Zo maak je het allerlekkerste soezendeeg – aldus Rutger

delicious. friend Rutger van den Broek won de eerste Heel Holland Bakt. Hij is thuisbakker, blogger en kookboekschrijver van de Bakbijbel en de Koekjesbijbel. Niemand die beter weet hoe je het állerlekkerste soezendeeg maakt!

Rutger weet óók hoe je het allerlekkerste banketbakkersroom maakt. Ontdek het hier.

Soezendeeg is kookdeeg, deeg dat je moet koken dus. Je maakt er soezen en soesjes van en ook eclairs en zelfs taart als paris-brest van. Het garen van de bloem zorgt ervoor dat het deeg tijdens het bakken gaat rijzen en hol wordt, zodat je de soezen makkelijk vult met wat je maar lekker vindt!

3x tips & tricks voor het lekkerste soezendeeg

> Wil je stevigere soesjes, bijvoorbeeld om soesjestoren – croquembouche – te bouwen, dan kun je in plaats van melk beter water gebruiken. De soesjes zullen dan wel wat minder bruin kleuren en minder glanzen.

> Ongevulde soesjes kun je heel goed invriezen. Gevulde soesjes bewaar je in de koelkast, maar het lekkerste zijn ze zo vers mogelijk na het vullen.

> Varieer volop met de vulling van soezen; neem opgeklopte slagroom of banketbakkersroom, Zwitserse room, een combinatie van mascarpone en slagroom of bolletjes ijs. Aan alles kun je ook weer extra smaak geven, zoals chocoladebanketbakkersroom of frambozenslagroom.

Rutger bakt: soezen met rood fruit en mascarpone-limoenvulling.

soezen met rood fruit - delicious

Zin om aan de slag te gaan? In deze video ontdek je hoe je soezen maakt:

Tekst: Rutger van den Broek. Fotografie: Eric van Lokven

soezen met rood fruit - delicious