meringue met kardemom en cranberrycurd

meringue met kardemom cranberry curd

Estland stond nog niet op de culinaire radar van Mister Kitchen. Maar nu er volgens kenners een culinaire revolutie gaande is én Michelin er is neergestreken, werden de Misters nieuwsgierig. Ze bedachten er deze meringue met kardemom en cranberrycurd.

In het prachtige land ontdekten ze verrassende smaken, geweldige makers en een vrijgevige natuur. Meer over eetbaar Estland? Uitgebreide informatie over culinaire activiteiten, rondleidingen, festivals en de leukste restaurants is te vinden op visitestonia.com.

En natuurlijk in delicious. oktober. In het magazine vind je een uitgebreide reportage over het land en diverse recepten. Je bestelt het magazine hier.

Geïnspireerd door het land bedacht Mister Kitchen dit recept voor kardemom-meringue met cranberrycurd.

Meringue met kardemom en cranberrycurd

glutenvrij
aantal 6 | dessert, nagerecht | feestdagen, feestelijk, herfst, kerst | europees | glutenvrij
Estland stond nog niet op de culinaire radar van Mister Kitchen. Maar nu er volgens kenners een culinaire revolutie gaande is én Michelin er is neergestreken, werden de Misters nieuwsgierig. Ze bedachten er dit recept voor kardemom-meringue met cranberrycurd.
kooktijd45 minutes
oven1 hour
totale tijd1 hour 45 minutes

ingrediënten

  • 250 g diepvriescranberry’s
  • 280 g suiker
  • rasp en sap van ½ biosinaasappel
  • 2 el citroensap
  • 60 g boter, in blokjes
  • 1 ei + 1 eigeel
  • 5 eiwitten
  • 120 g poedersuiker
  • 1 tl kardemompoeder
  • 50 g hazelnoten

instructies

  • 1 Verwarm 170 g van de cranberry’s met 100 g van de suiker en de rasp en het sap van de sinaasappel in een steelpan. Breng aan de kook en laat ± 10 min. zachtjes koken. Voeg ook het citroensap toe. Wrijf het cranberrymengsel door een bolzeef en vang op in een kom.
  • 2 Roer de boter door het mengsel tot deze gesmolten is. Klop het ei en eigeel met een beetje van het cranberrymengsel los. Meng met de rest van het cranberrymengsel en verwarm in een steelpan het mengsel al roerend tot het dikker wordt. Dit duurt ± 10 min. Schenk de cranberrycurd in een schaaltje en bedek met vershoudfolie. Laat afkoelen. Meng de overige cranberries door de curd.
  • 3 Verwarm de oven voor op 150°C. Doe de eiwitten in een vetvrije kom en klop luchtig maar niet te lang. Voeg daarna 130 g kristalsuiker beetje bij beetje toe en ga verder met de poedersuiker en voeg ook het kardemompoeder toe. Mix tot het eiwitmengsel glanzend is en stevige witte pieken vormt.
  • 4 Bekleed de bakplaat met bakpapier. Schep het eiwitschuim erop in 6 cirkels en maak in het midden een deukje met de achterkant van de lepel. Zet de meringues in de oven op 130°C en bak 1 uur. Rooster de laatste 10 min. de hazelnoten mee. Zet dan de ovendeur op een kier en laat de meringues helemaal afkoelen in de oven.
  • 5 Karamelliseer de laatste 50 g suiker met 1 el water in een steelpan met stevige bodem op matig vuur. Voeg als de suiker lichtbruin is de hazelnoten toe en roer snel door de karamel met houten spatel. Verdeel de noten over een siliconenmatje of vel bakpapier op een bakplaat. Druk de gekaramelliseerde hazelnoten plat met de spatel. Laat afkoelen. Hak grof.
  • 6 Schep de cranberrycurd op de meringues. Bestrooi met de hazelnoten.
Voedingswaarde:
calorieën: 483kcal
|
eiwit: 6g
|
vet: 15g
|
koolhydraten: 79g
auteur: delicious.
RECEPTEN, BEREIDING MISTER KITCHEN, FOTOGRAFIE ROLINDA WINDHORST
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!

meringue met kardemom cranberry curd
RECEPTEN, BEREIDING MISTER KITCHEN, FOTOGRAFIE ROLINDA WINDHORST