe bessen poedersuiker om te bestuiven
bodem
- 200 g bloem + extra om mee te bestuiven 25 g amandelmeel
- 75 g poedersuiker
- 110 g koude boter, in blokjes
- ½ ei, losgeklopt
- 1 el cacaopoeder
instructies
- Doe voor de bodem de bloem, het amandelmeel, de poedersuiker en een snuf zout in een kom en meng door elkaar. Voeg de boter toe en wrijf met je vingertoppen erdoor tot grof kruim. Voeg het ei toe en kneed alles kort tot een deeg. Verdeel het deeg in twee stukken. Kneed door één deel het cacaopoeder. Verpak apart in plasticfolie en laat ze minimaal 1 uur rusten in de koelkast.
- Kneed het deeg kort door en rol op een met bloem bestoven werkblad uit tot een dikte van ± 5 mm. Steek cirkels uit het deeg ter grootte van de vormpjes. Bekleed 4 vormpjes met het neutrale deeg en de rest met het chocodeeg. Snijd aan de bovenkant recht af. Het deeg dat overblijft kun je opnieuw uitrollen. Bekleed zo alle vormpjes. Prik met een vork gaatjes in het deeg. Zet de beklede vormpjes 15-30 min. in de koelkast.
- Verwarm intussen de oven voor op 180°C. Bak de tartelettes in 15-20 min. goudbruin en gaar. Haal ze na het bakken direct voorzichtig uit hun vormpjes en laat ze afkoelen op een rooster.
- Meng intussen voor de vulling de tijmblaadjes door de lemoncurd.
- Klop met de mixer de boter erdoor. Vul de neutrale tartelettebodems met ongeveer tweederde van het lemoncurdmengsel. Verdeel de rest van de lemoncurd over de chocoladebodems.
- Klop in een andere kom de eiwitten met de mixer tot zachte pieken. Klop er lepel voor lepel de 100 g kristalsuiker door en klop goed voor je de volgende lepel toevoegt. Ga zo door tot je stijf en glanzend meringueschuim hebt. Voeg de azijn en maizena toe en klop dit er vlug door. Schep de meringue in een spuitzak. Klop de slagroom met de slagroomversteviger in een andere kom met de limoncello stijf met de mixer.
- Spuit de meringue in toefjes op de tartelettes zonder chocolade. Brand met een gasbrander de meringue tot deze goudbruin ziet of zet kort onder de gril. Schep de slagroom in een spuit- zak en spuit in cirkels op de tartelettes met chocolade. Verdeel het rode fruit erover en bestrooi met poedersuiker.