zó maak je de allerlekkerste banketbakkersroom

Gele room, crème pâtissière of banketbakkersroom: allemaal namen voor die overheerlijke romige vulling van een tompoes, koffiebroodjes of als topping op een fruittaart. Zelfgemaakt is-ie het allerlekkerst, natuurlijk met veel vanille, want dat is de belangrijkste smaakmaker in deze room. 

Gebruik je zelfgemaakte room bijvoorbeeld om zelfgebakken soesjes te vullen, zo maak je volgens Rutger het allerlekkerste soezendeeg!

banketbakkersroom
Elke serieuze thuisbakkker moet een goed recept hebben voor banketbakkersroom, want zelfgemaakt is-ie het allerlekkerst. Met lekker veel vanille, want dat is de belangrijkste smaakmaker in deze room.
naar recept
banketbakkersroom-rutger-delicious taart vullingen

Zonder klontjes graag

Banketbakkersroom zonder klontjes? Zorg dat het maïzenapapje helemaal glad is voor je de hete melk toevoegt. Blijf roeren tijdens het koken van de room. Tóch klontjes? Wrijf de room na het koken door een fijne zeef.

Nóg geler

In banketbakkersroom van de supermarkt of bakker zit bijna altijd gele kleurstof. Wil je je eigen room geler, gebruik dan 2 of 3 extra eidooiers.

Voller van smaak

Wil je vollere banketbakkersoom? Vervang 100 ml van de melk door slagroom of roer na het koken 40 g boter door de crème.

appelroosjestaart
Een elegante taart van boterig deeg, royale vanillevulling en frisse appelroosjes. Niet alleen prachtig, maar ook onweerstaanbaar lekker!
naar recept

Aan de kook

In tegenstelling tot crème anglaise – klassieke vanillesaus, ook op basis van room of melk en eidooiers – moet banketbakkersroom wél tot het kookpunt worden verhit. Omdat er zetmeel (maïzena) in gaat, moet de room even doorkoken voor een perfecte binding.

Extra lekker maken

Banketbakkersroom kun je heel goed een smaak geven. Voeg bijvoorbeeld de rasp van 1 sinaasappel toe voor sinaasappelroom. Giet voor chocolade-banketbakkersroom de gekookte room op 125 gr grofgehakte pure chocolade en roer alles tot de chocolade helemaal gesmolten is.

Verhit voor lavendel-banketbakkersroom de melk met 1 tl lavendelknopjes tot tegen het kookpunt. Haal de pan van het vuur, dek af met plasticfolie en laat de lavendel 1-2 uur trekken.

Beeld: Ernie Enkelaar en Eric van Lokven

banketbakkersroom-rutger-delicious taart vullingen